Председателят на СОС: Градът ще изглежда унифициран и по-приветлив

-

Снимка: Столица.bg

Доскоро беше възможно на една улица в рамките на 100-200 метра в столицата да се видят 20 вида настилки. Това с право предизвикваше възмущението на столичани. С приемането на единен стандарт за настилките в София това вече няма да е възможно.

На последното заседание на градския парламент приехме правилата, по които ще се изпълняват настилките и всички елементи на пешеходните пространства в София, разказа във Фейсбук председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

СОС прие стандарта за настилки в пешеходните пространства в София

Стандартът дава насоки за избора на материали и начина на прилагането им при ремонт на съществуващи и изграждане на нови настилки, оформяне на бордюри, тактилни ивици, решетки за отводняване, указания за посаждане на растения и т.н.

"Градът е разделен на няколко зони и във всяка зона може да се поставят само определен тип настилки", обясни Георгиев. Например, в кварталите може да се полага асфалт вместо тротоари, защото това е едно много добро решение, което се използва в цяла Европа, отбеляза той, като добави, че така градът ще изглежда унифициран и по-прриветлив.

Независимо дали общината или частен инвеститор е изградил сградата, той ще трябва да се съобрази със задължителните изисквания при полагането на настилката. Документът вече е задължителен при изготвяне на задания за проектиране и изработването им, както и за строителите при изпълнението им. Ще е в помощ и на контролните органи при мониторинг на обектите и при приемане на извършеното строителство.

Предстои най-мащабната програма за изграждане на тротоари в София - ще се ремонтират над 700 000 кв. м. тротоари, напомни Георгиев. С приетия стандарт всичко ще се случва по един красив, европейски начин, отбеляза председателят на градския парламент.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: КЕВР изобщо да не си помислят да вдигат цен......

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев предупреди КЕВР да не си и помислят да вдигат цената на парното...

Прочети още keyboard_arrow_right