Председателят на СОС: Гражданите очакват подкрепа за бюджета на София

-

Снимка: Столица.bg

"Сигурно ще можете да обясните това и на политически си централи", заяви шефът на градския парламент.

Днешното седмо заседание на Столичния общински съвет започна с минута мълчание в памет на жертвите на атентата край Москва, които вече достигнаха 140. 

„Предстои ни най-важното заседание на общинския съвет, от което ще се види дали наистина стоим зад заявените пред избирателите приоритети. Мисля, че направихме, безпрецедентно, продължително, смислено и резултатно обсъждане на проекта представен от кмета и неговия екип. Мисля, че по повечето важни теми – детски градини, училища, обществен транспорт ,здравеопазване, грижа за хората в неравностойно положение и още важни за града сектори, нямаме различия. Е, сигурен съм, че на всички ни се иска да са още по-добре финансирани, но рамката на бюджета е толкова – над 2 млрд и половина, между другото, засега най-голям, защото администрацията се е постарала да го увеличи достатъчно в приходната част. А предложенията за изменение са главно в разходната, което е очаквано и разбираемо.“ С тези думи председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров се обърна към своите колеги в началото на днешното заседание, на което се обсъжда бюджета на Столичната община за 2024-а година.

„Искам да обърна внимание, че за първи път доста от предложенията на гражданите намериха отражение в документа, който днес ще разглеждаме. Ремонт на училища, детски градини, спортни площадки, подкрепа за хората на изкуството и др. Няма да изреждам всички, радвам се, че гражданите проявиха активност, разбраха, че може и да бъдат чути – мисля си, че другата година аулата няма да ни събере.

Буквално вчера кметът Васил Терзиев успя да договори необходимото увеличение за работещите в областта на детското и училищното здравеопазване. Това увеличение ще се случи от 1 април.

Но днес искам да благодаря на всички общински съветници, които задълбочено се запознаха и работиха по проекта и най-вече за това, че внесохте добри и полезни предложения, включително и в последния момент. Ще изредя само тези, които искат по-сериозно финансиране и засягат много хора:

· 8 млн лева за здравеопазване

· 6,5 млн за ремонт и оборудване в общинските болници

· 2 млн. лева за спорт и спортни бази

· С 1,2 млн.лева да се увеличат средствата за „Топъл обяд“

· 158-а детска градина да влезе в допълнителния списък

Всичко това го знаете, също така знаете, че ако не подкрепите бюджета нищо от това няма да се случи. Работихте почти денонощно, правихте предложения, приемахме ги и не искам да вярвам, че с едно натискане на копчето за гласуване ще предадете себе си и още по-важното хората, на които сте обещали повече заплащане – помислете за служителите в транспорта, за здравните работници, за актьорите. Помислете за всички граждани на София, които очакват от нас зрялост и отговорност. Сигурно ще можете да обясните това и на политически си централи. Успех, колеги, нека покажем, че в Столичния общински съвет можем да бъдем на ниво. Достатъчно кризи се случват в държавата – нека покажем, че София може да бъде остров на сигурността.“, посочи още Петров.

"През последните дни сме свидетели на безпрецедентна вълна на предложения без финансово покритие в стил “Другари, дайте да дадем”, което далеч надминава даже исканията на БСП”, предупреди Борис Бонев, лидер на партия "Спаси София".
“Нека колегите се замислят, че софиянци са ги избрали да са отговорни към града и парите им", като призова останалите политически групи в Съвета да бъдат разумни и да подходят прагматично, а не да правят популистки и финансово необезпечени предложения за увеличаване на разходите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right