Приет е бизнес планът на „Топлофикация София“ за 2022 г.

-

Снимка: Столица.bg

СОС одобри започването на процедура за избор на международен независим инвеститор

На днешното си заседание Столичният общински съвет прие бизнес плана на общинското дружество "Топлофикация София"ЕАД за 2022 г. и одобри започването на процедура за избор на международен независим инвеститор. Решението беше прието с 43 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“.

Бизнес планът на „Топлофикация София“ за 2022 предвижда намаляване на загубата от оперативна дейност спрямо 2021 г. с близо 49%. За пръв път очакванията са приходите от електрическа енергия на годишна база да надвишат тези от топлинна с 52% от общите приходи.

Ключов момент през 2022 г. ще бъде още справянето с негативните последици от енергийна криза и изключително динамичните пазари на енергийните ресурси. Ще се търси максимално възползване от положителните динамики в цените на електроенергията чрез активно участие на борсовия пазар, като същевременно се оптимизира разходната част, както и инвестиционната и ремонтната дейност.

В следващите 2 месеца „Топлофикация София“ трябва да предприеме необходимите действия по изготвяне на документация за провеждане на процедура по избор на изпълнител за строителство на нови енергийни мощности и предоставяне на консултантски и административно-технически услуги от външен инвеститор. Целта на процедурата е привличането на международен инвеститор с опит в изграждането и управлението на енергийни мощности.

През миналата година беше изработен и приет План за обновяване и финансова стабилизация на "Топлофикация София" от международната инженерингова компания "Блек и Вийч" по споразумението между Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA) и Столична община. Планът предвижда пълна модернизация на производствените мощности и финансова стабилизация на дружеството.

Задължително изискване при подготовката на процедурата е Столична община да запази 100% от собствеността си в „Топлофикация София“ без поемане на гаранции и общинско финансиране при изграждането на новите енергийни мощности.

Осъществяването и финализирането на процедурата по избор на международен независим инвеститор ще създаде условия за финансова стабилизация, излизане от дълговата спирала, възможност за обслужване на натрупаните задължения, както и повишаване на надежността и качеството на предоставяните услуги от „Топлофикация София“ ЕАД.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1166 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Столична община ще изпълнява програма за очни прегледи на деца от......

Програма за извършване на очни прегледи на първокласниците ще изпълнява Столична община, реши днес Столичният общински с...

Прочети още keyboard_arrow_right