Раздвижване по пл. "Славейков", показаха общата схема за щендери на книжния пазар

Раздвижване по пл. "Славейков", показаха общата схема за щендери на книжния

Снимка: Столица.bg

Най-после има раздвижване по връщането на пазара за книги на площад "Славейков". Днес на онлайн заседание на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация към СОС бе внесен и одобрен доклад с обща схема на преместваеми обекти на площада.

Арх. Къдрева от НАГ обясни пред общинските съветници обща схема за поставяне на преместваеми обекти на временен пазар на площад Славейков, район Средец. Тя е изработена по предложение на собственика "Пазари Запад".

"Връщането на книжния пазар с нова визия е продължение на проекта "Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в ЦГЧ на София - Зона II. Предвидено е площадът да е покрит", се посочва в доклада.

През май 2021 г. стават 2 години от пускането на ремонтираната ул. Граф Игнатиев и полщадите "Гарибалди" и "Славейков". Обекът, който е част от реконструкцията на Зона II все още няма акт 16. През септември 2018 г. на "Славейков" бяха монтирани перголи, който повече от година стърчаха в нищото. Според представената обща схема преместваемите обекти няма са извън обсега на перголите.

"С предложената схема се потвърждават заложените инвестиционни намерения и разполагане на преместваеми съоръжения за извършване на търговска дейност - продажба на печатни издания и художествени поризведения в рамките на съществуващите перголи", пише още в доклада.

"Това е обща схема за преместваемите конструкции за книги и е направена на базата на инвестицонните намерения. Подробности за книжния пазар ще се внесат след изработване на визуализацията на самите сергии. Там е дискусионна ситуацията и трябва да се одобрят елементите на преместваемите обекти на търговците на книги", обясни пред общинските съветници арх. Къдрева.

 

Според доклада има доста становища и възражения, като в едно от тях се посочва, че предложения вариант е нефункционален. Общинският съветник Милка Христова каза, че е имало вариант площадът да се покрие ,като конструкцията наподобява разтворена книга. Този вариант беше първоначален и отхвърлен.

"Трябва да има вариант на общестевно обсъждане на визията на съоръженията, за да направим площада функиционален", заяви Христова. Опитът книжният пазар да се премести пред хотел Рила се оказа неуспешен.

"Сега правим разработки именно на тези преместваеми обекти. Трудностите са дизайнерско технологични, защото трябва да се прибират и да се използва площада. Колегите предлагат различни решения как тези обекти да се затварят. Надявам се в началото на 2021 г. да представим варианти на визуалицазията на площад "Славейков", допълни арх. Къдрева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
 • - Твърдо ДА (41%, 470 Гласове)
 • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
 • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 239 Гласове)
 • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 180 Гласове)
 • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1134 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Николай Велчев: Ще предложа мораториум за 5 - 7 г. за строителств......

Защитава ли Борисовата градина от изсичане на дървета и строителство, обсъжданият на 13 януари т. г. коригиран проект на...

Прочети още keyboard_arrow_right