СОС гласува по-високи заплати за кмета, общинските съветници и районните кметове

СОС гласува по-високи заплати за кмета, общинските съветници и районните км

Снимка: Столица

Местният парламент в София прие днес заплатата на кмета Васил Терзиев да бъде повишена няколко пъти, а от там автоматично се покачват възнагражденията и на зам.-кметовете, на председателя на СОС, на общинските съветници и районните кметове.

Вносители на доклада са общинските съветници от различни политически групи - Цветомир Петров, Вили Лилков, Севделина Петрова, Борис Бонев, Иван Таков, Пламен Данаилов, Екатерина Йорданова, Ваня Тагарева, Прошко Прошков.

В. Терзиев: Заплатите в Общината са скандално ниски, районен кмет взема 2500 лв.

В доклада се посочва, че основните месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства се определят от съответния общински съвет при условията на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Размерът на заплатите не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. Индивидуалната основна месечна заплата на заместник-кметовете на райони се определя в размер до 80% от основната месечна заплата на кмета на общината/района, пише в доклада на вносителите.

След увеличението месечното възнаграждение на кмета ще надхвърли 9000 лв. Досега заплатата за тази длъжност беше 2900 лв. Председателят на СОС вече ще взема около 8500 лв., а  общинските съветници около 5900 лв.

Кой и защо иска заплатата на столичния кмет да стане над 9000 лв.?

Възнагражденията на столичния кмет, на заместник-кметовете, на председателя на СОС и на общинските съветници не са променяни от 2014 г., а на кметовете на райони - от 2017 година.

Предвижда се актуализацията на заплатите да влезе в сила от 1 април 2024 г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right