Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет

Снимка: Столица.bg

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането на спорта и изграждането на спортни обекти в столицата.
Едно от тях е изменения в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти и за финансовото подпомагане на спортната дейност на територията на СО, с които да се улесни изграждането на спортни обекти в столицата. Ще се даде възможност – терени, които са неизползваеми да се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места, ще се даде по-голям шанс за публично-частно партньорство в тази област и не на последно място - Наредбата ще се синхронизира със Закона за спорта. Промените дават възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години в полза на спортен клуб, спортна федерация, обединен спортен клуб.
Това ще е възможно, след като се открие процедура с решение на СОС, кандидатът подаде заявление до кмета, в което представя инвестиционната си програма, в срок от два месеца то бъде публикувано и преминало през обществени обсъждания. В случай на постъпили повече от едно предложение – комисия по избор на изпълнител отсява проектите и СОС взима окончателно решение.
На сесията ще бъдат разгледани и предложения за конкретни обекти, които в момента са неизползваеми, пустеещи и рушащи се.
-Първият от тях е спортен обект в село Мировяне с площ от 29 189 кв. метра, предназначен стадион и спортен комплекс. Спортният терен е включен в Списък на спортните обекти – общинска собственост, предмет на управление и разпореждане за 2020 г. В тази връзка, в районната администрация е постъпило мотивирано предложение на сдружение с нестопанска цел „Футболен клуб Спортист 13 - София“, относно предоставяне за безвъзмездно използване за срок от 10 години, на спортния терен. Футболен клуб „Спортист 13 - София“ е сдружение с нестопанска дейност, с предмет на дейност организиране на учебна и тренировъчна дейност, организиране и администриране на спортни състезания, изграждане и стопанисване на спортни съоръжения и обекти, подготовка на състезатели по футбол и други дейности, свързани с физическата култура и духовно израстване. От 2015 г. Сдружението развива футболна спортна дейност за деца, юноши и подготвителни групи, като към момента в школата тренират над 100 деца. С цел информиране и запознаване на местното население със заявения интерес от страна на Сдружение „Футболен клуб „Спортист 13 – София“ са проведени две обществени обсъждания: на 25.05.2021г. и на 10.06.2021г. В районната администрация е получено писмо в подкрепа на отдаването на имота, подкрепено с подписите на 376 жители на селото.
-Следващият спортен обект се намира в район „Люлин“с площ от 7 128 кв. м., ведно с построената в него сграда обслужваща сграда, с площ 268 кв. м. Общински съведници от ГЕРБ-СДС и районният кмет предлагат да се стартира процедура за учредяване на срочно и безвъзмездно право на ползване на спортния обект с цел стимулиране на спортната дейност в района. С ПУП се предвижда запазване на реализираното спортно игрище и съществуващата едноетажна сграда. Кандидатите за участие в процедурата трябва да отговарят на редица условия, като седалището и мястото за развиване на спортната им дейност да е на територията на Столична община; да изпълняват всички законови изисквания за участие в подобна процедура и най-важното – да развиват спортна дейност. Участниците в процедурата следва да представят финансово обезпечена инвестиционна програма; доказателства за възможностите за развитие на спортната дейност и за постигане на спортни резултати, както и график за свободното използване на спортния обект от гражданите на столицата. 
-Общинските съветници от ГЕРБ-СДС заедно с кмета на район Люлин предлагат да стартира процедура за учредяване на срочно право на строеж върху още един пустеещ спортен обект в района. Той се намира в Люлин-6 и е с площ 14 695 кв. м. Изискванията към участниците отново са по всички правила и закони, като в този случай правото е възмездно и е определена начална цена на процедурата от 269 531,00 (двеста шейсет и девет хиляди петстотин трийсет и един) лева без ДДС. Също така участниците следва да представят финансово обезпечена инвестиционна програма, доказателства за възможностите за развитие на спортната дейност и за постигане на спортни резултати и  график за свободното използване на спортните съоръжения от гражданите.
-Предлага се и провеждане на процедура за учредяване на срочно и безвъзмездно право на строеж върху спортен обект в район Лозенец с площ от 1 758 кв. м. Поставени са високи изисквания към участниците и са аналогични на останалите процедури.
За всички спортни обекти са поискани становища от главния архитект София за допустимите параметри на застрояване. 
Комисията по финанси одобри предложенията. „С промените в Наредбата ще дадем възможност на много повече клубове и спортни федерации да инвестират в спортни съоръжения, които са на общински терени. Другата възможност, която измененията ще дадат е повече типове терени да могат да се използват за изграждане на спортна инфраструктура. Както виждате интерес има, хората искат да спортуват и ние трябва да стимулираме възможностите за инвестиции в тази сфера“ – коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, който е един от инициаторите на нормативните промени.
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате на президентските избори на 14 ноември?
 • Румен Радев (32%, 179 Гласове)
 • Проф. Анастас Герджиков (38%, 214 Гласове)
 • Лозан Панов (6%, 36 Гласове)
 • Мустафа Карадайъ (1%, 3 Гласове)
 • Луна (8%, 46 Гласове)
 • Друг (8%, 43 Гласове)
 • Няма да гласувам (8%, 44 Гласове)
Общо гласували: 565 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник от СОС: Фермата за ларви няма място в село Лозе......

Фермата за ларви няма място в село Лозен. Недопустимо е производство, което генерира силна и неприятна миризма, да бъде ...

Прочети още keyboard_arrow_right