Столична община ще запази банята в Горна баня още 5 години, за да я ремонтира

Столична община ще запази банята в Горна баня още 5 години, за да я ремонти

Снимка: Столица.bg

За още 5 години Столична община ще запази правото си на собственост на минералната баня в Горна баня, за да се укрепи сградата, да се възстанови и да се ремонтира обектът с историческа и архитектурна стойност.

Това решиха вчера съветниците на сесията на СОС. Бе прието предложението за удължаване на правото собственост на Столичната община върху минералната баня в Горна баня, внесено от общинските съветници Цветелина Симеонова- Заркин и Димитър Петров и одобрено на комисия.

Минералната баня в Горна баня отива ли на баня? (СНИМКИ)

С решението СОС възложи на кмета Васил Терзиев да предприеме всички правни действия с областния управител за анекс към договора за безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столична община. С анекса се цели да се запази за още 5 години сградата, заедно с пирлежащите.

Банята се нуждае от спешни ремонтни и реставрационни дейности, които не са извършени за шестте години откакто бе безвъзмездно прехвърлена от държавата. Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат.

Ремонтът е наложителен и дългоочакват от жителите на Горна баня и Овча купел. Първо трябва да се направи актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община.

Столична община ще прави стъпки за придобиване на баните в Княжево и Горна баня

Ако не се предприемат действия, има опасност Столична община да загуби банята заради неизвършени ремонтни дейности. Целта е сградата да бъде използвана по предназначение, както искат и гражданите.

Финансирането вероятно на ремонтните дейности и възстановяването вероятно ще бъде от бюджета на Столична община.

Пусната е процедура за баните в Овча купел и Горна баня

Минералната баня в Горна баня е безвъзмездно прехвърлена с решение на Министерски съвет от 2017 г. -  сградата и терена, от държавата на общината за нуждите на Регионалния исторически музей – София, в качеството му на партньор с проектно предложение по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По тази оперативна програма обектът трябваше да се реновира като недвижима културна ценност. Но проектът не е одобрен за финансиране, а общината не е отделила средства за ремонт.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт търпи санкция за 8,3......

„Собственикът на Симеоновския лифт, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,...

Прочети още keyboard_arrow_right