В Люлин 6 ще е новият спортен комплекс, изграден с публично-частно партньорство

В Люлин 6 ще е новият спортен комплекс, изграден с публично-частно партньор

Снимка: Фейсбук

Новият спортен комплекс, чието изграждане бе прието вчера в СОС ще бъде в столичния Люлин 6 чрез публично-частно партньорство. Докладът възбуди спорове на сесията, но след кратка почивка, дадена от председателя на СОС Георги Георгиев бяха направени правни консултации,  корекции и бе приет.

Спортният комплекс ще бъде с няколко футболни игрища, тенис кортове, зона за децата и бистро. С приетия вчера доклад се дава срочно и възмездно право на строеж
върху недвижим имот - публична общинска собственост,  на  Сдружение „Спортен клуб Витоша спорт 2015“, чийто представител е бившият футболен национал Даниел Боримиров. Площа, върху която ще се издигнат спортните съоръжения е 14 695 кв. м.

Даниел Боримиров ще строи спортен комплекс в "Люлин"

Този терен никога не е бил отреждан за зелено пространство. Още от времето на социализма е за спорт и ние успяхме да го опазим, казаха пред Столица.bg от район Люлин. Спортният комплекс се намира точно зад поликлиниката на Софиямед до бул. Джавахарлал Неру" в Люлин 6.

 

По предложение на общинските съветници от БСП Милка Христова и Диана Тонова бяха внесени съществени промени в проектите за спорни решение и договор за учредяване на възмездно право на строеж, отнасящи се до първото публично-частно партньорство за изграждане на спортен комплекс в столичния район „Люлин“.

По време на дебата Милка Христова изтъкна, че ако процедурата е била спазена и докладът не е бил разгледан само в една комисия – тази за децата, младежта и спорта, а конкурсната документация е била подложена на по-широко обсъждане в повече постоянни комисии, като стопанската, правната и финансовата, голяма част от спорните моменти са щели да бъдат изчистени.

„В проектната документация никъде няма конкретизация на видовете спорт и спортните съоръжения, които следва да се изградят, всичко това е оставено на преценката на инвеститора/приемател на правото на строеж“, каза Христова и допълни, че на практика се учредява право на строеж на бистро.

Тя беше категорична, че предложеният проект за договор за учредяване право на строеж не защитава интересите на Столична община и даде примери. „Ако не бъде спазен крайният срок за завършване на обекта неустойката е 0,5% на ден, но не повече от 10% от цената на правото на строеж. Това означава, че ако инвеститорът закъснее с изграждането на обекта неясно колко, неустойката за Столична община ще бъде за терена с площ от 14 дка само 29 000 лв.“, посочи Милка Христова.

По думите й, според клауза в договора, ако строителството бъде просрочено с повече от 6 месеца, Столична община може да иска разваляне на договора по съдебен ред по вина на приемателя, като всички изградени обекти остават в полза на учредителя, но при заплащане на действително извършените разходи съгласно строителните книжа.

Тя припомни, че всяка година БСП предлага в бюджета на Столична община да бъде заложено изграждането на 2 общински спортни зали – едната в „Люлин“, а другата в „Младост“.

„До момента не съм успяла да изпълня мечтата си СОС да гласува не 0,01%, а поне 1% от бюджета на Столична община за спорт за столичани и то не елитарен, а масов. Ако това беше направено можехме вече да се поздравим с първия голям общински спортен обект“, каза в заключение Милка Христова.

  

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 148 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 967 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС с поредна стъпка за засилване на контрола върху общинските др......

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с общински съветници, внася четири доклада за повишава...

Прочети още keyboard_arrow_right