Васил Терзиев потвърди, че ще се изградят "зелени" 8 мини ВЕЦ-а към водопроводи в София

Васил Терзиев потвърди, че ще се изградят "зелени" 8 мини ВЕЦ-а към водопро

Снимка: Столица.bg

Осем ВЕЦ-а ще бъдат изградени към водоснабдителната мрежа на София, потвърди столичният кмет Васил Терзиев в отговор на питането на съветника Вили Лилков. Въпреки че той имаше утвърдителен писмен отговор, получи такъв и лично от Терзиев в края на вчерашната сесия.

"Продължаваме разговорите със "Софийска вода", те потвърдиха, че подкрепят проекта и е въпрос на време да предвижим намерението, а не да бъде оставен проектът", каза столичният кмет пред цялата сесия.

Историята на проектираните вече веднъж ВЕЦ-ове е от почти 10 години и проектът дори е заложен в ОУП на София, а през изминалите години се е работило по него. Има експертизи, правен анализ и техническо-икономическа оценка. До 2015 година дори МОСВ отказва да прави екооценка, тъй като този проект е изцяло зелен и не се нуждае от ОВОС, каза Вили Лилков.

Идеята е тези малки ВЕЦ-ове да бъдат изградени на различни места по довеждащите водопроводи на София и да работят на принципа на оползотворяване на излишния напор във водоснабдителната мрежа, обяснява в питането си Лилков, който е професор по физика и преподавател в Минно-геоложкия университет.

"Направените проучвания през годините показват, че МВЕЦ могат да работят в подчинен на водоснабдяването режим, разположени байпасно на съществуващите довеждащи водопроводи", е един от аргументите на проф. Лилков.

"През 2015 г. фирма "Евролекс" е направила оценка на проекта и анализъм им показва, че има нужда от актуализация на цените и икономико-техническата обосновка, за да се реализира изграждането на 8 мини ВЕЦ-а", каза Вили Лилков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right