ВМРО - София: Нискоемисионната зона да се отмени!

ВМРО - София: Нискоемисионната зона да се отмени!

Снимка: Столица.bg

ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която я въвежда, беше гласувана от ГЕРБ и Демократична България в миналия мандат на Столичен общински съвет.

„Още тогава от ВМРО предупредихме, че наредбата е безсмислена и наказва хората от кварталите, наказва по-бедните с по-стари коли“, казват от партията.

Припомняме, че забраната влиза в сила от днес и ще бъде в сила до 29 февруари 2024 г.

„Малкият ринг, който се въвежда, просто премества трафика от една улица на друга. Оказва се, че Столична община не е готова за въвеждането на зоната. Пореден провал.“, посочват още от ВМРО.

От тям не приемат аргумента, че съдът е задължил Столична общината да въведе нискоемисионна зона по този начин, в този обхват и с тези мерки.

„Това е спекулация. Никой не може да защити с количествено-стойностни показатели ефекта от въвеждането на нискоемисионната зона. Твърдението, че ще намалеят вредните емисии е абсурдно, защото примерно вместо да минете по бул. „Васил Левски", ще минете по ул. „Любен Каравелов". И с колко точно ще намалеят вредните емисии?“, питат риторично от партията.

Според тях това е „поредна лудост в резултат от безумието „въглеродно неутрален град".

„С подобни политики София ще затъва, а няма да се развива. Създава се поредното разделение между кварталите, между хората, между по-бедни и по-състоятелни, между малки и големи“, смятат от ВМРО.

И допълват, че въвеждането на нискоемисионна зона е трябвало да стане след общоградски референдум, а не да се „налага силово от ГЕРБ и „Демократична България".

От ВМРО очакват да има остри обществени недоволства, в това число и повреждане на камерите за контрол на зоната – така, както се случи в Лондон преди месец, например. Затова предложението е нискоемисионната зона да бъде отменена.

„Ще внесем доклад с това предложение за отмяна на нискоемисионната зона. Настояваме кметът Терзиев да не налага санкции по все още действащата наредба. Настояваме ПП-ДБ и ГЕРБ да кажат публично и еднозначно - подкрепят или не нискоемисионната зона. Ако не я подкрепят, да я отменят, имат мнозинство в СОС“, посочват от партията.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Хекимян и Бонев се скараха за проект отпреди 4 години...

Проектът за ремонт на столичния бул. „Патриарх Евтимий“ скара общинските съветници от СОС Борис Бонев (ПП-ДБ...

Прочети още keyboard_arrow_right