Задвижи се проектът за "Зелен ринг" в столичните "Красна поляна" и "Илинден"

-

Визуализация "Спаси София"

Столичният общински съвет ще разгледа доклад, с който се възлага на кмета на София Васил Терзиев да започне разговори с държавата за прехвърляне на държавните имоти, попадащи в обхвата на бъдещия "Зелен ринг".

Докладът е внесен от общинските съветници Борис Бонев и Христо Копаранов. При успешни преговори с държавата, над 35 000 кв.м ще се превърнат в облагородени зелени площи, отбеляза Борис Бонев.

Идеята е по протежение на бул. "Вардар" да бъде изграден линеен парк на мястото на старата ж.п. линия, която отдавна не се използва. Пресичането на жп линията сега е неуредено, а пространството около нея е неизползваемо, неподдържано и силно замърсено. Предвижда се повече зеленина, алейна мрежа с модерно осветление, велоалея, нова трамвайна връзка между бул. "Възкресение" и бул. "Ал. Стамболийски", както и допълнителни паркоместа и площадни пространства за събития и временни пазари. "Така не само че ще осигурим по-добро транспортно обслужване в района, но и ще подобрим качеството на живот на близо 100 000 души в "Красна поляна" и "Илинден", смятат общинските съветници. 

"Зелен ринг на София" не е нова идея, но осъществяването ѝ се бави вече няколко години. Тя предвижда изграждането на линеен парк от , който да служи като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града. През октомври на заседание на специализирания състав на Общинския експертен съвет по устройство на територията беше приет подробен комуникационно-транспортeн план /ПКТП/ за обезпечаване на трасе за велосипедна и пешеходна алея по продължение на река Слатинска в участъка от бул. „Шипченски проход“ до ул. „Боян Магесник“, район „Слатина“, част от Зеления ринг. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right