Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 144 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 949 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1113 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1579
АПИ ще монтира и ремонтира мантинели в област София

АПИ ще монтира и ремонтира мантинели в област София

Югозападен район, включващ областите София, Благоевград, Перник и Кюстендил, е част от обществената поръчка за възстановяване, ремонт, доставка и монтаж на ограничителни системи (мантинели), съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Прогнозната стойност на дейностите е 42 598 403 лв. без ДДС, срокът е 3 години. Цялата обществена поръчка е разделена на 6 обособени позиции по районите на планиране в страната. Останалите позиции са: – Северозападен район, включващ области Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, с прогнозна стойност 42 250 000 лв. без ДДС; – Северен централен район, включващ области Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, с прогнозна стойност 42 250 000 лв. без ДДС; – Североизточен район, включващ области Варна, Добрич, Шумен и Търговище, с прогнозна стойност 42 250 000 лв. без ДДС; – Югоизточен район, включващ области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол, с прогнозна стойност 42 250 000 лв. без ДДС; – Южен централен район, включващ области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, с прогнозна стойност 42 250 000 лв. без ДДС; Към настоящите договори с пътните дружества са подписани споразумения, съгласно които срокът им на действие е до края юни 2022 г. Кандидатите могат да подават офертите си до 11 май 2022 г. Общата индикативна стойност на обществената поръчка за 6-те обособени позиции за трите години е 253 848 403 лв. без ДДС и се финансира от бюджета на АПИ.

comment 0
visibility 2309
-

Унищожават 85 кг месни и млечни храни от пазарите в Софийско

Областната дирекция по безопасност на храните София област възбрани и насочи за унищожаване около 85 килограма месни и млечни храни след проверка на пазарите на територията на областта. Причините са неизяснен произход, липса на етикети и неправилно съхранение. От проверените в рамките на четири дни общо 16 общински пазара, нарушения са установени в четири от тях. При останалите проверки няма установени нередности. Количествата са установени на три общински пазара в областта – в градовете Костинброд, Драгоман и Костенец, съобщават от ОДБХ. На пазара в Костинброд е констатирано предлагането на храни от животински произход – суджук, луканка и други, без етикети и търговски документи. Цялото количество – около 25 кг е насочено за унищожаване, на търговеца е съставен акт. От бизнес оператор на пазара в Костенец са иззети и насочени за унищожаване над 20 кг сирене, сланина и печено пиле без етикети, здравна маркировка и документи за произход, съхранени неправилно – без осигуряване на хладилни условия. На продавачът е съставен акт, съгласно Закона за храните. На пазара в Драгоман също е установена продажба на млечни и месни храни без етикети и търговски документи. Насочени за унищожаване са 40 кг храни, а на търговецът е съставен акт. Нарушение при предлагането на кашкавал от регистриран производител е установила проверка на пазара в град Годеч. Съставен е акт на търговеца. Нарушението е административно, поради което няма храни, насочени за унищожаване.

comment 0
visibility 1557
-

В Елин Пелин обявиха график за извозване на рециклируеми отпадъци за април

Общинската администрация на гр. Елин Пелин публикува график за м. април 2022г. за извозване на рециклируеми отпадъци от населените места в общината. Графикът ще се изпълнява на седмична база от общинското предприятие "БКД - Елин Пелин". Пластмасата и хартията ще се събират в 2 поредни дни. В първия ден от графика за определения вид отпадък ще се обслужват град Елин Пелин, с. (гара) Елин Пелин, с. Нови хан и с. Григорево, а на втория ден са адресите в с. Мусачево, с. Равно поле, с. Елешница и с. Лесново. За стъклените отпадъци също са определени два дни в графика - 8 и 15 април 2022 г. (петък). В графика има един ден събиране на текстил и дрехи - 28 април, като те ще се взимат само след предварителна заявка до сряда. Биоразградимите отпадъци ще се събират два пъти през месец април - на 1 и 14 число. Строителните отпадъци ще се извозват на 22 април за адресите, които са подали заявка на обявените телефони. Строителните, биоразградимите отпадъци и текстила ще се извозват само след предварителна заявка, подадена на телефони 0725 686 48 - Отдел "Общински инспекторат и Екология" Предварителната заявка за извозване на горепосочените отпадъци се приема от понеделник до 16:00 ч. в сряда!Гражданите могат да изпращат своите заявки и на ел. поща: eco@elinpelin.bg. Камионите ще тръгват в 08:00 часа сутринта, затова е добре да изнесете отпадъците пред домовете си от предната вечер, поясняват от общината.

Реклама
comment 0
visibility 1631
-

Областният управител проведе среща с Белоградчишкия епископ Поликарп

Уроците по вероучение правят децата добри хора и тяхното присъствие в българското образование е необходимо. Това мнение изразиха единодушно областният управител на Софийска област Иван Иванов и Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит по време на среща. Те обсъдиха възможностите за взаимодействие между институцията и Църквата в тази и в други в общественополезни дейности. Това съобщиха от областната администрация на София област. Областният управител Иван Иванов подчерта пълната си подкрепа за възстановяване на прекъсналото заради пандемията изучаване на религия в училищата в Софийска област. Преди дни той разговаря и с Ловчанския митрополит Гавриил на същата тема. Митрополит Гавриил също посочи, че при едно сравнение на деца, изучаващи вероучение и на деца, които не го изучават, се вижда, че първите са по-добри като деца и се очаква да се развият като добри хора.

comment 0
visibility 1704
Горските инспектори хванаха незаконна сеч край ботевградско село

Горските инспектори хванаха незаконна сеч край ботевградско село

Инспектори на Регионална дирекция по горите в София са установили сеч на немаркирани дървета в частни горски територии в землището на с. Новачене, община Ботевград. Това съобщават от Министерството на земеделието. За единия от обектите е имало издадено разрешително за добив на дървесина, но дейността е спряна, защото проверяващите са констатирали, че насаждението не е правилно маркирано. За намиращия се в съседство имот, за който няма издадено разрешително и сечта е абсолютно незаконна, е изготвен констативен протокол и са уведомени разследващите органи. В периода от 15 до 17 март държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите са извършили общо около 4900 проверки в страната. В резултат на контрола са съставени над 170 акта и 84 констативни протокола.

comment 0
visibility 1598
Ученици от Правец премериха сили в IT олимпиада

Ученици от Правец премериха сили в IT олимпиада

След двегодишно прекъсване в Правец се проведе третото издание на Олимпиада по програмиране. Събитието се организира от Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в града. В надпреварата се включиха близо 50 ученици на гимназията от 10 и 11 клас. Те бяха изправени пред предизвикателството да решат няколко алгоритмични задачи. Работата на учениците ще бъде оценена от екип на фирмата, която спонсорира олимпиадата. Награждаването на победителите ще бъде следващата седмица. Като част от партньорството с гимназията спонсорът ще оборудва специална зала за интерактивни обучения. Четирима ученици, които са участвали в предишни издания на олимпиадата, вече са наети като служители във фирмата, подпомагаща състезанието.

comment 0
visibility 2050
17-годишен младеж е отрязал върби от голф игрище в Ихтиман

17-годишен младеж е отрязал 10 върби от голф игрище в Ихтиман

Полицията в Ихтиман установи, че 17-годишен е отрязал с моторна резачка 10 върби от двора на голф игрище в града. Сигналът за деянието е бил подаден в началото на месец март. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия полицейските служители разкрили, че автор на престъплението е момче от същия град, което е известно на инспекторите от Детска педагогическа стая. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата с оглед прилагане разпоредбите на чл. 61 от НК, според който непълнолетният може да бъде освободен от наказателна отговорност, като се приложи съответна възпитателна мярка.

comment 0
visibility 2029
-

Областният управител на София инициира среща за съдбата на хижа „Рудината“ край Ботевград

Областният управител на София Иван Иванов покани на работна среща изпълнителния секретар на Българския туристически съюз Лъчезар Лазаров и кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, за да обсъдят състоянието на хижа „Рудината“, съобщават от областната администрация. Хижата, която в момента се управлява от Българския туристически съюз, не е в добро състояние, а от община Ботевград са заявили готовност да я стопанисват. На срещата се взе единодушно решение да се предприемат стъпки за връщането на хижата на гражданите на Ботевград, заяви след приключването на разговорите областният управител. „Няколко са възможностите: на първо място, Областна администрация ще предприемем няколко стъпки, с които административно да решим въпроса и се надявам с решение на Министерски съвет хижа „Рудината“ да бъде дадена на Община Ботевград. Имам уверенията на кмета Иван Гавалюгов, че хижата ще бъде ремонтирана и ще се стопанисва като добра придобивка за жителите на Ботевград“, добави Иван Иванов.  

comment 0
visibility 1920
Мъж от с. Скравена простреля свой съсед след скандал

Мъж от с. Скравена простреля свой съсед след скандал

Полицията е задържала мъж от с. Скравена, които е прострелял свой съсед, съобщават от Областната дирекция на МВР – София. Сигналът за инцидентът е постъпил малко след 23:00 часа снощи – 14 март. На място незабавно са изпратени полицейски служители от РУ – Ботевград, които установили, че по време на скандал, придружен с взаимни заплахи и закани, 37-годишен мъж е прострелял свой съселянин със законно притежавано пневматично оръжие. Извършителят е задържан на място и е направил пълни самопризнания. Пострадалият е прегледан в болница и освободен без опасност за живота. На местопроизшествието е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство.

comment 0
visibility 2509
Заради отнето яке в Сливница пребиха жестоко момиче

Заради отнето яке в Сливница пребиха жестоко момиче

14-годишно момиче стана жертва на други две тийнейджърки в Сливница. Видеа с брутално насилие скандализираха социалните мрежи.  И трите деца са от Драгоман. Случаят е доклаван в Районна прокуратура Сливница и се очаква тяхното становище. Скандалът е възникнал между три момичета заради отнето яке на едното от тях. За инцидента е сигнализирала майката на пострадалото 14-годишно дете. Полицаите от РУ Сливница много бързо установяват двете побойнички, разпитани са и свидетели. Докладват побоя в Районна прокуратура, получават допълнителни указания, които са изпълнени и отново случаят е при магистратите, обясниха пред Столица.bg от ОД на МВР София област. Извършителките са на 14 и 17 години. Те са взели дрехата на своята съученичка и това станало повод за разправията и боя. Двете момичета съборили жертвата на земята и ѝ нанесли жесток побой. Свидетели са направили няколко клипа на инцидента, от които се вижда как насилничките се редуват да удрят с юмруци и ритници падналото момиче. 17-годишната извършителка е регистрирана и за други вандалски изпълнения. Тя има две наказания, наложени от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви. Образувана е и втора проверка срещу по-малката нападателка. Майка на две малки деца е била заплашвана по телефона от девойката, след като си е позволила да коментира с възмущение видяното в социалните мрежи. И от трите момичета са взети показания в присъствието на родителите. Установени са две престъпления на извъшителките: едното е за грабеж – отнетото яке, а второто е лека телесна повреда по вандалски подбуди.  

comment 0
visibility 1855
Задържаха мъж, нападнал бензинджия

Задържаха мъж, нападнал бензинджия

Полицията в Правец е задържала 33-годишен мъж от Разлог, който е нападнал служител на бензиностанция, съобщават от Областна дирекция на МВР-София. Днес – 11 март, около 10:30 ч. е подаден сигнал за нанесен побой върху служител на бензиностанция, намираща се в района на 66 км на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна. На място незабавно са изпратени полицейски служители, които изяснили, че пътник в лек автомобил „Пежо“ е ударил шамар и е нанесъл два по-силни удара с бутилка от минерална вода по главата на служителя заради отправена от него забележка. След инцидента автомобилът е напуснал местопроизшествието. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия на служителите на реда мъжът и спътникът му са установени.Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа. Съставен му е акт по реда на Указа за борба с дребното хулиганство. Предстои доклад на преписката пред Районен съд-Ботевград.

comment 0
visibility 1730
Задържаха четирима мъже и жена за бой в с. Малки Искър

Задържаха четирима мъже и жена за бой в с. Малки Искър

Петима души – четирима мъже и една жена, са били задържани заради сбиване, съобщиха от Областната дирекция на МВР – София. Инцидентът е станал около 17:30 часа вчера – 9 март. Автопатрул на Районно управление-Етрополе е докладвал за масово сбиване в с. Малки Искър. С оглед бързото потушаване на конфликта и недопускане ескалиране на напрежението, на място са изпратени допълнителни полицейски екипи. Установено е, че в резултат на свадата са счупени стъклопакети на два прозореца на къща. От мястото са иззети брадва и камък. Замесените в побоя са задържани за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

comment 0
visibility 1772
Хванаха мъж, ограбил куриер в Своге

Хванаха мъж, ограбил куриер в Своге

Органите на реда в Своге са заловили мъжът, ограбил служител на куриерска фирма, съобщават от Областната дирекция на МВР в София. Действията по разследването са започнали в следобедните часове на 4 март, когато куриерът сигнализирал в полицията, че е станал жертва на грабеж. Потърпевшият обяснил, че е бил насочен по телефона да достави поръчана пратка в безлюдна местност в района на с. Реброво. По време на доставката обаче получателят го напръскал със сълзотворен спрей, след което издърпал от ръцете му пакета, съдържащ скъпи златни бижута, и избягал в неизвестна посока. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 198 от НК. В хода на активната оперативна работа по случая криминалистите разкрили самоличността на извършителя, както и неговия съучастник, карал автомобила, с който са избягали. Последвало и задържането на двамата мъже за срок до 24 часа. Откраднатите вещи също са намерени и иззети. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Районна прокуратура-Своге.

comment 0
visibility 2033
Мъж от Ботевград е с опасност за живота след трудов инцидент

Мъж от Ботевград е с опасност за живота след трудов инцидент

Полицията в Ботевград е получила сигнал за трудова злополука във фирма, намираща се в промишлена зона на града. Инцидентът е станал около 19:00 ч. вчера – 7 март, съобщават от Областната дирекция на МВР - София област. Изпратените на място полицейски служители са открили мъж на 44 години в безпомощно състояние. Пострадалият веднага е транспортиран в болница, но е с опасност за живота. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 134, ал.1 от НК за причиняване на средна или тежка телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност.

comment 1
visibility 1798
Разследват причината за смъртта на три кучета в Драгоман

Разследват причината за смъртта на три кучета в Драгоман

Сигнал за открити мъртви кучета в двора на бившето предприятие „Топливо“ в Драгоман, е подаден в Районното управление на Сливница, съобщават от Областна дирекция на МВР – София. Органите на реда са направи оглед на мястото вчера – 6 март, и са открили телата на три кучета от неизвестна порода. Установено е, че по телата на животните няма огнестрелни или порезни рани. Причините за смъртта на четириногите са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Област София

Област София е население 231 563 човека към края на 2017 г. Областен център е София, но градът не влиза в състава на областта. Прецедент в страната е това, че областната администрация на област София се намира в населено място, което не влиза в пределите на областта. 

Разположение на област София

Разположение на област София

Област София е съставена от 22 общини. Това са общините Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч. Гранични на Област София са областите Благоевград, София-град, Монтана, Пазарджик, Враца, Пловдив,   Ловеч, Перник и Кюстендил.

Област София се разпростира частично върху Западна Стара планина, Средна гора в района на Ихтиман, Рила, Верила и Плана планина. Релефътна областта е разнообразен. Област София заема и част от Софийското, Самоковско, Ихтиманско, Златишко-Пирдопското и Ботевградското полета. Много реки пресичат територията на областта, сред които се отличават с размерите си Марица, Искър, Тополница и Нишава. 

Природа в област София

Природа в област София

Над 300 защитени местности и забележителности се намират на територията на област София, най-известни сред които са Националните паркове Рила и Централен Балкан, природен парк Витоша, Врачански Балкан и др.

История на област София

История на област София

В пещерите около Лъкатник са намерени следи от живот, датирани от късния палеолит. Редица останки в област София са намерени от римски станции, средновековни селища. През Възраждането основен стожер на книжовността е бил Етрополският манастир. 

Според историческите документи, област София е обособена през 1901 г. Тя е обхващала старото Софийско окръжие като са пропуснати няколко ихтимански села. В пределите на областта влизали Орханийска, Пирдопска, Самоковска, Софийска градска, Софийска селска, Трънска, Царибродска околии.

През 1934 г. към област София са включени бившия Софийски, Кюстендилски окръзи и околиите Светиврачка, Горноджумайска и Петричка от бившия Петрички окръг. През 1959 г. в област София вече се намират 22 общини и границите ѝ са почти еднакви с днешните. 

Образование в област София

Образование в област София

179   учебни заведения има в област София. От тях 95 учебни зведения са специализирани за деца с особени образователни потребности, където се обучават над 500 деца. 

Голяма част от училищата в област София са исторически традиции. Учениците им се реализират успешно в различни сфери на живота. Редовно участват в национални олимпиади и състезания и заемат призови места. 

Икономика на област София

Икономика на област София

Област София има ключово значение в икономиката на страната. Това се обуславя от изключителлно добротогеографско разположение и природни позитиви на областта. До голяма степен за това икономическо състояние на област София има роля столицата на страната, която се намира в центъра на региона. 

Преобладаващо присъствие в област София има преработваща промишленост. Добре развити са хранителната промишленост, текстилната и производството на хартия. В последните години върхове в област София бележат и клонове като комуникационна и компютърна техника, както и производтсвото на електронни продукти. Като пример можем да дадем община Ботевград в тази насока. 

В пределите на община Божурище, област София е разположен най-значителният логистичен център в страната. Община Годеч, област София също може да се гордее с модерна призводствена линия за светодиоди. 

Водеща промишленост в община Елин Пелин, област София е производството на строителни метериали. Дружеството „Баумит“ е с традиции и е предпочитано не само в страната, но и в чужбина.

Горещ и студент асфалт за магистралите се доставят основно от базата в „Нови хан“ област София.

Няма как да не споменем производството на кафе „Нова Бразилия“ в община Костинброд или фабриката „Кенар“ позната на маки и големи в цялата страна с вкусните салати и храни. В община Костинброд, област София се намира и „Санитекс“ – основен производител на санитарни материали.

Култура в област София

Култура в област София

Няма как област София да не е водеща в областта на културата. Още от дълбока древност населението пази своите културни традиции. Народните занаяти и обичаи се спазват стриктно и до днес. За да не се загубят във времето, днес в обаст София се порвеждат редица събития, които учат младите на старите традиции, наследени от дедите ни. Те трябва да се предават от поколение на поколение, за да останят във времето. Редица фестивали се провеждат в общините на област София. Уникален е съборът „Боженишки Урвич”. Фолклорното надиграване в община Антон, наречено „Край извора“ събира стотици почитатели на фолклора. 

Коледуването, лазаруването и кукерските игри в Годеч, организирани от читалище „Никола Йонков Вапцаров” са изключително клоритни и стават реалност благодарение на ентусиазма на многоро самодейци. Това читалище има богата история и продължава да бъде център на културата в общината и в област София. По негова инициатива се правят редица театрални постановки, художествени представления, музикални и литературни събития, обогатявайки културата в област София

Местните традиции пазят и читалищата в Горна Малина и Долна баня. Самодейците, оито учстват в местните фолклорни събори заразяват с енергията и ентусиазма си. Редица събития се посвещават на родения в с. Байлово Елин Пелин. 

Особено интересен е „Празникът на Етрополските зетьове” в община Етрополе, област София. Той е изключително колоритен и забавен за местни и гости на общината.

Талисманът на област София е Копривщица. Този архитектурно-етнографски резерват пази отколешните български традиции и ги предава на поколенията копривщенци.

Област София се гордее с множеството културни паметници на територията си. Точно затова и регионът е притегателна точка за хиляди туристи от страната и чужбина.

Туризъм в област София

Туризъм в област София

Природата, климатът, местните традиции, както и историческите и архитектурни забележителности в област София са основна предпоставка за добре развит туризъм в региона. В област София могат да бъдат посетени 8 от всичките 100 национални исторически обекта. 

Освен това, планинският курорт Боровец води хиляди български и чуждестранни туристи в област София. Ски-туризмът е изключително привлекателен, но курортът е натоварен и извън сезона. 

Минералните води, намиращи се на територията на област София, съдействат за добре развития туризъм, свързан с балнеолечението. Курортните селища в региона се стремят да предлагат разнообразни лечебни и релаксиращи програми, за да задоволят изискванията на туристите. 

В област София се намират 227 паметници от национално значение, които сериозно основание за процъфтяването на културния туризъм в областта. Това са редица исторически, архитектурни, културни, археологически паметници. В последно време все по-модерен става поклонническия туризъм. Затова и манастирите в област София се радват на огромен интерес. 

Не на последно място в област София процъфтява и ловния туризъм. Ловните стопанства „Витиня“ и „Армеец“ са отлично поддържани.

Разположение на област София

Природа в област София

История на област София

Образование в област София

Икономика на област София

Култура в област София

Туризъм в област София

Прочетете още