Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2099
РДНСК-Софийска област глобява до 10 000 лв. строител и надзор за ремонта на

РДНСК-Софийска област глобява до 10 000 лв. строител и надзор за ремонта на Ребърково-Люти...

Регионална дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Софийска област извърши проверка на строеж „Основен ремонт (рехабилитация) на път III-161 „Ребърково-Лютидол-Ботевград“ и установи нарушения. В участъка на територията на Софийска област от км 8+750 до км 33+040, е установено, че строежът се изпълнява без съставен протокол за откриване на строителна площадка и без заверена заповедна книга. По силата на чл. 224, ал.1, т. 5 ЗУТ, началникът на РДНСК Софийска област е издал заповед за спиране на строителните и монтажни работи на строежа до отстраняване на пропуските. На имуществена санкция подлежат възложителят, изпълнителят и строителният надзор, съобщиха от РДНСК Софийска област. Съставени са актове за установяване на административно нарушение срещу строителя - ДЗЗД „МБ ЛОТ – 2 – 2019“ („Европейски пътища“ АД и „Водно строителство – Благоевград“ АД) и срещу строителния надзор - ДЗЗД „МБ КОНСУЛТ“ („План Инвест Пловдив“ ЕООД, „Контпас“ ООД, „Ен Ар Консулт“ ЕООД, „Строл – 1000“ АД). Предстои издаване на акт за установяване на административно нарушение срещу възложителя, който е Агенция „Пътна инфраструктура“. По реда на Закона за административните нарушения и наказания ще бъдат издадени наказателни постановления на възложителя, строителя и строителния надзор с наложени имуществени санкции в размер от 1000 лв. до 10 000 лв. След предприети действия от участниците в строителството в РДНСК Софийска област е представена експертиза за извършените до момента строителни и монтажни работи, актове и протоколи и заверена заповедна книга. На свой ред началникът на РДНСК Софийска област е издал заповед, с която от 26.07.2021г. е разрешено продължаване на строителните и монтажните работи поради отстраняване на установените нарушения.

comment 0
visibility 1577
Криминално проявен от Самоков е обвинен да кражба от микробус

Криминално проявен от Самоков е обвинен за кражба от микробус

Криминално проявен мъж на 20 години от Самоков е обвинен за кражба от микробус, съобщават от ОДМВР- София.  След приключване на процесуално-следствените действия, проведени от полицията в града, мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление. Разследващите са събрали достатъчно доказателства, че 20-годишният, в съучастие с друг мъж, е взломил паркиран микробус и е извършил кражба на акумулаторна батерия. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „подписка“.    

comment 0
visibility 1764
Задържани са шофьори в Пирдоп и Ботевград- седнали зад волана след алкохол

Задържани са шофьори в Пирдоп и Ботевград- седнали зад волана след алкохол и дрога

Двама водачи са задържани от полицаите в Пирдоп и в Ботевград за нарушения. Единият седнал зад волана след употреба на алкохол, другият на дрога, съобщават от ОДМВР- София и дават повече информация.    РУ- Пирдоп: Около 18.15 часа вчера, на главен път 1-6, автопатрул спрял за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от жител на Златица. 24-годишният водач бил тестван за употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, при което в пробата му било отчетено наличие на марихуана. Нарушителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК.   РУ-Ботевград: Около 11.45 часа вчера, на ул. „Иван Вазов“, автопатрул предприел проверка на лек автомобил „Опел Корса“. 67-годишният ботевградчанин зад волана бил изпробван с дрегер, отчел 2.53 промила алкохол. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.  

Реклама
comment 0
visibility 1903
До 18 часа на 24 юли: Въвежда се обходен маршрут за трафика над 12 тона на

До 18 часа на 24 юли: Въвежда се обходен маршрут за трафика над 12 тона на "Хемус"

  Обходен маршрут за тежкотоварния трафик в участъка от км 30+260 до км 47+060 на магистрала „Хемус“ е в сила от 13 часа на днешния ден до 18 часа утре- 24 юли, съобщават от ОДМВР- София. В посочения период тежкотоварният трафик /ППС над 12 тона/ се отклонява в посока Варна при пътен възел „Витинска река“, по път II-17 и път I-1, до пътен възел „Ботевград“. Промяната в движението се прави, за да се облекчи трафика във връзка с извършваните ремонтно-възстановителни дейности в лявата тръба на тунел „Ечемишка“ и ограничаване на предпоставките за пътни инциденти.   Екипи на Пътна полиция при ОДМВР-София са разположени на точките на отклоняване, като регулират и подпомагат движението.   В посока София движението на тежкотоварни автомобили ще се пренасочва по същия обходен маршрут за времето от 12 часа в неделя /25 юли/ до 14 часа в понеделник /26 юли/   ОДМВР-София съветва водачите да спазват въведените ограничения и указанията на полицейските служители.    

comment 0
visibility 1784
В Елин Пелин и Ихтиман задържаха двама крадци- единият нацелил супермаркет,

В Елин Пелин и Ихтиман задържаха двама крадци, върнаха нещата на собствениците

Полицаите от Област- София разкриха за кратко време две кражби. А отнетите вещи са върнати на притежателите им. Инцидентите са били на територията на Елин Пелин и на Ихтиман, съобщават от ОДМВР- София и дават повече подробности.    Вчера в районното управление в Елин Пелин постъпил сигнал от управител на супермаркет в града, че от търговския обект е извършена кражба на стоки. След бързи оперативно-издирвателни действия служителите на реда разкрили автора на кражбата- криминално проявен и осъждан местен жител. 51-годишният мъж предал доброволно отнетите от него вещи и те били възстановени на собственика. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура с оглед прилагане разпоредбите на чл. 218Б от НК.   Междувременно, за броени часове, извършител на кражба бе разкрит и от ихтиманските полицаи. Работата по случая започнала след сигнал от местна жителка за отнет велосипед в централната част на града. Служителите на реда предприели бързи издирвателни действия, в резултат на които съвсем скоро влезли в дирите на извършителя. 16-годишният младеж признал за извършената от него кражба и предал доброволно отнетата чужда вещ. Велосипедът е върнат на собственика , а материалите по случая са докладвани в районната прокуратура с оглед прилагане разпоредбите на чл. 61 от НК.    

comment 0
visibility 3077
Трус от 2.43 по Рихтер между Костенец и Ветрен

Трус от 2.43 по Рихтер между Костенец и Ветрен

  Земетресение с магнитуд от 2.43 по Рихтер е усетено тази сутрин в 05.29 часа, съобщават от "Фокус". Регистрирано е между Костенец и Ветрен, показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН). Епицентърът е на 0 км дълбочина.  

comment 0
visibility 885
Във Вакарел от месец хората са без вода, излизат на протест

Във Вакарел от месец хората са без вода, излизат на протест

  В разгара на жегите жителите на село Вакарел са без вода. Чешмите им са сухи от месец. В момента там е въведен режим на водата, а жителите са принудени да се справят сами със ситуацията, разказват от bTV.   "През август миналата година подадохме жалба до ВиК - София област. Беше ни отговорено, че е изпратена комисия по трасето от язовир "Искър" до Вакарел и не са установени нередности, а вода няма", заяви пред камерата кметът на селото Димитър Стойнов.   От медията потърсиха дружеството за коментар. От там обявиха, че ще излязат с писмено становище по въпроса, но такова така и не беше получено. Жителите на Вакарел са подали жалби до всички пряко свързани институции - ВиК, МОСВ и МРРБ, като от Министерството на регионалното развитие и благоустройството са заявили, че жалбата им е входирана, но отговор ще има до 19 август.   Заради това те обявиха, че ще продължат с протестите, като се готвят дори да блокират и магистрала "Тракия".      

comment 0
visibility 1209
68-годишна от Елин Пелин обвинена за смъртта на две кучета

68-годишна от Елин Пелин обвинена за смъртта на две кучета

  68-годишна жителка на с. Гара Елин Пелин е привлечена като обвиняема за смъртта на две кучета, съобщават от ОДМВР- София. Обвинението идва след приключване на действията по разследване, проведено от служители на РУ-Елин Пелин. В двора на имота си жената проявила жестокост към гръбначни животни, като чрез нанасяне на удари с мотика умъртвила две кучета от смесена порода.

comment 0
visibility 1031
Заловени са крадци на пари в Ихтиман и в Божурище- и двамата са над 60  год

Заловени са крадци на пари в Ихтиман и в Божурище- и двамата са над 60 години

Извършители на парични кражби са заловени от полицаите в Божурище и в Ихтиман, съобщават от ОДМВР- София.    След сигнал за извършена кражба на пари от гост на хотел в Божурище, криминалистите разкрили, че автор на престъпното посегателство е 62-годишен криминално проявен и осъждан мъж. Отнетата сума е възстановена на потърпевшия. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата.    Кражба на пари от паркиран лек автомобил разкриха и ихтиманските криминалисти. В хода на оперативната работа по случая те установили, че извършител на престъплението е 63-годишен криминално проявен жител на града. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение „подписка“.    

comment 0
visibility 1257
Хванаха жена да шофира с 2,50 промила в Божурище, нямала и книжка

Хванаха жена да шофира с 2,50 промила в Божурище, нямала и книжка

За 24 часа е задържана жена, седнала зад волана в Божурище с 2,50 промила алкохол в кръвта. Допълнителна "екстра" било и това, че тя се оказала неправоспособен водач, съобщават от ОДМВР- София. Около 1.10 часа тази нощ, в Божурище, автопатрул на РУ-Сливница проверил лек автомобил „Рено Лагуна“. 30-годишната водачка била тествана с дрегер, при което уредът отчел 2.50 промила алкохол в пробата ѝ. Срещу нея е започнато бързо производство.    

comment 0
visibility 2764
В софийското с. Губеш: Торнадо отнесе покривите на къщи

В софийското с. Губеш: Торнадо отнесе покривите на къщи

Торнадо остави жителите на софийското село Губеш, община Годеч, без покриви. Природното бедствие отнесе покривите на десетки къщи в късния следобед на понеделник, съобщи Нова телевизия. Стихията, преминала през гората, изкоренила и прекършила десетки дървета, отнесла е керемиди и дървени. пораженията са големи, а материали от покривите са открити на стотици метри. Жителите са били принудени да останат под открито небе. Вчера в община Годеч е паднало обилно количество дъжд до 50 литра на квадратен метър. Част от сградите се наводнени. След природното бедствие селото е и без ток за неопределено време. Местните жители разказват, че стихията си е направила просека в гората, на билото. Има големи разрушения, а пострадалите жители на Губеш се надяват, че държавата ще им помогне. "Миналата година правихме покрив на къщата, сега не можем да си го позволим с тези пенсии", сподели отчаят пенсионер, чиято къща е сред отнесените от торнадото.  

comment 0
visibility 917
Арестуваха надрусан 22-годишен шофьор от с. Душанци

Арестуваха надрусан 22-годишен шофьор от с. Душанци

22-годишен шофьор от село Душанци, община Пирдоп, е арестуван в полицията в Пирдоп, след като е установено, че е седнал зад волана надрусан. Полицаи го спират за проверка малко преди 4 часа сутринта, на кръстовище в Пирдоп. Младежът е управлявал лек автомобил Мерцедес. 22-годишният водач бил тестван за употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества, при което в пробата му било отчетено наличие на канабис. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.3 от НК. Младеж от Сливница е задържан с марихуана при проведена през вчерашния ден полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества. Полицаи на РУ-Сливница са направили проверка на криминално проявен местен младеж. 18-годишният е задържан за срок до 24 часа, след като у него била открита свивка със зелена растителна маса, реагираща на марихуана.

comment 0
visibility 1982
Моторист падна в дере и загина в община Етрополе

Моторист падна в дере и загина в община Етрополе

Моторист е загинал при катастрофа в дере в района на с. Лъга. Сигналът за инцидента е постъпил около 20.55 часа на 18 юли в РУ-Етрополе.   На място е установено, че мотоциклет „Ямаха“ се е ударил в метален парапет на мост вдясно от пътното платно и е паднал в коритото на дерето. Вследствие на удара е загинал водачът.   По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от ОДМВР- София.    

comment 0
visibility 1547
Полицията от Годеч откри 1020 къса цигари и алкохол в тайник в село Гинци

Полицията от Годеч откри 1020 къса цигари и алкохол в тайник в село Гинци

В тайник, изграден в стена на складовото помещение на магазин в село Гинци, полицаите от Годеч открили кутии с цигари / общо 1020 къса/ с поставен бандерол, както и 4 бутилки алкохол с невалиден бандерол. Полицейската операция срещу съхранението и разпространението на акцизни стоки без бандерол е била проведена на 16 юли около обяд, съобщават от ОДМВР- София.  В хода на извършената проверка е установено, че търговецът няма разрешение за търговия с акцизни стоки. Цигарите и алкохолът са иззети по надлежния ред, а по случая е регистрирана преписка за извършено административно нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.  

comment 0
visibility 923
Движението в Искърското дефиле е блокирано от срутище

Движението в Искърското дефиле е блокирано от срутище

Движението в Искърското дефиле между селата Зверино и Лютиброд е блокирано от срутище, съобщават от Нова телевизия. Камъните са затворили напълно едната пътна лента и частично втората.   Екип на АПИ е на място.       

Област София

Област София е население 231 563 човека към края на 2017 г. Областен център е София, но градът не влиза в състава на областта. Прецедент в страната е това, че областната администрация на област София се намира в населено място, което не влиза в пределите на областта. 

Разположение на област София

Разположение на област София

Област София е съставена от 22 общини. Това са общините Антон, Божурище, Ботевград, Годеч, Горна Малина, Долна баня, Драгоман, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Пирдоп, Правец, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч. Гранични на Област София са областите Благоевград, София-град, Монтана, Пазарджик, Враца, Пловдив,   Ловеч, Перник и Кюстендил.

Област София се разпростира частично върху Западна Стара планина, Средна гора в района на Ихтиман, Рила, Верила и Плана планина. Релефътна областта е разнообразен. Област София заема и част от Софийското, Самоковско, Ихтиманско, Златишко-Пирдопското и Ботевградското полета. Много реки пресичат територията на областта, сред които се отличават с размерите си Марица, Искър, Тополница и Нишава. 

Природа в област София

Природа в област София

Над 300 защитени местности и забележителности се намират на територията на област София, най-известни сред които са Националните паркове Рила и Централен Балкан, природен парк Витоша, Врачански Балкан и др.

История на област София

История на област София

В пещерите около Лъкатник са намерени следи от живот, датирани от късния палеолит. Редица останки в област София са намерени от римски станции, средновековни селища. През Възраждането основен стожер на книжовността е бил Етрополският манастир. 

Според историческите документи, област София е обособена през 1901 г. Тя е обхващала старото Софийско окръжие като са пропуснати няколко ихтимански села. В пределите на областта влизали Орханийска, Пирдопска, Самоковска, Софийска градска, Софийска селска, Трънска, Царибродска околии.

През 1934 г. към област София са включени бившия Софийски, Кюстендилски окръзи и околиите Светиврачка, Горноджумайска и Петричка от бившия Петрички окръг. През 1959 г. в област София вече се намират 22 общини и границите ѝ са почти еднакви с днешните. 

Образование в област София

Образование в област София

179   учебни заведения има в област София. От тях 95 учебни зведения са специализирани за деца с особени образователни потребности, където се обучават над 500 деца. 

Голяма част от училищата в област София са исторически традиции. Учениците им се реализират успешно в различни сфери на живота. Редовно участват в национални олимпиади и състезания и заемат призови места. 

Икономика на област София

Икономика на област София

Област София има ключово значение в икономиката на страната. Това се обуславя от изключителлно добротогеографско разположение и природни позитиви на областта. До голяма степен за това икономическо състояние на област София има роля столицата на страната, която се намира в центъра на региона. 

Преобладаващо присъствие в област София има преработваща промишленост. Добре развити са хранителната промишленост, текстилната и производството на хартия. В последните години върхове в област София бележат и клонове като комуникационна и компютърна техника, както и производтсвото на електронни продукти. Като пример можем да дадем община Ботевград в тази насока. 

В пределите на община Божурище, област София е разположен най-значителният логистичен център в страната. Община Годеч, област София също може да се гордее с модерна призводствена линия за светодиоди. 

Водеща промишленост в община Елин Пелин, област София е производството на строителни метериали. Дружеството „Баумит“ е с традиции и е предпочитано не само в страната, но и в чужбина.

Горещ и студент асфалт за магистралите се доставят основно от базата в „Нови хан“ област София.

Няма как да не споменем производството на кафе „Нова Бразилия“ в община Костинброд или фабриката „Кенар“ позната на маки и големи в цялата страна с вкусните салати и храни. В община Костинброд, област София се намира и „Санитекс“ – основен производител на санитарни материали.

Култура в област София

Култура в област София

Няма как област София да не е водеща в областта на културата. Още от дълбока древност населението пази своите културни традиции. Народните занаяти и обичаи се спазват стриктно и до днес. За да не се загубят във времето, днес в обаст София се порвеждат редица събития, които учат младите на старите традиции, наследени от дедите ни. Те трябва да се предават от поколение на поколение, за да останят във времето. Редица фестивали се провеждат в общините на област София. Уникален е съборът „Боженишки Урвич”. Фолклорното надиграване в община Антон, наречено „Край извора“ събира стотици почитатели на фолклора. 

Коледуването, лазаруването и кукерските игри в Годеч, организирани от читалище „Никола Йонков Вапцаров” са изключително клоритни и стават реалност благодарение на ентусиазма на многоро самодейци. Това читалище има богата история и продължава да бъде център на културата в общината и в област София. По негова инициатива се правят редица театрални постановки, художествени представления, музикални и литературни събития, обогатявайки културата в област София

Местните традиции пазят и читалищата в Горна Малина и Долна баня. Самодейците, оито учстват в местните фолклорни събори заразяват с енергията и ентусиазма си. Редица събития се посвещават на родения в с. Байлово Елин Пелин. 

Особено интересен е „Празникът на Етрополските зетьове” в община Етрополе, област София. Той е изключително колоритен и забавен за местни и гости на общината.

Талисманът на област София е Копривщица. Този архитектурно-етнографски резерват пази отколешните български традиции и ги предава на поколенията копривщенци.

Област София се гордее с множеството културни паметници на територията си. Точно затова и регионът е притегателна точка за хиляди туристи от страната и чужбина.

Туризъм в област София

Туризъм в област София

Природата, климатът, местните традиции, както и историческите и архитектурни забележителности в област София са основна предпоставка за добре развит туризъм в региона. В област София могат да бъдат посетени 8 от всичките 100 национални исторически обекта. 

Освен това, планинският курорт Боровец води хиляди български и чуждестранни туристи в област София. Ски-туризмът е изключително привлекателен, но курортът е натоварен и извън сезона. 

Минералните води, намиращи се на територията на област София, съдействат за добре развития туризъм, свързан с балнеолечението. Курортните селища в региона се стремят да предлагат разнообразни лечебни и релаксиращи програми, за да задоволят изискванията на туристите. 

В област София се намират 227 паметници от национално значение, които сериозно основание за процъфтяването на културния туризъм в областта. Това са редица исторически, архитектурни, културни, археологически паметници. В последно време все по-модерен става поклонническия туризъм. Затова и манастирите в област София се радват на огромен интерес. 

Не на последно място в област София процъфтява и ловния туризъм. Ловните стопанства „Витиня“ и „Армеец“ са отлично поддържани.

Разположение на област София

Природа в област София

История на област София

Образование в област София

Икономика на област София

Култура в област София

Туризъм в област София

Прочетете още