Областният управител на Софийска област: Стената на язовир „Бели Искър“ е опасна и неизправна

Областният управител на Софийска област: Стената на язовир „Бели Искър“ е о

Снимка: Фейсбук

Стената на язовир „Бели Искър“ е опасна и неизправна, заяви областният управител на Софийска област Иван Иванов. Язовирът има важно значение, защото осигурява повече от 20% от питейната вода на София, като захранва и Самоков. По негови думи проблемът е в неяснотата по разпределението на отговорности между институциите, а стената му е опасна, незправна и с частично използване.

Язовирът е на концесия, която се поддържа от „Софийска вода“, но отговорността за неговата сигурност се предава по различните институции, съобщи dariknews.

Столична община отдава язовира на концесия на „Софийска вода“ от 2000 година за период от 25 години. Тази концесия все още е в сила. Първият етап на рехабилитация на язовира е извършен през 2000-2008 г., а след това започват неговите проблеми.

През 2010-2017 година са направени редица дейности, комисии и други, които нямат пряко въздействие върху язовира. 2017 година стената минава на резпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройство, а през 2018 тя е дадена на областния управител на град София, но той няма никакви възможности да извърши каквато и да е дейност за сигурността на стената на язовира.

Същата година-2018 е взето решение Държавната консолидационна компания да извърши ремонт на стената на язовира, но нищо не е станало, защото не е имало анализи, технически данни и чак през 2020 г. се вменява това задължение на Българския ВИК Холдинг, твърди Иванов.

Областният управител, обясни, че ВИК Холдингът не е могъл да извърши този анализ за ремонт, което е спряло възможностите за тази възможност. ВИК Холдингът дава становище, че няма право да извърши такъв анализ. По тази начин се стига до Параграф 22. Българският ВИХ Холдинг не може да извърши такъв анализ и поради това ДКК не извършва ремонта, обясни още той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Община Елин Пелин ще отбележи Деня на Ботев с тържествена заря-пр......

В българския национален календар има ден, когато коленичим, за да отдадем почит и благодарност към всеки, който е пролял...

Прочети още keyboard_arrow_right