Обявиха скалния феномен Столо край Своге за защитена територия

Обявиха скалния феномен Столо край Своге за защитена територия

Снимка: МОСВ

Със заповед на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов природна забележителност „Столо“ е обявена за защитена територия. Скалните образувания са в Понор планина – местността „Църнио камък“, в землището на село Добравица, община Своге, и представляват забележителни обекти на неживата природа с естетическа стойност, съобщават от МОСВ.

Площта на природната забележителност е над 320 дка, а инициативата за опазването ѝ е на Асоциацията на парковете в България. Заедно със съседните скални образувания и водопада Добравишка скакля е сред най-впечатляващите скални форми на Понор планина.

„Поставянето на местността под защита по реда на Закона за защитените територии е от значение за развитието на екологосъобразния туризъм в района. Скалните образувания набират популярност и стават все по-посещаван туристически обект“, посочват от МОСВ.

Според заповедта на министъра е забранено проучване и добив на подземни богатства, строителство, разрушаване и повреждане на скалните образувания. Не се разрешава палене на огън, изсичане на дървесна и храстова растителност, лов и замърсяване с отпадъци.

Регионалната инспекция по околната среда и водите - София трябва да впише новата защитена територия в кадастралните карти и регистри на землището на село Добравица. Тя ще се впише и в Държавния регистър на защитените територии при МОСВ.

Природна забележителност „Столо“ е деветата защитена територия, която е обявена за последните шест месеца. С това площта на защитените територии в страната се увеличава с 8,5 квадратни километра, което е повече в сравнение с всяка година през последните десет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 3 дни се провежда акция за купуване на гласове в Софийска обла......

Акции срещу купуването на гласове в няколко общини в Софийска област МВР провежда операция срещу битовата престъпно...

Прочети още keyboard_arrow_right