Село на 25 км от София няма питейна вода, в местните чешми тече промишлена кал (ВИДЕО)

Село на 25 км от София няма питейна вода, в местните чешми тече промишлена

Снимка: Столица.bg

Жители на село елешница сигнализираха за проблема Столица.bg

Софийско село няма питейна вода, а жителите пият неопасна промишлена вода. В XXI век това това се случва в село Елешница, община Елин Пелин, на 25 км от София. И проблемът не е от дни или месец, а от години.

Жители на селцето, което според общински чиновници се води вилна зона, сигнализираха за проблема, които ги мъчи от години. От чешмите им тече кал и нямат чиста, обезпаризетена и минала през пречиствателна станция вода! За да няма съмнение жители на Елешница изратиха до Столица.bg видео и снимка на промишлената кал, която се лее от чешмите им.

Забравено от Бога или мизерна безотговорност мъчи хората от село Елешница, разположено в полите на Стара планина, в подножието на връх Мургаш и на 10 км от Елин Пелин?

Столица.bg разбра, че в събота са сменяни тръби на водопровода, а днес вече водата се е избистрила. А колко е бозопасна за пиене?

"Водохващането е речно и поради снеготопенето в планината има разместване земни пластове и водата става мътна, тя не е за пиене. Водата е промишлена, няма пречиствателна станция и е вода за битови нужди", каза пред Столица.bg кметския наместник в Елешница Кристалина Георгиева.

Според Уикипедия селото се населява от над 500 жители, а според Георгиева постоянно живеещите са около 330. Тя обясни, че преди време е имало пречиствателно съоръжение, но то отдавна не работи и от 2 години откакто е кметски наместник водата не е годна за пиене.

"Хващането на водата е речно в с. Жерково и хората го знаят, направено е до комбинат и е била за промишлени нужди. Село Елешница и село Потоп са снабдени от там, няма пречиствателна станция. Водата не минава през хлориране, но е с добри показатели, нямат директно пречиставне и не минава през обеззаразяване", обясни инж. Петрова от община Елин Пелин.

Тя кача, че хората в селото нямат вода и водомери. "А и не предвиждаме водопровод, а пречиствателна станция. Всеки самостоятелно може да си постави пречиствателно съоръжение. Плащат данъци по 10 лв. на къща", допълни инж. Петрова.

Още по мизерно пък бе описанието на Петя Златилова, инспектор в община Елин Пелин. "Жителите на с. Елешница нямат канализация, а септични ями и си ги изпомпват по улиците. Глобяваме ги", каза Златилова. След разговор с трима представители на местната власт стана ясно, че общинската администрация е теглила диагоналите на с. Елешница и жителите и няма намерение нито да включи в бюджета си, нито пък да кандидатства с проект за изграждане поне на пречиствателна станция.

И човек си задава въпроса, ако на тези хора в Елешница им спрат и тока, ще го има ли селището на картата на България?

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 148 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 967 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пиян шофьор се опита да избяга от полицията, задържаха го...

Полицията е задържала шофьор на товарен автомобил „УАЗ“ заради каране в нетрезво състояние, съобщават от пре...

Прочети още keyboard_arrow_right