ВАП се самосезира за незаконната сеч в частна гора край Своге

ВАП се самосезира за незаконната сеч в частна гора край Своге

Снимка: Столица.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира и образува преписка по разследването за изсечената частна гора край Своге, съобщават от ВАП.

Собственикът на имота е подал сигнал, че от гората му са изсечени незаконно голямо количество дървета. Регионалната дирекция по горите - град София е установила, че има несъответствие между обема на дървесината, която фирма с разрешително за сеч в съседен имот (държавна гора) е декларирала, и реално експедираната с превозни билети дървесина.

За казуса е уведомена компетентната прокуратура с оглед преценка за извършено престъпление.

„От ВАП са предприети мерки в изпълнение на компетентността на прокуратурата по Конституцията и Закона за съдебната власт с оглед набелязване на мерки от страна на контролните органи за ограничаване на последствията поради тежестта на подобни нарушения“, съобщават от Върховната административна прокуратура.

При тези действия от ВАП са отчетени задължителните нормативни изисквания - позволително за сеч се издава въз основа на утвърден горскостопански план или програма или одобрено план-извлечение; одобрен карнет-опис, удостоверяващ, че насаждението е маркирано за предвидената сеч, че се съставя протокол за освидетелстване на сечището от издателя на позволителното в срок до 30 дни след приключване на сечта, който се подписва и от титуляра на позволителното и т. н.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите е ангажиран за преценка относно спазване изискванията на закона в конкретния случай.

За взетите решения и предприетите мерки ВАП следва да бъде уведомена в едномесечен срок.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

„Почерпен“ водач с близо 3 промила влезе в двора на къща край Кос......

Мъж от костинбродското село Каленовци се заби с автомобила си в ограда на частен дом. Инцидентът се е случил около 17:20...

Прочети още keyboard_arrow_right