Железопътното трасе София-Драгоман ще бъде изцяло ремонтирано

Железопътното трасе София-Драгоман ще бъде изцяло ремонтирано

Снимка: pixabay

Предвижда се железопътното трасе София-Драгоман да бъде изцяло ремонтирано, за да се осигури по-бърза връзка със сръбската железопътна система. Това обяви инж. Иван Бакалски от Национална компания "Железопътна инфраструктура" пред БТА

Вчера инж. Бакалски направи първа копка за рехабилитация на железопътната линия от пристанище "БМФ порт Бургас" до жп гара "Владимир Павлов" в черноморския град.

Той уточни, че страната ни следи внимателно развитието на Коридор №8, който трябва да свърже Черно с Адриатическо море по направлението Дурас - Тирана - Скопие - София - Бургас/Варна. В същото време обаче се отчита и натовареността на основното жп трасе, което Сърбия предлага за връзка с вътрешността на континента.

"Важният коридор, които се използва много активно, тоест влаковете се движат основно по него, е коридорът през Сърбия. Знаем, че в момента се договаря реконструкция на трасето от сръбска страна, за да може връзката с Унгария да стане по-бърза. Действително там, особено до Ниш, трасето не е в добро състояние, наскоро станахме свидетели и на инцидент, след който страната ни помогна за по-бързото възстановяване на движението", каза инж. Бакалски.

По думите му вече е изготвен проект за пълна рехабилитация на българското трасе до сръбската граница по направлението София-Драгоман. Плановете са то да бъде разширено и модернизирано за постигането на значително по-високи скорости на движение на влаковите композиции.

Финансирането трябва да бъде осигурено в рамките на новата Оперативна програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 година.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

30-годишен ремонт: Пропадна участък от международния Е-79 в софий......

Пропадна път между Ботевград и Мездра, след като първата копка е направена в далечната 1992 година. Сега участъкът, койт...

Прочети още keyboard_arrow_right