Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
  • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
  • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
  • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 3455
В столична гимназия откриват паралелка за дрогеристи, учи се по австрийска

В столична гимназия откриват паралелка за дрогеристи, учи се по австрийска програма

Столичната  ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ открива паралелка за дрогеристи, в която ще се учи по австрийска програма. Същото ще бъде открита и в Силистра и борят на учениците по новата специалност в средното образование в България ще надхвърли 150. Учениците ще преминат 5-годишен образователен курс, 8-12 клас, в дневна форма на обучение. През първите две години те ще изучават общообразователни и специални предмети, а в последните три години в допълнение на часовете в училище, ще преминат и задължителна производствена практика. Тя ще бъде по няколко седмици в рамките на учебната година по график, изготвен от училищата. Децата завършват с професия и с диплома за средно образование. Обучението по специалността "дрогерист" е с официално наименование “Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“ в страната стартира през учебната 2020 / 2021 година по инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас. Към момента има по две паралелки в градовете Варна и Плевен и една в Димитровград. Професията е популярна в Германия, Австрия и Швейцария „Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора. „Дрогеристите“ пет години изучават предмети, които не се преподават другаде Тъй като обучението по специалност „Осигуряване на продуктова информация“ е ново за България, в основата беше заложен дългогодишния австрийски опит. Учебниците, по които учат децата в Австрия бяха преведени на български език и адаптирани според локалните специфики. Така, благодарение на комбинацията от съвременни учебници и преподаването от висококвалифицирани български експерти, учениците могат да получат същите знания и компетенции, каквито имат и връстниците им в Австрия и Германия без да напускат родните си места.  

comment 0
visibility 789
Отличиха най-добрите студенти и докторанти в СУ „Св. Климент Охридски“

Отличиха най-добрите студенти и докторанти в СУ „Св. Климент Охридски“

34 студенти и докторанти с изключителни академични постижения в 11 категории бяха отличени на тържествена церемония в СУ „Св. Климент Охридски“. За студент на годината беше избран Стефан Стефанов - студент в първи курс, магистър в специалността “Астрономия и Астрофизика” към катедра “Астрономия” във Физическия факултет. Той е оператор на двуметровия Ричи-Кретиен-Куде телескоп, намиращ се в Националната астрономическа обсерватория – „Рожен“. През изминалите дванадесет месеца завършва бакалавърската специалност “Астрофизика, геофизика и метеорология” във Физическия факултет с отличен успех и публикува в престижни научни журнали всичката свършена работа по бакалавърския си дипломен проект. Работи по проект, свързан с едни от най-интересните обекти в космоса, наречени “Катаклизмични звезди”. Докторант на годината стана Микаела Станчева. Тя е докторант в катедра „Генетика“ на Биологическия факултет. Работила е в Института по невробиология към Българската академия на науките. Съосновател на проекта „Цвете в епруветка“. Била е капитан и инструктор на българския отбор за състезанието iGEM, а от 2023 г. е Изпълнителен директор на Сдружение „Ай Джи и Ем България“. Изпълнители по време на празничната церемония бяха Деси Райкова – студент в Биологическия факултет, вокална група ‚Лингвакорд“ към Факултета по класически и нови филологии и Виктория Манева – студент във Факултета по славянски филологии.

comment 0
visibility 2619
-

Пътници се барикадираха в самолет, кацнал във Варна вместо в София (ВИДЕО)

В петък сутринта около 10 български граждани се барикадирадирали в самолет, който вместо на летище София, кацнал във Варна, съобщава DarikNews. Сагата започнала още в Абу Даби, откъдето самолетът излетял с близо 3 часа закъснение. Закъснението довело до невъзможност пътниците да кацнат в столицата поради план за ремонт на летището. От самолетната компания са знаели, че кацането на летище София няма да бъде позволено, но въпреки това без предупреждение качили всички на самолета. Само 15 минути преди кацането във Варна пилотът обявил, че ще се приземят на погрешното летище. "Поръчани са 5 автобуса, които трябва да извозят всички ни от летище Варна до София. Това означава, че една голяма част от нас няма да могат да отидат на работа или да си свършат ангажиментите", казва една от жените, която отказва да слезе от самолета. Пътят от Варна до столицата с автобус на практика отнема около 7 часа. От самолетната компания отказали да съдействат на пътниците и извикали екипи на гранична полиция, които заплашили пътниците, че ще ги свалят от самолета с белезници. "Дадоха ни 10 минути да си помислим дали да слезем доброволно от самолета или ще ни арестуват, включително и децата, които се намират тук", обясняват недоволните пътници. "Защо ние, които плащаме вашите заплати, трябва сега да се возим с автобуса, да отменим всички ангажименти, които имаме, а вие - хората, на които ние плащаме, трябва да се приберете със самолет", това попитаха пътниците пилота. В отговор той заявява: "Няма достатъчно екипаж, който да ви превози законно. Аз също водя преговори с компанията. Предал съм, че отказвате да слезете". Клиентите на самолетната компания с право определиха случилото се като гавра спрямо тях.      

Реклама
comment 0
visibility 1829
-

Установен е човекът, залял с червена боя Паметника на съветската армия

Установен е извършителят на посегателството срещу монумента, по случая е започната проверка в столичното Първо РУ на МВР, научи Столица.bg. Част от паметника на съветската армия отново беше залята с червена боя в нощта на събота срещу неделя. На стълбите на централната част с червени букви е написано - ДЕМОНТАЖ. Това е поредна акция срещу паметника, припомни журналистът Калоян Константинов пред Нова телевизия. Той предупреди, че такива акции ще виждаме тепърва и докато паметникът не бъде преместен, каквото е решението на Столичния общински съвет, те ще продължат. Реални действия за преместване на паметника все още не са предприети и докато монументът не бъде премахнат, недоволството срещу него ще продължи да намира израз в такива вандалски прояви, отбеляза Константинов.

comment 0
visibility 3257
-

Главният архитект на София: Няма нужда от книжен пазар на пл. "Славейков"

Създаването на книжният пазар на столичния площад Славейков е било провокирането от превръщането на книжаниците в зали за бинго. Това обаче вече не е така и необходимостта от този пазар е отпаднала. Това казва пред в-к Телеграф главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му, сега в столицата нуждата от книги е осигурена от прекрасни книжарници и книжният базар няма да се завърне там.  Според арх. Здравков градът вече е припознал мястото като зона за базари и фестивали. Всеки голям европейски град има подобно място, където се провеждат фестивали, отбелязва той.

comment 0
visibility 1195
-

Отново кон се разходи из София (СНИМКИ)

Сам и свободен кон се разходи из столицата, показаха граждани във фейсбук. Животното този път не е заснето в отдалечен, краен квартал, а в идеалния център, пред ЦУМ и на пл. Света Неделя. Кадрите, на които е заснето животното, са от съботния ден, 27 май. "Нито конят е бял, нито принцът идва с него", коментира иронично гражданин. "Ако продължи направо, е в нарушение", предупреждава друг.  Не е ясно дали животното е избягало, дали се е изгубило и дали собственикът вече се е погрижил за него. Такива случаи обаче освен, че са атракция за столичани, представляват сериозна опасност и предпоставка за произшествие на пътя. 

comment 0
visibility 873
Протестиращи отново блокираха бул. „Сливница“ в София

Протестиращи отново блокираха бул. „Сливница“ в София

Протестиращи блокираха и днес столичния булевард "Сливница", където преди 20 дена млад шофьор блъсна и уби на пешеходна пътека Ани и Явор, съобщава “Фокус". Хората продължават да се събират на мястото и настояват за промени в Закона за движение по пътищата, както и за по-строги и ефективни наказания за убийствата на пътя. „Настояваме за вдигане на минималния праг на наказанията и на отмяната на условните наказания за този вид престъпления. Другата седмица ще входираме отново писмо в Народното събрание и ще се опитаме да бъдем още по-конкретни в тези наши искания“, посочиха организаторите на протеста. Организаторите предвиждат блокади на движението по главни пътни артерии в цялата страна. "Пред Съдебната палата в сряда от 8:30 ще има национален протест отново организиран от родители на убити деца от цялата страна", добавиха протестиращите и призоваха, който може да се присъедини към тях.

comment 0
visibility 1194
Влак с парен локомотив ще пътува от София до Перник в Деня на детето

Влак с парен локомотив ще пътува от София до Перник в Деня на детето

Специален влак, теглен от парен локомотив, ще пътува по направлението София – Перник – София в международния Ден на детето 1 юни. Всички малки и големи любители на влаковете ще могат нагледно да се запознаят как са се движели влаковете в миналото чрез парна тяга, съобщават от БДЖ. Парният локомотив ще потегли с атракционния влак от Централна гара София в 09:00 ч. и ще пристигне в Перник в 11:00 ч., където пътуващите с композицията ще могат да се присъединят към разнообразната празнична програма в града. Още с пристигането си пред Двореца на културата гостите на града ще бъдат посрещнати с концерт на детските състави към Обединен детски комплекс - Перник и Младежки дом – Перник, а през цялото време на престоя си по крайречната алея пред Двореца на културата ще бъдат обособени кътове с различни забавни активности, част от детското турне National Geographic Kids TOUR 2023. Турнето ще включва забавна академия, забавна лаборатория, роботика, екология, забавна математика, география, спорт и други. Любителите на музеите и историята могат да посетят подземния минен музей, който е единственият подобен музей на Балканите, разположен в галериите на първите подземни рудници в България, както и сградата на Минната дирекция, Пернишката крепост и Централния градски парк за приятна разходка сред природата. От Перник обратно към София влакът ще тръгне в 14:25 ч. и ще пристигне в София в 15:20 ч. По време на пътуването за всички закупили билети за специалния влак ще има и допълнителни приятни изненади по повод отбелязването на 135 години от създаването на Българските железници. Цената на билета за пътуване в двете посоки София - Перник - София е 50 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена. Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Количествата са ограничени.

comment 0
visibility 1472
Ново посегателство срещу Паметника на Съветската армия в София

Ново посегателство срещу Паметника на Съветската армия в София

Паметникът на Съветската армия в центъра на София отново осъмна боядисан, съобщава БНТ. Една от композициите му е залята с червена боя, която е напръскала и пространството около монумента. На централната част на паметника с червени букви е написано - ДЕМОНТАЖ. Мъж разби с чук плоча от паметника на Съветската армия в София Това е поредно посегателство срещу монумента, който периодично предизвиква протести "за" и "против" премахването му. Последните демонстрации бяха на 9 май. Отново напрежение при Паметника на Съветската армия в София

comment 0
visibility 780
Екипът на РИОСВ – София почисти терени във Витоша

Екип на РИОСВ – София почисти терени във Витоша

Експерти на РИОСВ – София почистиха замърсени терени около Посетителския център „Витоша“, хижа „Алеко“ и подходите към резерват „Бистришко бранище“. Инициативата им е част от кампанията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), която се провежда под мотото: „Да сложим точка на замърсяването“. Целта на кампанията е да се повиши общественото съзнание в сферата на опазването на околната среда, като се даде личен пример и се демонстрира ангажираност от хората, отговорни за прилагане на екологичното законодателство. В инициативата за почистване на замърсени терени бяха събрани предимно битови отпадъци като хартиени и найлонови торбички, пластмасови и стъклени бутилки, чаши и сламки за еднократна употреба, кенчета и др. РИОСВ – София отправя апел към всички граждани да изхвърлят отпадъците си само на определените за това места, а при установяване на замърсявания с отпадъци да подават сигнали до  съответните общински администрации по местонахождение на замърсяването.

comment 0
visibility 1332
Столица.bg с приз от XII-те награди за журналистика MEDIA Awards 2023 в Соф

Столица.bg с приз от XII-те награди за журналистика MEDIA Awards 2023 в София

Над 35 награди бяха връчени по време на XII-тото издание на годишните награди за журналистика MEDIA Awards 2023 в Българския културен център снощи. Водеща на вечерта и съорганизатор на събитието бе журналистката и пиар Патриция Кирилова. Празникът бе троен – съвпадна със 17-ия рожден ден на организаторите – агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън. "Нашият екип отбелязва  и една голяма крачка в своето развитие – агенцията вече е част от Global Leaders – международната платформа за доказани професионалисти в различни области", каза Патриция на сцената. Специални гости на събитието бяха Бюлент Елиток –  поет, сценарист, драматург и издател, собственик на издателството „СУУС Китап“, председател на Дружеството на турските писатели – гр. Бурса, Фехми Енгиналп – есеист, мемоарист, литературен изследовател, собственик на издателство „Алп Яйънларъ“, Хилми Хашал – поет, издател на списанието „Елиз едебият”.  Сред гостите бе и председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов, който се включи в благотворителната кампания на ВИП Комюникейшън в подкрепа на онкоболния колега Николай Диковски. Заедно със Слави за кампанията дариха децата от Комплекс за социални услуги за деца и семейства в град Роман и три от Центровете за настаняване от семеен тип в град Лом. Официалните гости на събитието, сред които и призьори от събитията на ВИП Комюникейшън, връчваха част от наградите. Сред тях бяха светилата в родната медицина проф. Андрей Чорбанов, доц. Радосвет Горнев, д-р Асен Цеков, парламентарният съветник ген. Красимир Занев, адвокат Христо Расташки, адвокат Елка Пороминска - председател на Асоциация за жените адвокати, Васка Пенкова - собственик на СКОРПИО, д-р Антония Първанова, Василка Хариту от гръцкото посолство, пиарът на Автомагистрали Силвия Николова, дизайнерката Гергана Апостолова, Диана Пинджурова - собственик на Didy’s Cakes&Sweets, художничката Дили Бозаджиева, управляващият съдружник на ВИП Комюникейшън Дончо Георгиев и др.  За благотворителната томбола дариха ваучери и предметни награди хотелите АУРА във Велинград, Медите в Сандански, Макси Велинград, Регнум в Банско и хотел Рич – Велинград, Сдружение СевероЗапазване. Художничките Дили Бозаджиева и Таня Антова дариха свои картини за благотворителния търг. В кампанията се включи и един от лидерите в родния туризъм – г-жа Маринела Арабаджиева. Гостите наддаваха за лусозните часовници „ ICE WATCH”, предоставени от г-н Мазен Фарак, заместник председател на Българо-ливанския бизнес съвет. Партньорите на събитието бяха мебелни вериги КАРЕ България и Еником, лидерите в дигиталния печат ФРЕШ ПРИНТ, козметичният гигант Рефан, виното на Едоардо Миролио. Гостите се насладиха на празничната торта от ненадминатите майстори на ръчно изработени торти - сладки и солени изкушения Didy’s Cakes&Sweets. Ето и призьорите: Цялостен принос в журналистиката - Тома Томов Най-любим журналист - Василена Гръбчева, Нова Телевизия Най-любим радиожурналист- Стефи Стаменова, БНР Най-любим журналист с ресор: Култура - Анжела Димчева, в. Труд и Sofiapress.com  Най-любим журналист с ресор: Европа - Диана Радева, Euronews Bulgaria Най-любим журналист с ресор: Туризъм - Георги Крумов, Тв ТУРИЗЪМ Най-любим журналист с ресор: Здраве и красота - Инес Димитрова, Code Fashion TV и Code Health TV Най-добър телевизионен и радио редактор - Иво Тодоров, Нова ТВ и БНР Телевизионна мисия - Светослава Рудолф,  Телевизия “България 24“ Телевизионна публицистика и актуални новини - Гергана Маринова, България Он Ер ТВ Най-бързо развиваща се медийна група - Code Media Group Най-добър международен журналист - Николай Кръстев Журналист без граници - Оля Ал-Ахмед, ФАКТИ.БГ Най-добър журналист в печатни медии - Мисия: Новини - Лили Първанова, в. България Днес Професионално признание в печатните медиите - Даниела Арнаудова, в. Марица Професионализъм в седмичните печатни медии - Дани Златанчева, в. Уикенд Мисия: Журналист - Борис Ангелов, Вестник 19 Минути  Професионализъм в печатните медии с ресор: Общество Славяна Манолова, В. Труд Професионализъм в печатните медии с ресор: Здраве Илияна Ангелова, в. „Марица Най-добър редактор на актуални новини - Александра Никова, главен редактор на „Столица.bg“ Най-добър журналист – Мисия: Общество - Аделина Делийска,  Novini.bg Професионализъм в медиите с ресор: Здраве и технологии – Пенка Георгиева, гл. редактор на информационен портал "Бизнес и технологии" Професионализъм в медиите в ресор: Туризъм - Руслан Йорданов, информационна агенция Bgtourism.bg Най-добър журналист с ресор: Туризъм - Мирослав Иванов, TravelNews.bg Професионализъм в медиите с ресор: Бизнес - Стоян Петров, EXPO World Професионализъм и обективност в медиите - Любословие.БГ Най-добър журналист с ресор: Общество и здраве - Веселина Петрова, lovestylemag.com и jiveizeleno.com Професионализъм в медиите от мястото на събитието: Бояна Бояджиева Актуална журналистика - Боби Чолакова, БИГ1.бг Най-иновативна медийна онлайн платформа - "Вива Ефир" ЕООД Мисия: Култура и общество - Никола Тодоров, Любословие.БГ Професионализъм в медиите: Общество и здраве - Таня Иванова,  Мedicaltime.bg Професионализъм в медиите с ресор: Новини - Мирослав Ганчев, Newsmaker.bg Най-добър медиен дебют - "На среща с Цвети Радойчева ", телевизия БГ+/Българе Най-добър регионален журналист - Даниел Бузов, информационна агенция BulNews Най-добър журналист с ресор: Култура и изкуство - Ани Романова, Novinite Group Национална кауза в печатните медии - Сп. Сигурност, издател Лазар Мурджев  

comment 0
visibility 4777
Мъж се натъкна на змия край езерото в Дружба

Мъж се натъкна на змия край езерото в Дружба

Със затопляне на времето змии са се появили край езерото в „Дружба“, съобщава столичанин във Фейсбук групата „Забелязано в София“. „Миналата нощ, до езерото в Дружба. Вече е достатъчно топло и с покачването на температурите ще има все повече срещи от този вид. При среща е желателно да подминете животното, без да го закачате. И без паника. Не убивайте и не наранявайте змията. НЕ я приближавайте. Бъдете бдителни и си гледайте в краката една идея повече!“, казва Борис Божинов. Някои от потребителите на социалните мрежи твърдят, че заснетото влечуго е пепелянка. А експертите са категорични, че змиите избягват контакта с хората и нападат, когато се чувстват застрашени, затова в никакъв случай не трябва да се приближат и да се притесняват. 

comment 0
visibility 2179
-

Столичната полиция издирва 29-годишен мъж от кв. "Толстой"

Столичното Второ РУ издирва Илия Панайотов Георгиев, на 29 години, от София, съобщават от МВР. По данни на близките му, той е излязъл от дома си в ж.к. „Лев Толстой“ на 23 май и оттогава е в неизвестност. Илия Георгиев е висок около метър и 80 см, със слабо телосложение, продълговато, бяло лице, късо подстриган, с тъмно кестенява коса и кафяви очи. Данни за облеклото му: син анцуг – горнище и долнище, зелена тениска, обут с черни платнени обувки. Според роднините, възможно е Илия да се чувства объркан. Полицията се обръща към хората, които разпознават търсения мъж и имат информация за него, да сигнализират в най-близкото поделение на МВР, на телефони №112 или 02/9820820 – дежурна част на 02 РУ-СДВР.

comment 0
visibility 805
Модернизират библиотеката на УНСС

Модернизират библиотеката на УНСС

Библиотеката на Университета за национално и световно стопанство ще бъде напълно обновена, съобщават от висшето учебно заведение. Ремонтните дейности ще започнат на 29 май, в 11:00 ч. в присъствието на министъра на финансите Росица Велкова и ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Модернизацията на библиотеката ще струва почти 2 млн. лв. Средствата са предоставени от Министерски съвет, чрез Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката. Предвижда се на мястото на съществуващото пространство да бъде изграден съвременен център за информация и знания, където ще се предоставят модерни услуги за всички студенти и преподаватели.  

comment 0
visibility 1365
Нови сигнали за бомби в над 30 столични училища

Нови сигнали за бомби в над 30 столични училища

Нови заплахи за бомби са изпратени по имейл в над 30 столични училища тази сутрин. Според новата процедура първо трябва да бъде извършена проверка и едва ако се открие нещо съмнително, часовете ще бъдат преустановени и учениците ще бъдат изведени, уточниха от СДВР.   До момента няма данни да има прекратени учебни занятия. Засега са идентифицирани три различни писма, получени на служебните електронни пощи на работещи в учебните заведения.  

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още