Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
  • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 205 Гласове)
  • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 280 Гласове)
  • Не се интересувам от политика. (3%, 20 Гласове)
  • Нови избори. (29%, 226 Гласове)
  • Незнам, време е за плаж. (7%, 57 Гласове)
Общо гласували: 788 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2670
Ограничават достъпа до НДК но 8 и 9 юли заради инициативата "Три морета"

Ограничават достъпа до НДК на 8 и 9 юли заради инициативата "Три морета"

  Достъпът до НДК за външни посетители ще бъде ограничен на 8 и 9 юли заради срещата на върха на инициативата „Три морета”, която ще се проведе в Двореца на културата.  Всички културни пространства на НДК за посочения период остават затворени за външни посетители и публика, вкл.  Литературен клуб „Перото”, Театър Азарян, ДНК-пространства за съвременен танц и пърформанс, Арт Галерия и кино „Люмиер”. Събитията, предвидени в програмата на тези пространства, както и в останалите зали на НДК във визирания период се преместват на нови дати. С ограничен достъп ще бъдат и всички заведения и ресторанти на територията на НДК. Няма да работи за посетители и Националният туристически информационен център, разположен на Вход  А4. Спектакълът на Нов театър – НДК на 07 юли от 19.30 ч.  – „Животът - това са две жени”  - ще се състои. Билетният център и Информационният център на НДК ще работят с ограничено работно време на 07 юли – до 19.00 ч., а касите ще бъдат напълно затворени на 08 и 09 юли.   

comment 0
visibility 1963
За юни в София: Проверени с 27 автосервиза, глоби за 26 строителни обекта

За юни в София: Проверени са 27 автосервиза, глоби за 26 строителни обекта

  За месец юни от екипи на Столичен инспекторат са проверени 27 автосервиза в районите: „Панчарево“, „Кремиковци“, "Люлин", „Възраждане“, „Овча купел“, „Банкя“ и „Връбница“.  Не е установено горене на отпадъци, в т.ч. стари гуми и отработени моторни масла. Констатирано е, че проверените автосервизи предават излезлите от употреба гуми и отработените моторни масла, съгласно сключени договори с фирми и не замърсяват околните пространства. Инспекциите са направени на обекти, които са потенциални замърсители на въздуха.   Направени са 283 проверки на строителни обекти. За нарушения са направени актове на 26 от тях. Най- честите нарушения са липса на плътна строителна ограда, разпиляване на отпадъци и материали  извън границите на обектите, както и замърсяване на улични платна от непочистена ходова част на строителна техника и запрашаване при строителни работи.   Съгласно утвърден месечен график се извършиха и съвместни проверки с екипи на отдел „Пътна полиция“ при СДВР. Екипите провериха над 60 тежкотоварни автомобила, като са установени единични нарушения свързани със замърсяване на пътното платно от непочистена ходова част на камионите. Запазва се тенденцията строителни материали и земни маси да се транспортират с чергила.   По сигнали на граждани за горене на отпадъци в частни имоти са извършени 16 проверки заедно с полицията. Проверяващите не са установили горене на отпадъци. Но независимо от факта на собствениците и/или ползвателите на имотите са дадени предписания да не горят всякакви видове отпадъци в т.ч. зелени отпадъци с постоянен срок за изпълнение. За открито горене на кабели на открито на общински терени в районите „Сердика“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Слатина“ и „Младост“ са съставени 6 акта.    

comment 0
visibility 2661
Шефът на ДНСК: „Златен век“ има последователна подкрепа и от общината, и от

Шефът на ДНСК: „Златен век“ има последователна подкрепа и от общината, и от държавата

Арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК ,бе гост в студиото на „Тази сутрин“, за да коментира темата за строежа на „Златен век“. „Виждам последователна подкрепа за „Златен век“ от началото досега. Случаят със сградата започва през далечната 1996 г., като през цялото време и общината, и държавата са подкрепяли изграждането ѝ“, сподели арх. Влади Калинов. Според думите му строежът е спрян, защото разрешителното за него е до 11 януари 2020 г. Според Калинов издаването на строителната площадка „тотално игнорира всички останали презаверки. Това откриване се прави веднъж, а не два пъти “, защото тя означава ново разрешение за строителство. Арх. Пламен Мирянов, който е собственик на „Артекс“ коментира, че разрешителното им е най-малко до 2022 г. „Имах няколко разговора с „Артекс“ и не разбирам защо те не поискат ново разрешение за строеж“, допълва Калинов. Той сподели, че ще обжалва решението на съда за спиране на забраната за строеж на „Златен век“.

Реклама
comment 0
visibility 2715
В павилион в мигрантския център в "Бусманци" продават хляб за 5 лева

В павилион в мигрантския център в "Бусманци" продават хляб за 5 лева

В павилиона в Дома за временно настаняване на чужденци в „Бусманци“ продават хляб за 5 лева. Две кафета и един хляб могат да струват 10 лева, съобщава БНТ. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, решава да направи скрита камера, за да покаже нередностите при пазаруване от единствения магазин.   Центърът в Бусманци е от затворен тип, тоест, няма как хората вътре да излизат навън като нас да си пазаруват откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са забранени, така че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна. В Дома се продават и акцизни стоки – цигари между 7-8 лв. за кутия сравнително популярни марки. Според закона - цените на цигарите са фиксирани, защото са акцизна стока, следователно не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности. Плащанията може да се правят и с евро, но касови бележки не се издават, твърди алжирецът. Надценката на различните видове стоки варира, като при киселото мляко, например, достига около 400 процента. Шампоан за коса може да се закупи на 45 лв. На същата цена се продава и килограм течен шоколад. Завишена е и цената на килограм захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лв., но се продавало на пластмасови чаши по 4 лв., твърдят още чужденците. По 2 лева за бройка се продават домати, краставици и лук. Въпреки плановете у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това вече е направено. От записа става ясно, че мигрантите могат да плащат и в евро, но по собствен валутен курс на магазинчето.

comment 0
visibility 4339
В София и страната: Приемат еврото от началото на 2024 г. без преходен пери

В София и страната: Приемат еврото от началото на 2024 г. без преходен период

Българската народна банка прие проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, съобщават от пресцентъра на БНБ. На свое заседание днес Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели управителят на Българската народна банка Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, прие проекта Подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 г. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство, обясниха от БНТ.

comment 0
visibility 2580
Заради жегите: В рамките на 3 часа в Спешна помощ - София са получени десет

Заради жегите: В рамките на 3 часа в Спешна помощ - София са получени десетки сигнали

В рамките на 3 часа – от 8 ч. до 11ч. в Спешна помощ София са получили 14 сигнала от хора, на които им е прилошало в жегата, съобщи bTV. Вчера повикванията са били над 30.  Лекарите препоръчват до 18:00 ч. да се избягват дългите разходки, защото до този час е задушно и усещането е за още по-горещо време. В района на Сандански са най-високите температури днес – там се очакват 40 градуса. Другите най-горещи градове ще са Пловдив, Русе, Благоевград и Видин – до 38-39 градуса там. В останалата част от страната температурите ще са предимно между 34 и 38 градуса, по-ниски стойности само по морския бряг. 

comment 0
visibility 5403
Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев почина в ИСУЛ

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев почина в ИСУЛ

Бившият регионален министър и вицепремиер Евгений Бакърджиев почина.. Той е издъхнал днес в болница ИСУЛ, съобщи Нова телевизия. Сутринта той е бил опериран след прекаран коронавирус. Евгений Бакърджиев е роден на 10 февруари 1955 година в София. Завършва Висшия институт по архитектура и строителство, специалност „Промишлено и гражданско строителство“, и до 1991 г. работи като проектант в различни предприятия, достигайки до поста началник на Конструктивен отдел в „Технострой – СП2“. Той бе основна фигура при разрушаването на мавзолея на Георги Димитров в София през 1999 г.

comment 0
visibility 1652
СЕМ прие единодушно оставката на Ивелина Димитрова

СЕМ прие единодушно оставката на Ивелина Димитрова

Съветът за електронни медии (СЕМ) прие единодушно оставката на Ивелина Димитрова, която вчера обяви, че напуска медийния регулатор по свое решение. След днешното заседание Димитрова обясни, че решението й не е политическо и не е предварително планирано. Тя посочи като причина проблемите в медийната среда, съобщи „Нова телевизия“. Ивелина Димитрова, която беше от квотата на президента Румен Радев, ще изпълнява функциите си, докато държавният глава назначи нов свой представител в СЕМ.

comment 0
visibility 1848
В София и страната: Първите 1118 ученици заминават на безплатна почивка

В София и страната: Първите 1118 ученици заминават на безплатна почивка

1118 ученици от 46 училища са първите, които ще заминат на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“, съобщиха от МОН. Децата ще бъдат разпределени в 103 групи. Ще ги придружават 120 учители или други педагогически специалисти. Някои пътувания са планирани още за началото на юли. Първата ваканция ще бъде от 4 до 9 юли т.г. 56 ученици и четирима ръководители от София ще прекарат шест дни в Добринище. За първите одобрени 46 училища ще бъдат отпуснати 619 000 лева. Туристическият пакет за всеки участник е на стойност 500 лв. Той трябва да включва транспорт, настаняване, храна, застраховка, културна, спортна или друг вид социална програма за шест дни. Одобрените училища са от различни населени места. Приети са заявките на осем училища от София – град, на пет от Ямбол и на четири от Пазарджик. По три училища има от област Варна, Монтана, Шумен и Разград. По две училища са одобрени от Силистра, Враца и София – област. От Бургас, Стара Загора, Добрич, Плевен, Сливен, Кърджали, Габрово, Хасково, Пловдив, Велико Търново и Смолян има по едно училище.

comment 0
visibility 1895
Миене, чистене от графити и дезинфекция на контейнерите за смет в четири ст

Миене, чистене и дезинфекция на контейнерите за смет в четири столични района

Външно измиване, вътрешна дезинфекция и почистване на графити от цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци се прави от вчера в районите „Оборище“, „Илинден“, „Красна поляна“ и „Люлин“. Това съобщават от Столичен инспекторат.  Миналата седмица се почистиха контейнерите в „Красно село“, „Сердика“ и „Надежда".  От Инспектората напомнят, че драскането, лепене на реклами,  местенето на контейнерите, както и други прояви, които ги повреждат, са нарушения и подлежат на санкции.   

comment 0
visibility 2900
В София и страната: Резултатите на изпитите в 7 клас най-високи за последни

В София и страната: Резултатите на изпитите в 7 клас най-високи за последните 3 години

Резултатите и на двата изпита след VII клас през тази година показват положителна тенденция, съобщиха от МОН. Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено. Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък – 37,94 точки. Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика – 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика – 208. Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. По математика най-лесни са били задачите за ъгли.

comment 0
visibility 2299
В София и страната: Над 100 сигнала за припаднали от жегата

В София и страната: Над 100 сигнала за припаднали от жегата

117 сигнала са получени на спешния телефон в цялата страна за припаднали и колабирали хора вследствие на жегите, съобщиха от МВР пред агенция „Фокус“. Данните са на Националната система 112 и обхващат периода от 8.00 ч. до 15.45 ч. Най-много са сигналите в София и Бургас. Регистрираните са 15 случая. В Стара Загора има 11, във Варна - 10, Враца – 8. Има градове в страната, в които изобщо няма спешни обаждания. Не са регистрирани такива вследствие на топлото време в Габрово, Кърджали, Разград и Търговище. От Националната система 112 обобщават, че сигналите не са повече от минали години, в които са обявявани горещини.

comment 0
visibility 2647
СДВР издирва собственика на намерена сума пари

СДВР издирва собственика на намерена сума пари

СДВР търси собственика на намерена сума пари. На 23 юни столичанка е предала в столичното Второ РУ намерена от нея голяма сума в швейцарски франкове. Обяснила, че е открила парите към 18.15 часа същия ден в София, на паркинг в ж.к. „Надежда-4“. Към настоящия момент изгубената сума се съхранява в районното управление. Собственикът може да се обади на тел. 02/9826353 или 02/9820828, за да удостовери подробности – сума, купюри и евентуално други детайли.

comment 0
visibility 1811
В София министър Комитова поздрави абсолвентите на УАСГ (СНИМКИ)

В София министър Комитова поздрави абсолвентите на УАСГ (СНИМКИ)

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова се поздрави абсолвентите от Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия. „Ученето е през целия живот и Вие не бива да спирате да се учите. Давам Ви един съвет – да не спирате да се усъвършенствате! Защото ще практикувате тежка и отговорна професия и знанията, които сте придобили, няма да са Ви достатъчни, за да можете да ставате все по-добри във Вашата професия,“ сподели Комитова На специална церемония по връчване на дипломите на випускниците – архитекти тя поздрави младите си колеги и им пожела здраве, много късмет и да сбъдват мечтите си.

comment 0
visibility 2362
В София и страната: Десетокласниците по-добри по български език отколкото п

В София и страната: Десетокласниците по-добри по български език отколкото по математика

Десетокласниците се представиха по-добре на изпита по български език и литература (БЕЛ) отколкото на този по математика на първото национално външно оценяване, съобщиха от МОН. Средният резултат по БЕЛ е 22,50 точки от максимум 50  (45%). Успехът по математика е по-нисък – средно 13,84 (27,68%). Девет ученици имат нула точки и по двата предмета. И на двата изпита нито един не е постигнал максимален резултат. Само трима ученици имат 48 от 50 възможни точки на изпита по български език и литература. Деветдесет и шест са работите с нула точки. Десетокласниците лесно извличат информация от текст и таблица при задачите с избираем отговор, но имат проблем при обработването на информация, когато от тях се изисква свободен отговор. 86% от учениците знаят речниковото значение на думите. Близо 2/3 от тях са показали, че могат да формулират един или два кратки контрааргумента по дадено твърдение. Много от десетокласниците са предпочели да пишат теза, без да я обвързват с откъса от посочения изучаван художествен текст. 18% от тях не са се справили със задачата за редактиране.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още