Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 1798
-

Ремонтът на тунела под НДК в София няма да започне и тази година

Чаканото с нетърпение преместване на трамвайната линия по бул. "Скобелев" от Петте кьошета до бул. "Витоша" и ремонтът на тунела под НДК няма да започнат през тази година, пише "Сега". Когато все пак се стигне до изпълнението на този проект, то най-вероятно ще е съпроводено с поредното разкопаване на площада пред двореца на културата. В инвестиционната част на бюджета на София са предвидени пари за старт на дейностите на въпросния обект. По перото "Проектиране и реконструкция на бул. "Скобелев" включително тунела при НДК" са отпуснати 2,4 млн. лв. от общо 15,9 млн. лв., колкото са предвидени за ремонта на тези пространства. Почти сигурно обаче средствата ще бъдат прехвърлени за догодина. Причината е, че все още не е извършено изцяло необходимото проектиране, макар предишните управляващи многократно да заявяваха, че преместването на релсите и ремонтът на тунела ще започнат "много скоро". Обявиха обществена поръчка за трамвая по "Скобелев" и тунела на НДК "Оказа се, че досега не е направен проект за хидроизолацията на тунела. За да се изготви такъв, трябва да се направят сонди. Най-вероятно след това ще трябва да се отвори площада на НДК, за да се работи. Това е много сериозно препятствие пред този проект. В бюджета за тази година сме заложили между 15-20 на сто от общата сума, за да може да се обезпечи анекса при евентуално сключване на договор с изпълнител. Скептичен съм, че тази година ще напреднем сериозно с този обект, макар че той е много необходим. По него има още много неща за вършене и вероятно пълната му реализация ще трябва да се отложи от 2024 г., както бе планирано в предишни бюджети, за 2026 г.", съобщи заместник-председателят на транспортната комисия Андрей Зографски.  

comment 0
visibility 1017
-

Столичната община отваря централните си сгради на "Париж" и „Московска“

По случай 145-годишнината от обявяването на София за столица на България, която отбелязахме на 3 април, Столичната община и historicalroutes.bg организират исторически беседи „Зад фасадите на ПАРИЖ 1 и МОСКОВСКА 33“. Участниците в беседите ще имат възможност да се насладят на архитектурната красота на дома на фабриканта Киро Стефанов – сградата на улица „Париж“ №1 и да разгледат старото Интендантство към Двореца, дело на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов – днешната сграда на кметство на улица „Московска“ №33. Историите ще разказва Здравко Петров – урбанист и автор на книгата „Исторически маршрути: София“. Той ще разкрие как е изглеждала София след Освобождението, какви са били приходите и разходите от първия общински бюджет, защо Константин Иречек нарича града ни „българската Венеция“. Ще проследим как София преминава през своята пълна промяна за по-малко от три десетилетия, а криволичещите сокаци и кьорсокаци се заменят от широки и прави улици с осветление и електрически трамваи, отбелязват организаторите. В сградата на Столичната община на ул. "Московска" №33 ще бъде изложен и оригинален работен проект на герба на София, дело на Харалампи Тачев. Сборният пункт за всяка беседа е в двора на сградата на ул. „Париж“ №1 (при пресечката с ул. „Московска“, входът към двора е откъм ул. „Московска“). Беседите ще се проведат на 6 и 7 април (събота и неделя). Началните часове са 10, 11, 13, 14 и 15 часа. Участието в беседите е безплатно, но е необходимо предварително записване на: http://docs.google.com/…/1owf7JXS3SP14PK5gKBv6…/.  

comment 0
visibility 1487
Мотошествие ще блокира за два часа пл. Батенберг в София тази събота

Мотошествие ще блокира за два часа пл. Батенберг в София тази събота

Шествие с мотори ще се проведе в София по повод откриването на мотосезона. То ще потегли в събота – 6 април, в 10:00 ч. от площад „Княз Александър I Батенберг“, съобщиха Николай Крушарски, началник на отдел „Пътна полиция“ в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) и Митко Рашков, председател на мотоклуб „Джентълмени“, цитирани от dariknews. Площадът ще бъде блокиран за два часа. Очаква се около 20 хиляди мотора да участват в събитието. От полицията уточниха, че Столичната община е издала разрешение за определен маршрут, по който да премине шествието. Откриването на "Мотосезон 2024" ще е под мотото  „Намали скоростта! През живота се минава само веднъж!“.  Шествието ще премине по булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Цар Освободител“, „Цариградско шосе“, „Пейо К. Яворов“, „Никола Й. Вапцаров“, „Черни Връх“, „България“ до Резиденция „Бояна“. „Моля, спазвайте правилата за движение, това ще бъде достатъчно да имаме чудесен сезон през тази година“, апелира Митко Рашков към мотористите. Той отбеляза, че безопасността е свързана и с това да не се правят дрифтове по улиците и да не се вдигат високи скорости. Николай Крушарски призова останалите участници в движението на пътя да бъдат толерантни към мотористите и да не отнемат предимството им. В празничната програма на събитието е предвидено състезание с мотоциклети на едното платно от Околовръстно шосе пред резиденция Бояна – стънт, дрифт и скоростни отсечки, а след това ще продължи с рок парти.

Реклама
comment 0
visibility 910
Главният секретар на МВР напуска поста

Главният секретар на МВР напуска поста

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание. Това съобщават от пресцентъра на ведомството. От Министерството на вътрешните работи не посочват какви са мотивите на Коцев да поиска да напусне поста по собствено желание.  Припомняме, че той пое поста на 8 септември 2023 г. Освен това е бил заместник-директор на СДВР, на различни длъжности в Главна дирекция „Национална полиция, директор на ОДМВР-София, както и заместник главен секретар на МВР от 10 юли 2023 г. до назначаването му за главен секретар.

comment 0
visibility 1927
След бягство от детска градина в столичния Люлин: Майка иска да премести де

След бягство от детска градина в столичния Люлин: Майка иска да премести сина си

Една от майките на децата, които избягаха от столична детска градина в „Люлин“, иска да премести сина си в друга забавачка, съобщава Нова телевизия. Жената твърди, че не се чувства сигурна за детето си. „Надявам се институциите да ми съдействат за преместване в друга градина по служебен път. Бях в отдел „Образование”, но на този етап те отказаха такова съдействие”, заяви Лилия Попова. Три деца избягаха от детска градина в "Люлин 3" Припомняме, че три 3-годишни деца успяха да напуснат сградата на градината и да излязат на улицата. За щастие малките бегълци са видени от случайни граждани, които са сигнализирали в полицията.  По думите на майката в този ден само 6 деца са били в групата, като 3 от тях са успели да излязат на улицата, без да бъдат забелязани. Заради избягалите 3 деца Столична община проверява всички градини в Люлин „От 4 месеца 8 пъти съм водила детето в детската градина, повече от 6-7 максимум 10 деца не съм виждала. На мен ми беше обяснено, че човек от персонала се е качил да остави някаква бележка, другият човек от персонала е останал с децата. Те са си отключили сами заключена врата. Факт е, че са излезли. В градината има камери, но на мен никой не ми е предлагал да видя записите”, каза още жената.  „Казаха ми, че детето ми, тъй като е по-едричко, си е отключило само вратата и е избягало само от градината. Тъй като много бързо тича, те се опитали да го настигнат, но не могли”, доплни Лилия Попова.  Тя уточни, че има полицейски доклад по случая, но тя няма законов достъп до протокола.

comment 0
visibility 1222
-

Масови проверки за незаконни сгради в София

Столичната община подготвя масови проверки за незаконни сгради и съоръжения в столицата, заяви в ефира на bTV главният архитект на София Здравко Здравков. На територията на града има множество обекти, които нямат необходимите разрешителни, затова проверки ще се извършват във всички райони на столицата. По думите на Здравков никой няма да получи амнистия и ще има нулева търпимост към незаконното строителство. Той отбеляза още, че целта не е да се демонстрира сила, а последователност в действията. Постоянна кампания за премахване на незаконни гаражни клетки тече в няколко района на столицата, има и много обекти, чиито инвеститори са ги изоставили по различни причини и те стоят недостроени. Емблематичен е и случаят с "Капитолия", където премахването на незаконния обект беше спряно, въпреки основанията на общината. В момента тече премахването на друг емблематичен обект на територията на ловно стопанство Искър. Шефът на Ловно стопанство "Искър" получава наказание заради незаконните постройки“Бумът на строителството следва икономическа логика, не е обвързан с действително увеличение на населението като номинална стойност”, отбеляза главният архитект на София.  

comment 0
visibility 880
-

Шефът на Ловно стопанство "Искър" получава наказание заради незаконните постройки

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за наказание на директора на Териториално поделение на „Държавно ловно стопанство Искър“ инж. Иван Дивизиев, съобщават от министерството. Дивизиев ще понесе наказание заради това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството. Втори опит: Продължава събарянето на незаконния хотел до яз. Искър Заповедта, с която се ограничаваше преминаването на външни лица и превозни средства през територията на ДЛС „Искър“ до 1 май 2024г. заради спокойствието на бременните кошути, е издадена неправомерно, посочват от министерството. Тя беше своевременно отменена по нареждане на директора на Югозападно държавно предприятие инж. Валентин Чамбов. В понеделник работата по премахване на незаконните постройки в стопанството беше възпрепяствана, а техниката, с която трябваше да се работи беше съзнателно повредена. От Столична община увериха, че ще сезират прокуратурата за повредената строителна техника. Във вчерашния ден, след принудително влизане в държавния имот, работата по премахването на трите незаконни сгради на "Био Майнинг" продължи.

comment 0
visibility 990
Служители на Летище София в стачна готовност

Служители на Летище София в стачна готовност

Служителите на Летище София са в протестна готовност. Причината за недоволството са ниските заплати, съобщава БНР. До момента са проведени няколко срещи с работодателите на аеропорта, съобщи Стефка Байчева - зам.-председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа". Настояването на работещите е за 15% увеличение на заплатите, а от Летище София предлагат 5% плюс 100 лв. бонус присъствие. Те отказват по-голямо увеличение с аргумента, че инфлацията е по-ниска - 2,5%, обясни Байчева в предаването "Преди всички". "Това не ни устройва. През 2023 г. средната брутна работна заплата на Летище София е 2348 лв., в които влизат и ваучерите за храна. От началото на концесията до момента служителите са намалели с около 50%. В същото време приходите за миналата година на Летище София са около 110 млн. евро", посочи тя. Ако на днешните преговори не се стигне до споразумение, работниците ще решат какви ще се последващите им действия. Опциите са протести или други начини за постигане на исканията. Възможно е да се стигне и до спиране на полетите преди предстоящите празници.

comment 0
visibility 994
Акция на ДАНС се провежда в София

Акция на ДАНС се провежда в София

Акция на ДАНС се провежда в София, съобщава БНР. Проверяват се различни места в столицата. Претърсват се адреси в квартал "Бояна", известен хотел в "Лозенец", както и други адреси близо до него. Към момента няма информация за целта на операцията. Очаквайте подробности!

comment 0
visibility 1040
Още 8 камери ще следят за висока скорост в София

Още 8 камери ще следят за висока скорост в София

Още 8 нови камери ще следят автомобилите за превишена скорост в София. Те ще бъдат поставени на места, избрани според базата данни от таблата за засичане на скоростта на Столичната община, съобщава bTV. Устройствата ще бъдат монтирани основно на големи булеварди – Околовръстния път – Южната дъга, бул. „България“ и бул. „Сливница“.  В рамките на месец общинските камери са заснели на Околовръстния път над 10 автомобила, които са се движили с превишена скорост до 240 км/ч. Столичната полиция също е заснела част от най-високите нарушения там – с близо 250 км/ч при ограничение 80 км/ч. Бул. „Черни връх“ е друг критичен участък в София. В този район таблата на общината всеки ден засичат десетки нарушения. Редовно се шофира със скорост между 60 и 70 км/ч при ограничение – 50 км/ч. Затова и там ще бъде поставена камера. От Столичната общината уточниха, че до 2 месеца се очаква да бъдат поставени първите 2 камери. Вътрешният министър Калин Стоянов посочи, че са обявени и 4 обществени поръчки за купуването на камери. Той допълни, че събираемостта на глобите от нарушение на пътя е нараснала с 40% спрямо миналата година.

comment 0
visibility 682
Калин Стоянов: К. Петков ме потърси за кабинета „Денков“, а после се обърна

Калин Стоянов: К. Петков ме потърси за кабинета „Денков“, а после се обърна срещу мен

„Единственият човек, с когото съм разговарял, този, който ме покани да бъда част от кабинета „Денков“ като експерт – е Кирил Петков. Виждам, че се обърна срещу мен“. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов. По думите му атаките срещу него са заради това, че не се е поддал на политическо влияние. “Вероятно на някои хора не се хареса фактът, че за тези девет месеца не политизирах системата на Министерството на вътрешните работи. И най-вече не позволих някой да ми нарежда кой, кога, къде и на каква длъжност да бъде поставен”, добави той. Синдикатите в МВР си искат Калин Стоянов: За пръв път не протестирахме за заплати Стоянов допълни още, че шефът на Сметната палата Димитър Главчев, който бе избран за служебен премиер, не го е търсил. “Ако бъда потърсен от него, ще се отзова на поканата и ще изговорим това, което има да си кажем”, допълни вътрешният министър в оставка. Той коментира и проверката на тунел „Железница” от страна на Европейската прокуратура. Стоянов увери, че се работи в тясно взаимодействие и много добър синхрон с европрокуратурата. “Има множество досъдебни производства, които се разследват от Главна дирекция “Национална полиция” или служители от ГДБОП. Освен тях обаче има и множество предварителни проверки”, каза Калин Стоянов.

comment 0
visibility 668
-

Дали столичани заслужават спирки - бункери?

Недобросъвестното отношение на вандалите към спирките на градския транспорт принуди Центъра за градска мобилност да превърне една от тях в метален бункер, като я облицова с ламарина. Чести посегателства, изпотрошени стъклени витражи и безсмислено рушене на общинската собственост, чието предназначение е да е в помощ и удобство за гражданите на София, принуждават властите да вземат драстични мерки. За последните 5 години върху конкретната спирка на бул. Сливница има 11 посегателства, тя е една от най-често разбиваните, а щетите възлизат на около 4 000 лв. Само една от секциите струва около 800 лева, изчисляват от Столична община. "Масово спирките се разбиват. Имаме и случай на изкъртване на цялата метална конструкция. Всички ние трябва да си дадем сметка, че това е нашият финансов ресурс, който влагаме в поправката на елементите от градската среда", каза Владимир Лазаров от ЦГМ пред Нова телевизия. Той  посочи, че в този си вид спирката безспорно ще е по-устойва, макар и не толкова естетична. За съжаление и хората, които са принудени да изчакват градския транспорт в нея, ще са принудени да търпят неудобства заради вандалите. Властите в столицата започват да разлепят стикери, които призовават гражданите да сигнализират, ако станат свидетели на вандалски актове или език на омразата, като по този начин покажат своята гражданска отговорност към елементите на градската среда.

comment 0
visibility 441
-

Фалшиви страници и за кмета Терзиев

След като вчера, 1 април, бившият председател на СОС Георги Георгиев сигнализира, че името и снимката му са използвани за фалшив профил, проверка на Столица.bg показа, че с името и снимката на кмета Васил Терзиев има две фалшиви страници. Интересен факт, е че страниците са абсолютно идентични, използвани са едни и същи снимки, взети от официалния профил на кмета на София. Единствената разлика е, че страниците са създадени в категория "Финансови услуги" и предлагат на активните последователи бонуси в крипто валута. По същия начин е създадена и фалшивата страница с името на общинския съветник Георги Георгиев. Призоваваме гражданите да не се доверяват на недобросъвестните публикации в социалните мрежи.  Очакваме коментарът на пресцентъра на Столична община дали за фалшивите профили са подадени сигнали и какви мерки са взети за ограничаване разпространението на измамата с името и лицето на кмета.

comment 0
visibility 761
-

Бивши и настоящи хористи на „Бодра смяна“ отбелязват 100 г. от рождението на Лиляна Бочева

С тържествен концерт ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на дългогодишен ръководител и диригент на световноизвестния български хор „Бодра смяна“ Лиляна Бочева. Това съобщават от емблематичната столична хорова школа. Събитието се организира от Националния дворец на децата и бивши хористи на „Бодра смяна“ и ще е на 13 април 2024 г., събота, от 16.00 до 18.00 часа, в Камерна зала „България“ в столицата. Обичани песни в изпълнение на настоящите хористи на „Бодра смяна“ ще зарадват публиката, а в последната част на концерта с изпълнения ще се включат и бивши бодросменци. Между отделните части ще бъде представена книга, посветена на Лиляна Бочева, издадена изцяло по инициатива и със средства на бившите хористи на „Бодра смяна“. В сборника „Лиляна Бочева. Златната епоха на „Бодра смяна“ са поместени отзиви от изтъкнати музиканти-професионалисти – почитатели на изкуството на Бочева от целия свят. Български диригенти, композитори и изследователи анализират нейния творческия път, осеян с много изпитания, но и с ненадминати до днес художествени постижения. Бивши хористи споделят с признателност най-съкровени спомени, забавни случки и трагикомични ситуации, запомнящи се уроци за музиката и живота. Избрани материали от печатните и електронни медии, сред които статии, филми, предавания и интервюта, допълват многообразието от гледни точки. В галерията със снимки са запечатани паметни моменти от епохата на Лиляна Бочева. Всички бодросменци от различни поколения, с различни професии и съдби, разпръснати по близки и далечни краища на земята, остават завинаги свързани с Лиляна Бочева и „Бодра смяна“ чрез музиката, поезията и неизменния стремеж към съвършенство. Лиляна Бочева е родена на 12 април 1924 г., в Горна Оряховица. Тя е сред най-значимите български световно признати хорови диригенти, продължител на делото на своя баща Бончо Бочев – основоположник на детското школувано пеене у нас. През годините Лиляна Бочева работи в създадения от него хор „Бодра смяна“ като пианист-акомпанятор, корепетитор, диригент, организатор. Предана, жертвоготовна и несломима, тя не само наследява хоровата школа, а създава изцяло нов етап в нейното развитие. Под нейно ръководство „Бодра смяна“ печели първи награди на най-престижните международни музикални форуми, осъществява турнета в различни страни и континенти, както и множество записи. В своя сплотен, отлично организиран и преуспяващ колектив Лиляна Бочева учи на музика и възпитава няколко поколения певци. Те я описват като строга и изискваща, но същевременно всеотдайна и грижовна. Единодушно определят като „златна“ епохата на нейното ръководство, „златно“ е детството на нейните възпитаници, „златна“ е дирята ú в хорово-певческото изкуство, „златно“ е наследството от музика, което ни завещава.  

comment 0
visibility 774
-

Саудитски журналист е бил пребит в столичния Бусманци

Снощи в Бусманци, където е държан противозаконно, е бил пребит от трима полицаи саудитски активист и журналист – Абдулрахман ал Халиди. Това съобщи пред БНР Георги Спасов, математик и участник в инициативата за солидарност с мигранти и бежанци. Нападнаха с камъни афганистанец и съпругата му в СофияФрапиращият случай на насилие е станал снощи в Центъра за бежанци в Бусманци. Мъжът е бил пребит от трима полицаи и е бит до безсъзнание. Сутринта имаше протест, заяви Георги Спасов. "Забелязал съм, че много полицаи имат негативно отношение към свободолюбиви възгледи, но съмненията в мен са много сериозни и не е нормално расисти да работят като полицаи", коментира той. Днес в съда е насрочено заседание за окончателно решение за статута на саудитския дисидент, който е избягал от Саудитска Арабия преди три години, защото са го преследвали за критиките му към управляващия режим. "Тези организации са кукли на конци в ръцете на популисти и популистки партии. Вместо да обещават пътища и детски градини, те казват: "Ние ще ви пазим от мигрантите и ще ви спасим живота от тази опасност". А такава опасност няма. Случва се веднъж на 10 години. Трябва да се вземат сериозни мерки и това да се прекрати", заяви още активистът.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още