Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Да се ограничили използването на фойерверки в София?
  • - Твърдо ДА (42%, 477 Гласове)
  • - Твърдо НЕ (20%, 231 Гласове)
  • - Да, защото е проблем за децата с аутизъм, домашните любимци и замърсява въздуха (21%, 240 Гласове)
  • - Не, защото е красиво и тържествено (16%, 181 Гласове)
  • - Не мога да преценя (1%, 14 Гласове)
Общо гласували: 1143 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 2455
Пощенските станции в София и страната няма да работят 7 дни по празниците

Пощенските станции в София и страната няма да работят 7 дни по празниците

Пощенските станции в София и страната няма да работят общо седем дни по време на коледните и новогодишните празници, съобщават от 24 часа. „Български пощи“, информира своите клиенти, че станциите няма да ги обслужват на 24, 25, 26, 27 и 28 декември 2021 г., също така и на 1 и 3 януари догодина. Работното време на пощенските станции на 31 декември 2021 г. е написано в сайта на дружеството.

comment 0
visibility 1492
Над 200 хоспитализирани деца в столични болници са получили коледни подаръц

Над 200 хоспитализирани деца в столични болници са получили коледни подаръци

Над 200 хоспитализирани деца в столични болници са получили коледни подаръци. Те са били посетени от доброволците на Българския младежки Червен кръст, съобщават от 24 часа. Подаръци са получили децата, настанени в болница „Пирогов“, в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“, в Клиниката по детска хематология и онкология към „Царица Йоанна-ИСУЛ“, а също и в детските клиники в Александровска болница, в Националната кардиологична болница и в Специализираната болница за активно лечение по паразитни и инфекциозни болести „Проф. Иван Киров“. На децата са били поднесени занимателни книжки с коледна история, детски пъзели и бутилки за вода за многократна употреба с популярни герои.

comment 0
visibility 1564
Обсъдиха възобновяването на занятията на Медицинския факултет на СУ

Обсъдиха възобновяването на занятията на Медицинския факултет към СУ

Учебните занятия на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да бъдат възобновени. Това обсъдиха по време на среща на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в която участваха деканът на Медицинския факултет доц. Дорина Асенова, заместник-деканът на факултета проф. Любомир Спасов и представители на Министерството на здравеопазването. Не е редно да страда учебният процес и това не бива да се допуска, особено в тази ситуация при недостиг на лекари, заяви проф. Сербезова. Медицинският факултет има база за обучение и студентите могат да провеждат нормален учебен процес, посочи от своя страна ректорът на Софийския университет. Във факултета учат 1100 студенти. Относно изграждането на нова детска болница проф. Герджиков посочи, че СУ е съгласен с изграждането ѝ на територията на болница „Лозенец“. „Но доброто и правилно решение би било да има две отделни болници. Не може да разрушиш вече съществуваща болница с 18 отделения, където се обучават студенти“, категоричен е ректорът на СУ. Според него трайният изход от ситуацията е болница „Лозенец“ да премине към Софийския университет. Здравният министър заяви, че след като разговаря с всички ангажирани страни, ще вземе окончателно решение, което да е най-доброто за детското здравеопазване в страната. Проф. Сербезова и проф. Герджиков се договориха на следваща среща, предвид епидемичната обстановка в страната, да обсъдят възможностите за връщане на всички студенти към присъствена форма на обучение.  

Реклама
comment 0
visibility 1465
отпушване на канали

3 начина за отпушване на канали

Никой не иска да бъде в ситуацията на човек, на който му се налага да отпуши канала. Но понякога водопроводчикът не може да дойде достатъчно бързо или не е на разположение. Тази статия има за цел да ви запознае с три основни метода за отпушване на канали. Идентифициране на причината Ако успеете да уловите признаците на запушения канал в началото на процеса, има няколко неща, които можете да направите за да облекчите проблема, преди да се свържете с професионалист. Първата стъпка е да се установи, какъв е общият източник. Въпреки че има много изключения - особено когато природни явления като корените на дърветата също могат да се окажат запушени канали  - три основни начина за отпушване на канали си струва поне да се проверят. Ето няколко ефективни метода за прочистване на канализацията. Прокарване на змия през канализацията Ако запушването на канализацията ви е сериозно, е възможно да се наложи да намерите канализационната тръба и да използвате инструмент за отпушване на канали - змия, за да отпушите главната канализационна линия. В много случаи тази тръба е бяла с дупка в средата - тя също стърчи от земята. След като откриете канализационната тръба, следвайте инструкциите на  канализационната змия, докато се натъкнете на запушването и успеете да го извадите. Ако не сте сигурни в уменията си, не се колебайте да се обадите на пофесионален водопроводчик за отпушването на канали. Потопете канализацията Въпреки че не е подходящо средство за отпушване на канали, един от начините, по които можете да се опитате да отстраните запушването на тръбата, е като просто потопите канала. Ако не сте сигурни дали имате запушена канализационна линия или запушен отводнителен канал, тогава си струва да проверите дали някой от съществуващите отводнителни канали може да бъде отпушен по подходящ или приемлив начин. Започнете, като изпробвате тоалетните си, а след това изпробвайте всички други канали, които смятате, че биха били най-подходящи в контекста на разглежданите проблеми. Хидравлична струя за канализацията (за напреднали/професионалисти) Ако сте изпробвали всички горепосочени методи, но все още не можете да установите, че сте в състояние да подобрите дебита на вашия отводнителен канал, тогава почти сигурно се нуждаете от помощта на професионален водопроводчик с опит в отпушването на канали. В действителност много запушени канализационни линии не се поддават на поправяне от майстори; по-скоро голям брой проблеми с главната канализация могат да бъдат решени по-лесно от лицензиран водопроводчик, който е специализиран в отстраняването на такива проблеми. За да решите този проблем, ще трябва да се свържете с професионалист, който има повече опит във водопроводното пространство и индустрията.    

comment 0
visibility 2386
Мобилно приложение помага за алтернативното придвижване в София

Мобилно приложение помага за алтернативното придвижване в София

Мобилното приложение Sofia Coin помага за алтернативното придвижване в столицата и е разработено по проекта ИНОЕЪР, с активното участие на Столична община и Асоциацията за развитие на София, съобщи dariknews. Приложението допринася за спестяване на вредните емисии за околната среда, а освен това стимулира за по-активен начин на живот гражданите, за което ги и награждава. След всяко регистрирано придвижване, потребителят може да види изминатото разстояние, както и колко вредни емисии е спестил. Освен индивидуалните награди, на всеки четири месеца публично ще бъдат обявявани най-често използваните пешеходни пътеки и веломаршрути. Тези трасета ще бъдат включени в инвестиционната програма на Столична община, за да се гарантира доброто им състояние и удобните връзки за потребителя. Така данните от приложението ще служат за подобряване на политиката за велосипедно и пешеходно придвижване в София. Кристиян Кръстев, ръководител на проект ИНОЕЪР и зам.-кмет по транспорта на София, който също е сред ползвателите на алтернативни превозни средства, посочи, че с движението гражданите подобряват околната среда, здравето си и икономиката.

comment 0
visibility 1535
-

Търси се собственика на портфейл, изгубен на бул. Витоша в София

На 12 декември в Четвърто РУ в столицата е предаден портфейл със сума пари, намерен същия ден на бул. „Витоша“, съобщават от пресцентъра на МВР. До момента загубената вещ не е потърсена и се съхранява в полицията. Собственикът може да я потърси и получи в Четвърто РУ (ул. „Крум Попов“ № 57) след уточняване на допълни детайли – описание на портфейла, сума, купюри и други подробности.

comment 0
visibility 1550
Служители на НСО дариха близо 14 000 лв. на "Българската Коледа"

Служители на НСО дариха близо 14 000 лв. на "Българската Коледа"

Близо 14 000 лв. са дарили служителите на Националната служба за охрана за каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Деветнадесетото издание на инициативата е в подкрепа на деца в тежко здравословно състояние, които се нуждаят от спешна помощ и интензивно лечение, съобщи dnes.bg. Целта на кампанията „Българска Коледа“ през 2021/2022 е да подобри лечебния процес, като осигури за отделенията по реанимация и интензивно лечение на деца апаратура за диагностика, лечение и монтиране на жизненоважни параметри. Всяка година кампанията подпомага 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява апаратура за диагностика и съвременно лечение на средно 25 университетски и областни лечебни заведения в София и страната.

comment 0
visibility 2029
Авариен екип спаси бедстващо коте в столицата

Авариен екип спаси бедстващо коте в столицата

Авариен екип на АПП към Столична община, спаси бедстващо коте в центъра на София. Сигналът е постъпил от граждани в 10.30 часа днес, от столичната ул. „13-ти март“.   Котето се е покатерило на улично дърво и не е могло да слезе. Столичани са чули силното мяучене на изплашеното животно, след което са се обадили на екип на АПП. Това съобщават граждани, които изпращат снимка на котето и са станали свидетели на спасителната акция по-рано през деня.

comment 0
visibility 4737
Първият в България такин, застрашен вид тревопасно животно

Първият в България такин, застрашен вид тревопасно животно

Наскоро в Софийския зоопарк от Щутгарт е пристигнал мъжкият такин Рол. Това съобщиха от Столичния зоопарк. Рол е първият представител на тези интересни и редки тревопасни, който пристига в България. Вече може да бъде видян в обновеното му обширно заграждение с алпинеум в сектор „Тревопасни животни“ на столичния зоопарк. Такинът обикновено обитава скалисти местности и е добър катерач. Неговото ново заграждение е съобразено с тези особености на вида.

comment 0
visibility 1727
22 кучета от ОП „Екоравновесие“ заминаха днес за Германия

22 кучета от ОП „Екоравновесие“ заминаха днес за Германия

22 кучета от ОП „Екоравновесие“ днес заминаха за Германия. Там ги очакват новите им стопани. Това каза Цветелин Добрев - директор на общинското предприятие. Кучетата са изпратени от служителите и доброволци на приюта. Те ще пътуват със специализиран транспорт до Германия и ще се настанят директно в новите си домове, без да се налага престой в приюти за животни. През тази година над 220 кучета заминаха за Германия и Кралство Нидерландия. Това стана по сключени споразумения между Столичната община и сдружение "Щройнерхилфе Булгариен" и сдружение "Овидефарм".  Горе-долу такъв е и броят  са осиновените от български неправителствени организации, които също търсят домове на кучета в чужбина.

comment 0
visibility 1551
Денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките

Денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките

Във връзка с обявения жълт код за валежи в събота, кметът на София Йорданка Фандъкова даде разпореждане на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ да осигурят денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките, които преминават през територията на столицата. Нивото на реките в столицата е повишено с около 80 см. Това каза Красимир Димитров – директорът на Аварийна помощ и превенция.  Екипи на дирекцията осъществяват обходи на критичните места, а през системата за ранно предупреждение "Аква", която разполага със сензори и камери на 30 места,  следят в реално време за покачването на нивата. Изпускат се контралирано водни количества от общинските язовири „Мрамор“, „Суходол 2“, „Мърчаево“ и „Иваняне“.

comment 0
visibility 1476
Общинският съветник Контрера: Новите управляващи затвърдиха манталитета на

Общински съветник от СОС: Новите управляващи затвърдиха манталитета на богопомазания

Новите, които ще ни управляват, само затвърдиха онзи манталитет на богопомазания. Това написа в социалната мрежа общинският съветник в СОС Карлос Контрера. Повод за възмущението му е лицемерието и самочувствието на депутатите в 47-ото НС, които гласуваха 4зеленият сертификат" да не е задължителен за сградата на "Съединението прави силата". Ето и целия пост на Карлос Контрера без редакторска намеса: Лицемерието надделя за пореден път в Парламента. Трябваше да има промяна, хората това подкрепиха на изборите - но не промяна само в политиката, а във философията на политиката, в базовите ценности и поведението на избраните. Затова българският гласоподавател реши новото да управлява. И три седмици след изборите вместо ново в политиката получи същата простотия и лицемерие, което смяташе, че е сменил. Това се видя от темата със зелените сертификати. Тези, които трябва да дават пример и да водят нацията, най-нагло си решиха за тях да не важат никакви ограничения. Така новите, които ще ни управляват, само затвърдиха онзи манталитет на богопомазания, срещу който гласуваха всъщност хората. И се оказва май , че пак има два свята - единият на властта и другият на народа навън, който трябва да търпи всички ограничения от санитарната криза, че и да плати сметката. Аз не виждам какво пречеше на депутатите да застанат до народа с този жест и те да се саморегулират. Но не, не им достигна чест, мисъл и морал да направят това и да жертват личния си комфорт. Не им достига и сила поне другите мерки да спазват - носене на маски на закрито, дистанция. Все неща, които системно, нагло, демонстративно също нарушават. Така че явно още ще чакаме да се затвори пропастта между избиратели и избрани.

comment 0
visibility 1773
-

Инициативата "Засади дърво за Коледа" подарява 13 000 бели бора и 250 000 маски

13 000 бели бора ще бъдат изпратени в хиляда и триста пратки по 10 дръвчета всяка, на 1 300 желаещи семейства/хора в цяла България. Дърветата са дарени на Гората.бг от ЮЗДП и ДГС Елин Пелин, които също имат желание от сърце да дадат шанс за живот на белия бор. Инициаторите от Гората.бг търсят помощници за опаковането на пратките, за да бъде изпращането възможно. Събитието ще се осъществи тази неделя, на 12 декември, от 10:30 в град Елин Пелин. Четвърт милион предпазни маски за лице, предназначени за хора, които не могат да си позволят закупуването им, също ще бъдат дарени в поредна инициатива от Никола Рахнев от Гората.бг и и Tui Care Foundation. Маските са трипластови, с всички необходими сертификати, със степен на защита FFP2, за еднократна или изключително умерена многократна употреба. „Подаряваме 250 000 маски с Гората.бг и бихме се радвали, ако те достигнат до добри и реално работещи организации, а през тях и до нуждаещи се хора – възрастни, бездомни, бедни, хора със заболявания, социално изключени и изобщо нуждаещи се, за които дарените 20-50 маски биха им спестили 20-50 лв., които да използват за други цели“, казва пред БНР Никола Рахнев, организатор на кампанията. Маските могат да се получат от София или да се изпратят по куриер, като ще се постараем и логистиката да бъде безплатна, казват още от Гората.бг.  

comment 0
visibility 1707
Болница „Лозенец“: Медиците ще протестират всеки ден срещу сливането

Болница „Лозенец“: Медиците ще протестират всеки ден срещу сливането

Лекарите от болница „Лозенец“ излязоха на пореден протест срещу временното й сливане с Националната педиатрия в София, съобщи bTV. Изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Радосвет Горнев заяви, че няма да подпише документ за сливане. Той също така каза, че според него финансовите интереси на частните лечебни заведения стоят зад решението, а това ще навреди на болницата. Всеки ден медиците ще излизат на протест,докато не се прекрати процесът по сливането, заключи Горнев.

comment 0
visibility 1603
Работниците на „Автомагистрали-Черно море“ излизат на протест в София

Работниците на „Автомагистрали-Черно море“ излизат на протест в София

Работниците на „Автомагистрали-Черно море“ АД ще протестират на 10 декември пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тяхното  искане е пълно изплащане на дължимите им от държавата над 27.6 млн. лв. за отдавна приключилия ремонт на дясното платно на участък от АМ „Тракия“, съобщава Нова телевизия. Към протеста се очаква да се присъединят и работниците на „ИСА 2000“ ЕООД, които имат да получават близо 19 млн. лв. за ремонт на лявото платно на същия участък от автомагистралата- от Чирпан до Стара Загора. Това заяви Петя Стоянова, финансово-административен директор на фирмата.

Още

Винаги може и още, казват хората. Това е и наше мнение, затова имаме и такъв раздел. В категорията „Още“ в сайта на медията могат да се намерят новини с разнообразна тематика. Всичко, което не е намерило място в останалите категории е намерило мястото си в „Още“.

Новини за БДЖ

Още Новини за БДЖ.

БДЖ обслужва пътниците от цялата страна и не е логично да има цяла своя категория. Затова всичко, което се оказва пресечна точка межди дейността на компанията и столицата, намира място в категорията „Още“. Въпреки, че почти всяко семейство си има автомобил, все още много хора предпочитат да се доверяват на БДЖ и използват железопътния транспорт. Компанията се стреми да достигне до още клиенти и организира редица /интересно инициативи, една от които бе да транспортира до столицата напълно безплатно членове на стартъп клубове. Има още инициативи на БДК, които намират място в новините на медията и определено се радват на голям интерес. Друга тема, свързана с БДЖ, това е състоянието на локомотивите и още спазването на разписанието.

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

В категорията „Още“ често намират място сигнали за изчезнали столичани, подадени от техни роднини и познати. Тъй като това не е инцидент или криминално престъпление, сигналите не се публикуват в тези категории, а в „Още“. Много от изчезналите столичани са били в неизвестност повече от няколко часа, а полицията може да започне издирване след като не са намерени повече от 24 часа, роднините търсят помощ на още места. Медията ни се стреми да даде гласност на тези съобщение, за да има още едно място, от което да се прочете и да се помогне. За съжаление има и случаи с трагичен резултат, но повечето успяват да бъдат намерени. Често се получават съобщения за изгубени възрастни хора, които страдат от проблеми с паметта и не могат да се ориентират още в началото на излизане от дома. Има още и сигнали за изчезнали тийнейджъри, които под въздействие на бушуващите хормони, са решили да стреснат родителите и приятелите си. В повечето случаи, до часове те се прибират живи и здрави в къщи.

Още информации за тъжни и радостни събития

Още информации за тъжни и радостни събития

Съобщенията за щастливи събития в семействата на известни столичани намират място в категорията „Още“. Това са приятни новини, които са още едно нещо, което може да направи деня на читателите по-светъл и добър. Разбира се, както всичко в живота, така и в медиите, освен добри, има още и тъжни съобщения. За съжаление, в края на миналата година се натрупа броя на тъжните съобщения за кончината на обичани от целия народ столичани. Тези и още събития помрачиха началото на новогодишните празници. Любопитно е, че въпреки тъжния си характер, тези новини се четат особено усилено. Сякаш хората ги четат още и още, за да осъзнаят, че казаното е истина.

Честването на годишнини от различни събития, касаещи столицата и столичани също намират място в категорията „Още“. Логично е тези новини да се радват на голям интерес.

Още прояви на известни личности от столицата

Още прояви на известни личности от столицата

Голям интерес предизвикват инициативи и прояви на известни столичани. Те са включени в категорията „Още“, тъй като в повечето случая касаят благотворителност и положителен обществен отзвук. Факт е, че благотворителните инициативи не се организират единствено по празниците. Още много случаи са отразени в медията ни на проява на благотворителност и доброта към хора в нужда. Впечатление правят още новините за благотворителни базари. Тези новини успяват да популяризират събитието и да накарат още хора да се присъединят. Любопитно е, че и много обикновени граждани се решават да правят благотворителност. Това е още един добър сигнал за зрялост на обществото.

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Столичани се интересуват живо от прогнозата за времето, особено на Витоша, за да могат да планират свободното си време. Те още търсят и какво ще е състоянието на пътищата от и към София, за да знаят какво ги очаква, когато поемат на път. Разбира се, прогнозата и още важни новини за транспортната обстановка в сайта винаги е най-актуалната. Така се избягват редица неприятни моменти, а и столичани се стремят да избягват неприятностите като се подготвят за пътните условия. Когато става дума за туризъм на Витоша, столичани са особено внимателни за климатичните условия и още за работещите хижи.

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Медията ни вече се радва на достатъчно доверие от страна на столичани и все често на редакционната поща се изпращат сигнали за нередности в районите. Освен сигналите на редакционната поща, още и в социалната мрежа хората се свързват с нас. Те разчитат на нашето съдействие определения проблем да достигне до отговорната институция и да бъде решен. Медията ни се стреми да оправдае това доверие. Разбира се, може да се желае още много, но няма лесни неща, когато зависят от волята на много хора и институции.

Още събития на университетите

Още събития на университетите

Тъй като не разполагаме с отделна категория, която да обединява учебните заведения, новините за тях се публикуват в категорията „Още“. Освен за събитията, които се провеждат в университетите, място тук намират още новините за училищата. В София са съсредоточени голям брой университети и училища. Това е логично, тъй като София е милионен град, а още няколко учебни заведения повече винаги са нужни.

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

В студените месеци в София функционира Кризисен център, който приютява хората, живеещи на улицата. Освен топъл подслон, Центърът дава още топла храна и възможност за топла баня във времето на престой в него. Кризисният център дори има свои екипи, които обикалят столицата в студените нощи и прибират нуждаещите се, за да останат на топло и още да се нахранят. Това е инициатива на Столична община и вече за поредна година работи успешно.

Освен Кризисния център, грижа за бездомните проявяват още и различни организации и обикновени хора. В центъра на столицата ресторант готви за бездомните хора още от по-миналата година. Хранителните продукти се доставят от фирми и частни лица, а в кухнята готвят доброволци. Това се случва за втора година и вече става традиция през зимата нуждаещите се да получават топъл обяд в ресторанта. Там се подготвя и празнична вечеря за Коледа, за да могат и хората в нужда да усетят още топлина и доброта.

Новини за БДЖ

Още сигнали за столичани, които са в неизвестност

Още информации за тъжни и радостни събития

Още прояви на известни личности от столицата

Още информация за времето и състоянието на пътищата

Още граждански сигнали за нередности в районите на столицата

Още събития на университетите

Още информация от кризисния център за настаняване на хората без дом

Прочетете още