55 учители се състезават за директори на 26 училища в София

-

Снимка: Столица.bg

55 бяха учителите, допуснати до конкурс за длъжността директор на училище на територията на София-град, става ясно от списъка, публикуван от РУО-София.

Конкурс за нов директор беше обявен в 26 столични училища, сред които Първа и Втора английска гимназия. Първият етап на надпреварата се проведе на 27 февруари в сградата на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в столицата.

Кандидатите трябваше да отговорят на 50 въпроса с три варианта за отговори. Тези, които продължават към втория етап, трябва да представят концепцията, която са подготвили за развитие на съответната образователна институция. Заедно с концепцията на самия изпит те ще трябва да решат и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент са разработени повече от 150 подобни казуси. Всички те се базират на реални ситуации, които са се случвали в българските училища и при които е било нужно не формално прилагане на нормативната уредба, а лидерски подход.

26 училища в София обявиха конкурси за нови директори

Конкурси за директори бяха обявени в 276 училища в цялата страна. Кандидатите бяха 415, като до първия етап на конкурса бяха допуснати 376. От тях 11 не се явиха на теста. До втория етап на конкурсите за директори на училища са допуснати 311 кандидати, като 14% от тях не са постигнали минималния резултат и не продължават във вторият етап. В случай че няма кандидат за дадено училище или единственият кандидат е отпаднал поради неявяване или нисък резултат, конкурсна процедура се прекратява.

За първи път изборът на директори на образователни институции е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование, отбелязват от образователното министерство. Вторият етап от конкурса започва на 5 март, графикът е предварително изготвен от РУО.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Над 2000 деца са без място в детска градина след второто класиран......

При второто класиране за прием в детските заведения в София, което се извърши на 23 май, в детска гадина ще влязат още 1...

Прочети още keyboard_arrow_right