Адвокат: Случаят с разменените бебета ще стигне до Страсбург

-

Снимка: Втора АГ болница "Шейново"

Тодор Мангъров, адвокатът на Севда Михайлова - една от майките с разменени бебета, обяви пред БНР, че казусът ще стигне до Страсбург. Другата седмица той също ще внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за причинени неимуществени вреди, както на нея, така и за по-голямата ѝ дъщеря и за майка ѝ.

"Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим", каза адв. Мангъров.

Адвокатът на разменените бебета: Все пак има и съд в Страсбург

Вчера в Софийския градски съд беше подаден иск и от името на другата майка - той също е за обезщетение в размер на 300 хиляди лева. Адвокат Стоян Стойков обясни, че след като болницата заговорила за застрахователно дружество, той и клиентите му решили, че ще се стигне до извънсъдебно споразумение. До такова обаче така и не се стигна, а причината според него е това, че лечебното заведение не е съгласно с поисканото обезщетение. Той обаче подчерта, че е нямало предложение за друга сума.

Майката, разбрала за смененото бебе внесе в съда иск за 300 000 лв.

В България случая е безпецедентен, съдебна практика за такъв инцидент няма, но юристът даде пример с Франция, където за подобен казус обезщетението е близо 2 млн. евро., а в Чехия за размяна, установена след 10 месеца, съдът е присъдил обезщетение в размер на 370 хил. евро само за едно от децата.

Болница "Шейново" реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда. Такова е и мнението на Столичния общински съвет, който е принципал на общинската болница.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Балканската академия на науките и изкуствата отличи директора на ......

Почетното звание „Доктор хонорис кауза“ получи проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на столич...

Прочети още keyboard_arrow_right