Агенцията по вписванията: Руската църква в столицата е собственост на руското посолство

-

Снимка: Facebook

Руската цъква в София е собственост на руското посолство, съобщиха от Агенция по вписванията след извършена проверка.

В становище от агенцията поясняват, че през 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация

"Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", допълват от Агенцията.

Миналата седмица в петък Руската църква затвори врати, след като трима свещеници бяха експулсирани заради доклад на ДАНС, в който се посочва, че те са работили срещу интересите на България.

„Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, за да могат миряните да влязат вътре. Знаете, че изцяло в рамките на Българската православна църква е да организира процеса. Вчера имах среща с представители на Светия синод, казах, че всичко, което е необходимо от държавата, ние ще го осигурим. Но не можем да се месим пряко в процеса. Тепърва предстои да се анализира нотариалният акт и собствеността”, коментира по- рано днес премиерът Николай Денков.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Входни тестове в 8 и 9 клас ще показват дали децата могат да изпо......

Децата от 8 и 9 клас ще трябва да държат тестове за входни нива, свързани с практически задачи на PISA, които да покажат...

Прочети още keyboard_arrow_right