Арх. Петър Диков: Продължаваме да изграждаме училища тип "казарма"

Столичното 2 СУ Емилиян Станев след ремонт

Снимка: Столица.bg

Три са основните стълбове на образованието: учителите, родителите и средата. Това припомни бившият главен архитект на София Петър Диков пред БНР по повод конференция на тема "Образованието – придвижване от мрак към светлина", която се проведе в столичното 145-то ОУ „Симеон Радев“.

„Ние продължаваме да изграждаме нашите училища тип "казарма" – един коридор и стаи, което в развития свят вече не е пространство за придобиване на знания и умения. Средата, която трябва да се предостави на децата, не само да придобиват знания, да придобиват умения, да развиват колективна работа, да се учат на самостоятелност и креативност, е далече от класическата класна стая…Средата, в която се обучават децата има много голямо значение“, коментира арх. Диков.

Той отбеляза още, че при инженеринга - методът на възлагане, използван най-често от общината или държавата, строителството е най-бързо, най-лесно и най-евтино, но и най-некачествено. А средата, която се създава, трябва да отговаря на новите тенденции в съвременното образование, коментира той.

Конференцията се провежда именно в 145-то ОУ „Симеон Радев“, тъй като преди 8 години училището придобива строително разрешение на база проект за разширение и цялостна реконструкция по най-модерните изисквания, на базата на финландския опит. Това обновяване обаче така и не се е случило до момента, обясни арх. Петър Диков.

Сред темите, обсъждани на конференцията, е и съдбата на изоставените и неподдържани общински училища. „Има светлина в тунела, защото вече има не малко училища, които са изоставени като общински и държавни, но е проявен интерес от частни инвеститори и те ги възстановяват, някъде като училищни центрове за специфично образование“, каза арх. Диков.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

На 84-годишна възраст си отиде актьорът Славчо Пеев...

Обичаният актьор от столичния Сатиричен театър Славчо Пеев си отиде на 84-годишна възраст. Тъжната новина съобщи Калин С...

Прочети още keyboard_arrow_right