Двойка черни лешояди от Испания са приютени в Столичния зоопарк

Двойка черни лешояди от Испания са приютени в Столичния зоопарк

Снимка: Марио Александров

Двойка черни лешояди, изпратени от чужбина, са приютени в Столичния зоопарк, където специалисти се грижат за здравето им. Посетителите могат да видят София и Бадахос в голямата волиера, съобщават от зоологическата градина.

Двете птици не могат да бъдат освободени в природата и са прекарали адаптационен период в специална рехабилитационна волиера за лешояди на Фонд за дива флора  и фауна (ФДФФ). Те са предоставени за отглеждане в Зоологическа градина-София, където са налице всички необходими условия за това.

Очакванията са двойката да се размножи и новото поколение да бъде пуснато в българската природа.

Птиците са пристигнали от Испания и са дарени на ОП “Зоологическа градина – София” по проект „Светло бъдеще за черния лешояд“, който е съвместна инициатива на партньори от четири европейски страни – Сдружение “Зелени Балкани – Стара Загора”, Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и Дружество за защита на хищните птици (ДЗХП)  от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия.

Черните лешояди са емблематични за столичния зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на Княз Фердинанд, основателя на зоологическата градина през 1888 г., е първото животно в нейната зооколеция.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

40 дни след смъртта на патриарх Неофит: Заупокойна литургия в сто......

Заупокойна молитва се отслужва в столичния храм „Св. Неделя“ в памет на патриарх Неофит. На службата присъст...

Прочети още keyboard_arrow_right