Експерт: Спирането на старите коли в центъра на София няма да доведе до очаквания ефект

-

Снимка: Столица.bg

От началото на месеца влезе в сила ограничението за влизане в центъра на столицата с автомобили от най-ниска екокатегория. Забраната важи за колите с бензинов двигател, произведени преди 1996 г. и за тези с дизелов, произведени преди 2002 година.

Центърът на София ще е недостъпен за стари коли от 1 декември

"Влиянието, което оказват автомобилите в околната среда, в градовете, може да се каже, че е една минимална част от всички останали замърсители, ако говорим за въглероден окис и въглероден двуокис“, обясни доц. Дурхан Салиев от катедра „Двигатели, автомобилна техника и транспорт“ в Техническия университет. По думите му проучване отпреди няколко години показва, че в големите градове в Европа, включително и в София, замърсяването от транспорт е около 17% от общото замърсяване. Това е малко, но все пак има и частици, които сериозно увреждат здравето, въпреки малкия им процент, отбеляза експертът.

Доц. Салиев обае смята, че не може да се очаква голямо подобрение в качеството на въздуха в София в следствие на въведената забрана.

„Не е въпросът да ограничим хората да пътуват, а да им създадем условия. Ако направим така, че пътуването да се извършва с възможно най-малко спирания, то тази мярка в един момент, ще се окаже, че може да отпадне. Когато автомобилът престоява, той отделя различно количество вредни емисии, а когато ускорява, това е режимът на работа на двигателя с вътрешно горене, в който се отделят най-много вредни емисии. Ако успеем да създадем условия на движение, които да гарантират минимален брой спирания – „зелени вълни“, координираме ли светофарните уредби по такъв начин, че да имаме най-малко спирания, ще решим една огромна част от проблема със замърсяването“, уточни доц. Салиев.

Според него, за да оставят хората автомобилите, трябва да са създадени условия, като привлекателен градски транспорт. Има какво още да се желае в тази посока, отбеляза той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спират от движение колата на рекордьора, карал с 260 км/ч по стол......

Полицията откри „смелчагата“, който караше с 260 км/ч по столичното Околовръстно – Южна дъга. Това е 2...

Прочети още keyboard_arrow_right