Експерти обсъждат градското обзавеждане и осветление в сградата на Сточна гара

-

Снимка: Градоскоп

Главния архитект на София Здравко Здравков ще представи Наредбата за градска среда

Първото събитие от поредицата DESIGN FACTORY на ГРАДОСКОП на тема "Градско обзавеждане и осветление" ще се проведе в красивата стара сграда на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2, съобщават организаторите.

Програмата започва днес, 28 септември, в 17,00 часа с представяне на наредбата за градска среда от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и презентация на проекта за стандарт на обзавеждане в пешеходните зони на София от Силвия Чакърова.

В панел "Градско осветление" участва проф. д-р арх. Давчев, декан на Архитектурния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който ще представи концепцията, процеса и предизвикателствата, които среща с екипа на неговото студио в работа по проектирането и изпълнението на проекта за Централна пешеходна зона във Враца. По темата "Градско осветление" ще направят презентация и Росен Йовчев, управител на една от водещите компании в професионалното обзавеждане от висок клас в България, и Лальо Пенев — директор на софийския клон на една от водещите европейски компании в сектора.

В панел "Градско обзавеждане", модериран от Пламен Мартинов, ще бъдат представени два отличителни примера за градски намеси от Варна и Бургас.

Събитието ще завърши с отворена дискусия за стандартите и процесите в градското обзавеждане и осветление с потвърдили участници: Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България; Мартин Христов, заместник-председател на Камара на Архитектите в България; Силвия Чакърова, член на Съюз на урбанистите в България; проф. д-р арх. Орлин Давчев, Декан на Архитектурен факултет при УАСГ, представители на бизнеса. Модератор на събитието е Павел Янчев oт екипа на ГРАДОСКОП.

За финал организаторите планират коктейли и специален DJ сет от Лорънс ван дер Крусен — партньор на ГРАДОСКОП от Брюксел, който работи с екипа по експерименталната методология за работата със заинтересованите страни в инициативата "Зеленият преход на гарите", събитията от която продължават в сградата на Сточна гара в следващите дни.

Специално за събитието сградата на Сточна гара е преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане от експертите в сферата, водени от идеята, че са нужни знание и отношение, за да представяме и развиваме културното ни наследство и публичните сгради и пространства по най-добрия начин.

Организатор на форума е екипът на ГРАДОСКОП с подкрепата на CDD, Light Factor и LICHTKOMPETENZ. Поредицата DESIGN FACTORY се реализира в партньорство с Национално сдружение на общините в България, Камара на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България (СУБ), PlaceMake и Градът медиа груп.

Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна. Участието изисква предварителна регистрация.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 230 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1539 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът Албена Атанасова поздрави хората с увреждания в София...

На 3 декември много страни по света отбелязват Международния ден на хората с увреждания, официално обявен от Генералната...

Прочети още keyboard_arrow_right