Германецът, рисувал по блокове в София, помоли за по-ниска глоба

-

Снимка: кадър

Германецът, рисувал йероглифи по блокове в София, се е извинил и е помолил за по-ниска глоба. Това каза пред Нова телевизия Иво Пенев от Столичния инспекторат.

„Извършителят е германски гражданин от италиански произход. По думите му той е пътуващ графити артист. Спи по пейките в градовете, които посещава. Целта му у нас била да разкраси панелните блокове”, каза Иво Пенев. Той добави, че артистът не е взел разрешение за действията си от етажната собственост, нито от Столичната община.

Германец надписа блокове в София

Вчера на германският гражданин е бил съставен акт за административно нарушение, като възможната санкция е от 300 до 2000 лева, предстои точният размер да бъде определен.

"Разкрасяването" на фасадите на жилищните сгради в столицата се извършва след съгласие от собствениците на сградата, съгласуване с главния архитект на София, становище от експертно-художествен съвет и изготвен план за безопасност. Местата, на които  графити артистите могат да рисуват свободно, са регламентирани. Нови правила, по които графити артистите могат да осъществяват дейности на територията на София, бяха приети от Столичния общински съвет през 2023 г. Според Наредбата се забранява драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

„След като му казахме каква глоба може да получи, той каза, че силно съжалява и разбира грешката си. Написа в акта, че умолява кмета на столична община за разбиране, снизхождение и минимална санкция”, обясни Пенев. Той попитал младият мъж дали би направил същото в Берлин, артистът обаче отговорил отрицателно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тръгва двуетажният автобус до парк-музей „Врана“...

Гражданите и гостите на София ще имат възможност да се възползват от още една автобусна линия на градския транспорт и да...

Прочети още keyboard_arrow_right