И България забрани влизането на руски автомобили

И България забрани влизането на руски автомобили

Снимка: pixabay

Автомобили с руска регистрация нямат право да преминават транзитно през територията на страната, съобщават от Агенция „Митници“.

Ограниченията се прилагат съвместно от органите на Агенция „Митници" и ГД „Гранична полиция" към МВР, след като двете институции започнаха работа по механизма веднага след публикуването на допълнителните насоки за забраната от страна на ЕС на 12 септември 2023 г.

Забраната обхваща не само декларирането за допускане за свободно обращение или за специален режим, например временен внос, а се прилага още при въвеждане на стоките на митническата територия на Съюза и представянето им пред митническите органи - каквото по същество е влизането на автомобили с руска регистрация на територията на България. Не се допуска и транзитно преминаване на такива автомобили през страната.

Забраната важи за пътнически и други автомобили с руски регистрационни табели, предназначени за транспорт на до 10 души, включително лични.

„Изключения от забраната са възможни на основание чл. 3и, параграф 3а от Регламент (ЕС) № 833/2014, но единствено за купени в Русия автомобили, нужни за дипломатическите и консулските представителства на Съюза и на държавите членки. Това включва делегации, посолства и мисии, както и граждани на държавите членки и най-близките членове на техните семейства.“, посочват от Агенция „Митници“

Автомобилите с руска регистрация, които в момента се намират на територията на Съюза, но не попадат в случаите на изключения, следва да напуснат не по-късно от шест месеца от първоначалното им въвеждане или в срока на разрешения им временен внос, като няма да имат възможност да влязат отново или да получат разрешение за удължаване на временния внос.

Анализите на трафика през българските ГКПП от 12 септември 2023 г. насам показват малък брой случаи, предимно на транзитно преминаване през страната, на автомобили с руска регистрация.

Подробните указания, чието прилагане започва незабавно, са публикувани на интернет страницата на Агенция „Митници" в секция Ограничителни мерки на ЕС под заглавие: Информация във връзка с прилагане на санкционното законодателство спрямо Русия, и по-конкретно на въведената забрана с чл. 3и, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 за пътнически автомобили с произход/изнесени от Русия

*Забраната е във връзка с чл. 3и от Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 от 31 юли 2014 година относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна и редакцията от 12.09.2023 г. на допълнителните насоки на Европейската комисия по прилагането на мерките.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 182 Гласове)
 • Ваня Григорова (37%, 159 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 54 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 37 Гласове)
Общо гласували: 432 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Специален бутон ще помага на трудноподвижните клиенти на Софийска......

Всички центрове за обслужване на клиенти на „Софийска вода“ вече са снабдени с бутон за хора в неравностойно...

Прочети още keyboard_arrow_right