Излъскаха паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека (СНИМКИ)

Излъскаха паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека

Снимка: Столица.bg

Започна чистенето на паметника на Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Наближава 24 май - Деня на светите братя Кирил и Митодий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и монументът ще бъде лъснат.

Почистването се извършва с платформа от Общинско предприятие "Стара София", което се грижи за паметници и ембелматични историческа сгради в столицата. Традиционно тържествата на 24 май в София се провеждат пред паметника на светите братя Кирил и Методий.  Пред Националната библиотека цветната градина се поддържа от Столична община.

Фигурите на Кирил и Методий са високи 4,2 м. Изобразени са изправени, в цял ръст, символизирайки неугасими свещи. Кирил (отдясно) държи перо в дясната си ръка. Методий държи книга в лявата си ръка. Между двамата се вижда свитък, на който са изписани първите букви от азбуката. И двамата братя са облечени в широките одежди на монасите от миналото.

До 1885 г., когато София става център на всенародното честване на 1000-годишния юбилей на делото на св. св. Кирил и Методий, 24 май е посветен преди всичко на българската просвета. Постепенно, до края на 1920-те, той се утвърждава единствено като празник на просветата, училищата и обучението.

През 1963 г. Народната библиотека „Васил Коларов“ е преименувана на „Кирил и Методий“ и е обявен конкурс (1963 – 1965) за нов паметник, който да бъде поставен на мястото на предишния паметник на Васил Коларов. Конкурсът е спечелен от Владимир Гиновски. Паметникът е дело на скулптора Владимир Гиновски и арх. Иван Иванчев (1915 – 1994). Самият паметник е построен през 1972 г., но е е открит през 1975 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Въвеждат системи за видеонаблюдение във влаковете...

След инцидента, при който пътник нападна кондуктор във влака от Видин за София, „БДЖ-Пътнически превози“ въз...

Прочети още keyboard_arrow_right