Княжевци готвят протест за запазването на минералната баня

photo_library
 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

Съдбата на минералната баня в София изглежда решена, стана ясно от отговора, изпратен до Столица.bg от министерство на здравеопазването преди месец. Жителите на столичния квартал Княжево обаче не са съгласни с плановете тя да бъде разрушена, заяви пред БНР Любомир Стефанов от фейсбук групата "КняжевецЪ".

МЗ за Княжевската баня: Ръководството не счита за целесъобразно да извършва скъпоструващи ремонти 

Сведения за минералната баня в Княжево има още от 17 век, от турския пътешественик, историк и поет Евлия Челеби. По това време Княжево се е казвало “Бали Ефенди” и името “Бали”се е запазило над 300 години. През 1881 година в чест на княз Александър Батенберг кварталът започва да носи името Княжево. Банята е най-старата в София - възрастта ѝ е над 350 години, а новата ѝ част е изградена през 20-те години на миналия век.

Балнеолечебница „Княжево“ е въведена в експлоатация през далечната 1920 г. и е известна като Царската баня. В момента сградата тъне в руини, а за укрепването ѝ не са полагани грижи от години, въпреки категоричното становище на живеещите в квартала и въпреки факта, че сградата е паметник на културата.

Съгласно градоустройствен план от 1938 г. централната улица на Княжево трябва да бъде разширена, като това налага някои сгради да бъдат разрушени, заедно с част от самата баня. Това обаче не се случва, жителите на квартала изпращат писмо, с което успяват да убедят управниците на града в ценността на минералната баня.

Точно същото се предвижда и в настоящия Общият устройствен план на София, коментира Любомир Стефанов.

“Как е възможно някой да поставя разширение на пътя пред нещо, което е толкова старо и ценно? Защото освен това, че ще загубим сградата, която е архитектурен паметник официално, има опасност за един от изворите, който се намира от другата страна на пътя и минава под самия път. При евентуално разширение и реконструкция на този път, има огромна опасност водната жила отдолу да бъде нарушена и ние да изгубим част от водата, или тя да бъде замърсена”, каза пред БНР Стефанов.

Във фейсбук групата „КняжевецЪ“ вече имат план как да се действа оттук нататък. Той включва всички законоустановени действия, които може да се предприемат, включително и протести, каза Стефанов. "Няма да дадем тази баня!", заяви той, като допълни, че преди сто години хората са били изправени пред същия проблем и са успели да запазят минералния извор за поколенията, и сега явно трябва да се преборят по същия начин.

“За съжаление, управленската липса на дългосрочна визия и откровена глупост, ако позволите да я нарека така, защото за мен е точно такава, не е от днес. Аз смятам, че ще успеем да се преборим, дай Боже”, категоричен е Любомир Стефанов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Въвеждат системи за видеонаблюдение във влаковете...

След инцидента, при който пътник нападна кондуктор във влака от Видин за София, „БДЖ-Пътнически превози“ въз...

Прочети още keyboard_arrow_right