МЗ за Княжевската баня: Ръководството не счита за целесъобразно да извършва скъпоструващи ремонти

photo_library
 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

 • -

  Снимка: Столица.bg

Във връзка с постъпили сигнали, Столица.bg изпрати до Министерство на Здравеопазването въпроси относно съдбата на Княжевската минерална баня. Министерството е собственик на сградата, която е най- старата минерална баня в София и е паметник на културата. Въпросите изпратихме през м. януари, но отговорите получихме днес, за което благодарим.

По отношение на това, какви мерки се предприемат за възстановяване на сградата, която е в много лошо състояние, и правен ли е ремонт след подмяната на покрива през 2010г., от министерството отговарят:

"През август 2021 г. е сключен договор за извършване на следните строително-монтажни дейности по сградния фонд на Балнеолечебницата в кв. Княжево:

- разчистване на строителни и битови отпадъци, в т.ч. премахване на люпеща се мазилка от таваните на помещенията;
- цялостна ревизия на отводняването на покрива, включваща подмяна на водосточни тръби и улуци и техните фасонни части;
- организирана е цялата отводнителна система на покрива и заустването в канализационната мрежа;
- извършено е затваряне на съществуващи отвори по фасадата и счупени стъкла на прозорци.

Целта на извършените ремонтни дейности е да се преустановят течове и навлизане на атмосферни води вътре в сградата. Заустването на дъждовните води в канализацията осъществява превенция на основите на сградите, като ги предпазва от постоянни наводнения вследствие повърхностни води.

Осигурява се СОТ охрана на имота, за да се предпази от набези на случайни и недоброжелателни лица и респ. от разграбване на собствеността и увреждането ѝ."

Зададохме въпрос предвид очакваната липса на средства, в какви програми е включена сградата като паметник на културата, и какво се прави към момента, за да се предотврати нейното саморазрушаване?

"За пълното възстановяване на банята и пускането й отново в експлоатация са необходими средства, с които дружеството не разполага. Имотът е неоперативен актив за болницата и ръководството не счита за целесъобразно да извършва скъпоструващи ремонти в него. Ръководството на лечебното заведение поддържа намерението си за продажба на имота", се казва в отговорът на МЗ.

"Изготвянето на прогнозна стойност на евентуална инвестиция, без наличие на финансов ресурс и при наличието на несигурност и вероятност за бъдеща промяна в параметрите на имота, съответно и евентуалното ограничаване на възможностите за ползването му, на този етап водят до нецелесъобразността от изготвянето на проект", казват от министерството.


През 2020 г. с кмета на Столична община е обсъждана възможност за прехвърляне на собствеността върху минералната баня в кв. Княжево на общината чрез продажба. Столична община е заявила, че не проявява интерес към закупуването на имота, отбелязва собственикът на Княжевската баня.

"Налице е вероятност за промяна в параметрите на поземления имот поради изменение на устройствения план на населеното място и разширение на пътното платно, което минава непосредствено до границата на имота", съобщават от министерството, което вероятно означава, че при предстоящото разширение на пътя банята ще бъде разрушена.

Към момента балнеолечебница „Княжево“ притежава действащо Разрешително за водовземане от минерална вода № 11610081/17.03.2021 г., отбелязват още от министерството.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МОН обявява 2 май за неучебен ден...

МОН ще предложи 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков, цитиран от БНР. Пре...

Прочети още keyboard_arrow_right