На матурата зрелостниците разсъждаваха върху поезията на Димчо Дебелянов

-

Снимка: МОН

На матура в днешният 18 май се явиха 43 028 души - 97% от допуснатите до изпит 44 206 зрелостници. Матурата се проведе в общо 736 училища в София и в страната. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение.

Зрелостниците разсъждаваха върху „Споменът – скръб и утеха“ в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов. Това беше темата за тези, които избраха да пишат интерпретативно съчинение на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“, съобщават от МОН.

Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г., поясняват от министерството.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Десетки столичани ужилени от мним майстор - разбити апартаменти и......

Десетки са пострадалите от мъж, представящ се за майстор, собственик на фирма за ремонтни дейности и човек с богат опит ...

Прочети още keyboard_arrow_right