Най-големите постижения на Изкуствения интелект

casino

Photo by Pixabay

Изкуственият интелект (AI) е в челните редици на технологичния напредък през последните десетилетия.  Медицинска диагностика, образование, търговия, научни открития, гейминг са само част от секторите, в които технологията намира приложение.

AI е сфера от компютърните науки, която се развива със забележителни темпове през последните години.  Тя включва машини и компютърни системи, симулиращи човешките интелектуални процеси.  Терминът AI е широко използван за обозначаване на софтуерни решения, програми и прокети, насочени към изпълнението на задачи от сферата на човешката интелигентност, включително вземане на решения, визуално възприятие, разбиране на език и разпознаване на реч.

Някои от постиженията на изкуствения интелект включват разпознаване на лица, обработка на език, разпознаване на реч, езиков превод, разработване на лекарства и др. Освен това AI доведе до революция в начина, по който много хора мислят за здравето, живота си и всякакви други аспекти и дейности от ежедневието.  Няма съмнение, че в бъдеще, много фирми и бизнеси ще разчитат на AI за подобряване на ефективността и работния процес.

Системите с изкуствен интелект работят чрез поемане и анализиране на огромни обеми от данни. На база на обработените данни, интелектът е способен да вземе определено решение или да прогнозира дадено събитие. Например, инструмент за разпознаване на изображения може да се научи да идентифицира и характеризира конкретни обекти и лица в снимки чрез изследване и анализиране на голям брой изображения.  Друг пример са така наречените чат ботове, които могат да отговарят на въпроси и да водят диалог с хора, като се базират на набор от примери, ситуации и конкретни думи. 

Тези примери показват, че освен благодарение на готова информация и база от данни, машините се самоусъвършенстват и на база опит. Това се дължи на факта, че AI работи с конкретни алгоритми, които помагат на софтуера при избора на подходящи данни за конкретния резултат. Тези алгоритми са програмирани да се учат и от нови данни, както и да прецизират регулярно възможно най-точните резултати. 

Изкуственият интелект и машините за дълбоко обучение доказаха, че могат да решават и много сложни задачи.  Това беше доказано първо в света на игрите, в древните логически игри на маса като шах, където AI показа някои забележителни резултати, като беше в състояние да използва някои от многото възможни ходове в играта срещу реални играчи.  Освен това, AI успя да победи дори професионални играчи в игра с непълна информация като покер, въпреки разнообразието от покер ръце, възможни по всяко време на играта.  Робот, наречен Pluribus, изигра 10 хиляди от тези ръце срещу петима опитни играчи и постигна впечатляващи резултати.

Една от най-важните сфери, която търпи значително развитие благодарение на технологичния напредък, е тази на медицината. Употребата на AI в здравеопазването е несъмнено едно от най-полезните приложения за човечеството, защото позволява бързи решения за лечение и диагностика.  Разработването на фармацевтични продукти може да отнеме до десет години и струва милиарди, преди да бъде одобрено за лечение.  Въпреки това, AI е в състояние да подобри процеса и то за много по-кратко време и с по-малко парични ресурси.

Също така, АI помогна за трансформирането на индустрии като наблюдение и сигурност чрез приложения като лицево разпознаване и разпознаване на говор и реч.

Макар и изкуственият интелект да постига големи успехи в ключови сфери, все още има поле развитие и усъвършенстване на умните машини. Например, въпреки значителните постижения в сферата на транспорта, сред които системите Google Waymo и Tesla автопилот, все още има какво да се очаква от машините с изкуствен интелект в тази конкретна индустрия. Мнозина обаче се страхуват от прекалено изявеното развитие на машините и достигането до автономност, както и от изземването на някои функции и професии, които в момента са присъщи само на хората. 

Въпреки всичко, независимо от нагласите, изкуственият интелект ще продължи да оформя нашето ежедневие и живот и за в бъдеще. Макар и да успеят да заместят хората в някои отношения като сферата на услугите, умните машини всъщност ще създадат необходимост от наличието на специалисти и техници, които да знаят как да ги създават, програмират и управляват. Това неминуемо ще се отрази благоприятно на пазара на труда и ще създаде нови професии и възможности за развитие за мнозина. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 231 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1540 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът Албена Атанасова поздрави хората с увреждания в София...

На 3 декември много страни по света отбелязват Международния ден на хората с увреждания, официално обявен от Генералната...

Прочети още keyboard_arrow_right