Научен експеримент: Софийска вода постави зелен покрив на пречиствателната станция в Кубратово

Научен експеримент: Софийска вода постави зелен покрив на пречиствателната

Снимка: Софийска вода

Горски растителен килим ще покаже дали би помогнал за облекчаване на канализационната система при дъжд

Екопокритие от трева е поставено на покрива на пречиствателната станция (СПСОВ) в с. Кубратово, район Сердика. Това е научен експеримент, който ще покаже дали е по-ефективно и ще облекчи канализационната система при дъжд. За иновацията се похвалиха от Софийска вода.

Зеленият момент
Монтажът на „Зеления покрив“, се осъществи през есента на 2021 г., за да съвпадне с дъждовен сезон и зеленината да се „хване“. Още при първото посещение на експертите от УАСГ, във влажен и мъглив ден, специалистите забелязват, че улукът от „голия“ покрив е прокапал, а този от озеленената част е останал сух.

Всичко започва

В края на 2020 г. започна ново сътрудничество между „Софийска вода“ и Центъра за компетентност „CLEAN and CIRCLE“. Компанията подкрепи научния екип, в който участват специалисти от УАСГ и СУ „Св.Климент Охридски“. Те работят по проект за изследване на динамичната връзка между дъжда и оттока в канализацията.

За целта „Софийска вода“ намери най-подходящата сграда с плосък покрив, която да отвежда дъждовните води, отделно от битовите. Идеална се оказа сградата на помпената станция за рециркулираща утайка на територията на пречиствателната станция в Кубратово. Проектът включва първо подготовка на самата сграда, монтиране на измервателни устройства и дъждомерна станция. Междувременно екип от УАСГ спечели проект към Център за научни изследвания и проектиране към университета по архитектура и строителство за озеленяване на част от покрива.

Целта е да се проследи ефекта от озеленяването и качествата на дъждовната вода. През есента на 2021 г. „зеленият“ покрив беше завършен и се премина към етап наблюдение и анализ.

Каква е идеята?
Да се анализира до каква степен, чрез озеленяването на покрив със специално избрана планинска влаголюбива растителност, може да се намали количеството и скоростта на оттичане при дъжд и съответно по този начин да се облекчи натоварването в канализацията.
При подготовката покривът беше разделен на две половини, като едната остана със стандартно битумно покритие, а другата беше подготвена за озеленяване.

Между двете половини беше направено разделение, така че попадналата дъждовна вода да не прелива от едната към другата част. Под двата дъждовни улука на сградата екип от УАСГ монтира разходомери, които вече започнаха да отчитат оттока на вода от покрива. Паралелно екип на „Софийска вода“ монтира една от дъждомерните ни станции върху покрива, която да измерва дъждовните водни количества. Така се очакват максимално точни резултати при съпоставяне на измерванията на падналия дъжд горе и оттока вода през улука.

Какво следва?
Очаква се пролетта и новият активен дъждовен период тази година. Проектът продължава с анализ на получените данни, измерване на качествените показатели на дъждовната вода, а всички ние очакваме и мъховете да се раззеленят.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 816 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 944 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Глоба за Народното събрание заради решетките на входа на сградата...

Във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание на пл. „Народно...

Прочети още keyboard_arrow_right