Незаконна сеч на защитени видове дървета на Витоша

-

Снимка: Facebook, ПП Витоша

Незаконна сеч на дървета над местността Офелиите на Витоша е била установена от служителите на природния парк при редовен обход на територията, съобщи пред БНР Десислава Гюрова, главен експерт в ПП "Витоша".

"Редом с дървета като бук, бреза, смърч и трепетлика, беше установено, че са отсечени 4 индивида петтичинкова върба. Този вид се среща единствено на територията на Витоша. Той е в Червената книга на България със статус "критично застрашен от изчезване", каза Гюрова. Индивидите от петтичинкова върба, които са отсечени, са на приблизителна възраст 25 години - резултат от първите успешни опити на Дирекцията на Парка за подпомагане на разпространението на върбата. Опазването на този ценен вид е сред приоритетите на дирекцията.

Състоянието на отсечените дървета показва, че сечта е извършена в период от седмица назад. Дърветата са оставени на мястото на деянието, казаха още от дирекцията на парка. Според експертите, става въпрос за вандалска проява. Инж. Дарин Ковачев, главен горски инспектор в парка сподели, че според него не се наблюдава тенденция за увеличаване на незаконната сеч.
От дирекцията припомнят, че посегателството върху защитени видове е престъпление и отправиха призив към посетителите на Витоша за отговорно и съвестно отношение към природното богатство на планината.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Майката, подала сигнала за разменените бебета в Шейново: Не ми е ......

"Не ми е минавало през ума, че това може да се случи в 21 век. Отивам с цялото си доверие да родя в тази болница. Живея ...

Прочети още keyboard_arrow_right