Нови примати радват посетителите в столичния зоопарк

photo_library
 • -

  Снимка: Facebook

 • -

  Снимка: Facebook

Нови примати зараваха посетителите на столичния зоопарк. Двойка красиви златоръки тамарини и двойка гибони сиаманги са сред новите обитатели на софийската зоологическа градина, съобщават от зоопарка.

Двойката златоръки тамарини е пристигнала от Испания преди месец. Те са южноамерикански вид, представители на сем. Остроноктести маймуни, които обитават амазонските дъждовни гори. Хранят се с плодове, насекоми и дървесни смоли. От зоопарка се стараят да им предоставят необходимите за метаболизма им вещества. Водят предимно дървесен начин на живот и комуникират помежду си с характерни звуци, наподобяващи чуруликане.

Гибоните сиаманги са човекоподобни маймуни. До този момент в България в нито един зоопарк не отглеждал този вид маймуни. Столичния зоопарк ги получава със специалното разрешение на координатора на Европейската програма за застрашени видове за сиамангите, защото е изпълнил всички изисквания за отглеждането им след мащабната реконструкция на сектор Примати. Софийския зоопарк в момента предлага най-добрите условия за отглеждане на гибони на Балканския полуостров. Освен двойката сиаманги, в комплекс 3 на сектор Примати се отглеждат и двойка белоръки гибони.

Двата сиаманга идват от различни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е пристигнал от Парк де Бранфере, Франция, а неговата партньорка Блу идва от Зоопарк Атика в Гърция. Любимите лакомства на Блу и Пико са плодове като банани и ябълки, но основната им храна е спанак, салати и специални гранули за примати. Посетителите на зоопарка могат да ги видят в просторното им външно заграждение в сграда Маймуни 3, която наскоро отвори и вътрешната си, обновена зала за посетители.

Сиамангите са в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга. Те имат ограничен ареал и обитават само тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата основни заплахи за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията поради изсичането на горите и бракониерството. Софийският зоопарк участва активно в различни консервационни програми, като отглежда, размножава и представя на публиката редки и застрашени видове от цял свят.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1171 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1398 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Българската академия на науките ще отбележи в София 153 години от......

С тържествено събрание Българската академия на науките ще отбележи 153 години от създаването си, съобщават от пресцентър...

Прочети още keyboard_arrow_right