НСИ подреди изложба в градинката на Кристал

НСИ подреди изложба в градинката на Кристал

Снимка: НСИ

Изложбата „Да преобразим нашия свят. Цели за устойчиво развитие до 2030 г." е най-новата инициатива на Националния статистически институт, която беше открита на 2 октомври. Експозицията е подредена в градинката пред „Кристал", съобщават от НСИ.

Инициативата е съвместна със Столична община и може да бъде посетена от 2 до 16 октомври от софиянци и гостите на столицата.

Експозицията включва 14 авторски информационни пана на български и английски език, които ще запознаят гражданите и гостите на столицата със 17-те цели за устойчиво развитие, включени в Програмата 2030 на ООН. До 25 октомври 2023 г. всеки посетител може да изпрати снимка от изложбата и да участва в томбола с награди. Предизвикателство пред по-любознателните е участието в специално подготвената викторина „Сканирай и спечели". Победителите в играта ще бъдат обявени на 30 октомври.

А кои са целите за устойчиво развитие и защо са толкова важни за нас? Софиянци и гостите на града ще открият, че ООН и правителствата на отделните държави се стремят към прекратяване на бедността, предотвратяване на глада, добро здраве и благополучие, достъп до качествено образование, достъп до безопасна питейна вода, осигуряване на достъпна и устойчива енергия, стабилна инфраструктура, опазване на океаните, възстановяване на сухоземните екосистеми и изграждане на мирни общества.

„Изпълнението на Програма 2030 на ООН е глобален процес, в който са ангажирани много правителства, включително и Европейският съюз. Целите за устойчиво развитие ни дават рамката за националните политики за развитие и постигането им всъщност ще доведе до повишаване на благосъстоянието на българските граждани, подобряване на здравеопазването и образованието, до създаването на устойчива среда, в която да живеем, и по-добра жизнена перспектива като цяло", посочи председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов при откриването на изложбата. На събитието присъстваха председателят на Националния статистически съвет доц. д-р Екатерина Тошева, Ваня Григорова – член на НСС, Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа" и др.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 29 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 109 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Издигнаха билборд на Навални срещу Руската мисия в София...

Билборд на руския опозиционер Алексей Навални е монтиран в София, видя Столица.bg. Той е поставен пред Руското посолств...

Прочети още keyboard_arrow_right