Окончателно: Милена Славова не е осъществила дискриминация по признак „сексуална ориентация“

-

Снимка: Столица.bg

Върховният административен съд отмени като неправилно решението на Административен съд София-град по делото срещу Милена Славова, съобщават от ВАС. 

Повод за жалбата, подадена срещу певицата от две физически лица и Младежката ЛГБТ организация “Действие“, става нейна публикация в личния ѝ фейсбук профил със следното съдържание: „Сигурна съм, че не подкрепям гей парадите! Горко на нормалните хора, задушаваме се вече от наглостта и парадирането на разни извратеняци. И не се извинявам за думите си“.

Според магистратите изказването и публикацията очевидно не са с цел накърняване достойнството на конкретно лице поради неговата сексуална ориентация, и не се цели да бъде създадена по принцип враждебна, принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда спрямо лица с хомосексуална ориентация като обособена група. Върховните магистрати приемат, че цялостното поведение на касационната жалбоподателка Милена Славова демонстрира разграничението, което тя прави между „участници в гей паради“ и „лица с хомосексуална ориентация“.

Блокираха бул. "Ал. Стамболийски" в подкрепа на Милена Славова

"Общественото положение на Милена Славова не предполага притежаване или стремеж към придобиване на официална публична власт, чрез която тя да е в състояние да налага мнението си при регулиране на обществени отношения, включително и относно провеждането на гей паради", посочват от ВАС.

"Публичният ѝ образ на човек с алтернативно на общественото мнение също a priori изключва възможността тя да създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основаната на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, непоносимост и нетърпимост", отбелязват още магистратите, като добавят, че формата и контекста, в който са направени изказванията, а именно тяхната персонализация към отделни прояви (гей-парад) и отделни участници в тях са показателни за това, че те не са насочени към основен аспект на идентичността на ЛГБТ общността и не са били в състояние да засегнат човешкото достойнство на нейните представители.

Решението на Върховният съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Междусъседски спор в София: Псувни и хвърляне на пиратки на метри......

Викове, заплахи и хвърляне на пиратки на метри от 7-месечно бебе – всичко това преживява младо семейство от София ...

Прочети още keyboard_arrow_right