Откриват новия Център за върхови постижения УНИТе на Софийския университет

Откриват новия Център за върхови постижения УНИТе на Софийския университет

Снимка: Столица.bg

На тържествена церемония днес ще бъде открита новата сграда на Центъра за върхови постижения УНИТе в Кампус Лозенец на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, съобщават от висшето учебно заведение.

Новият научно-изследователски комплекс е финансиран по проект на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Новият комплекс на Софийския университет предлага модерна среда за научно-изследователска дейност в лаборатории за „Отворени данни“, „Интернет на нещата в интелигентните градове“ и „Data Science“, конферентни зали, зали за видеоконферентни разговори, иновационни форуми и др.

Триетажната сграда със сутерен е с обща застроена площ от почти 4000 кв. м. Тя е разположена в Кампус Лозенец на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на юг от Факултета по математика и информатика (ФМИ). Строително-монтажните дейности са изпълнени от „Никмар кънстракшън“ ЕООД. Сградата е проектирана от Екса АД.

Целта на проекта УНИТе е изграждане и развитие на Център за върхови постижения от тип разпределена изследователска инфраструктура, отговаряща на изискванията за високо ниво на научните изследвания в приоритетната област „Информатика и Информационни и комуникационни технологии (ИКТ)” на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България. В проекта участват пет български университета:

-Софийски университет „Св. Климент Охридски” – водеща организация
- Технически университет София
- Русенски университет „Ангел Кънчев”
- Университет „Проф. д-р Асен Златаров” Бургас
- Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”

В новата база са привлечени много нови изследователи и докторанти, които извършват научни изследвания с екипите на партньорите от УНИТе, както и други изследователи и научни групи в партньорските университети.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Благотворителен концерт ще подкрепи детското отделение на Национа......

Събитие с участието на млади таланти, които ще се изявят в различни сфери на изкуството, ще се състои на 30 май от 18:00...

Прочети още keyboard_arrow_right