Приятелките Фрося и Луиза са най-новите обитатели на столичния зоопарк (СНИМКИ)

photo_library
 • Приятелките Фрося и Луиза са най-новите обитатели на столичния зоопарк

  Снимка: Зоологическа градина - София

 • Приятелките Фрося и Луиза са най-новите обитатели на столичния зоопарк

  Снимка: Зоологическа градина - София

 • Приятелките Фрося и Луиза са най-новите обитатели на столичния зоопарк

  Снимка: Зоологическа градина - София

Двата индийски слона са неразделни, те пристигнаха от зоологическата градина в Аугсбург

Голямото семейство на столичната зоологическа градина се увеличи с още членове. Две женски индийски слоници вече се радват на новия си дом, а съвсем скоро ще посрещат и посетителите, съобщават от зоопарка.

Фрося и Луиза пристигнаха със специализиран транспорт снощи. Те тръгнаха от зоопарка в Аугсбург, Германия на 19 септември и изминаха над 1 500 км. в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни.

Слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина-София в Зала „Гиганти“. Животните бяха пуснати първо във вътрешните им пространства, където ще прекарат известен период на аклиматизация.

„Зала „Гиганти“ ще бъде временно затворена за посетители. Това е необходимо, за да могат животните да се успокоят след изтощителното транспортиране и да свикнат на спокойствие с новия си дом. Периодът на адаптация и аклиматизация ще продължи колкото е необходимо, за да може Фрося и Луиза да се успокоят напълно и да се адаптират към новата обстановка, преди да бъдат представени пред посетителите на зоопарка. За да се улесни този процес, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург.“, обясняват от Софийската зоологическа градина

Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани. В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени услови за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60 годишна възраст в края на 2021 г. Зоологическа градина–София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.   

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (43%, 187 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 160 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 55 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 440 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Входни тестове в 8 и 9 клас ще показват дали децата могат да изпо......

Децата от 8 и 9 клас ще трябва да държат тестове за входни нива, свързани с практически задачи на PISA, които да покажат...

Прочети още keyboard_arrow_right