Софийски ученици гостуваха на съдии и прокурори

Софийски ученици гостуваха на съдии и прокурори

Снимка: Софийска районна прокуратура

Ученици от три столични училища гостуваха на Софийска районна прокуратура и на Софийски районен съд. В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ младежите се срещнаха с прокурор и съдии. Инициативата се проведе под мотото „Открито за съдебната власт“, съобщават от СРП.

Магистратите посрещнаха учениците от 20 ОУ „Тодор Минков“, 156 ОУ „Васил Левски“ и 73 СУ „Владислав Граматик“ в сградата на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.

Децата бяха приветствани от зам.-председателя на Софийски районен съд съдия Мария Дончева, а прокурор Ралица Първанова и съдия Танка Цонева им обясниха как работи съдебната система, функцията на прокуратурата и съда и стъпките, по които се върви от сигнал за престъпление до осъдителна присъда.

Прокурор Първанова поясни на учениците на каква възраст започват да носят наказателна отговорност и какви наказания ги грозят, ако извършат престъпление. Съдия Цонева разказа на децата примери от практиката си и по какви критерии се постановяват осъдителни присъди.

Магистратите засегнаха темата за зачестилите напоследък сигнали за бомби, като обясниха на учениците, че част от сигналите са подавани именно от деца, но въпреки това тези деяния са наказуеми. Темите за лъжесвидетелстването и престъпленията, които грозят децата в интернет пространството също бяха дискутирани по време на отворените врати.

След лекцията младежите зададоха десетки въпроси, свързани с процеса на събиране на доказателства, използването на специални разузнавателни средства, подаването на сигнали за извършени престъпление и други.

В края на събитието учениците посетиха така наречената „синя стая“ за разпити за деца и им беше обяснено как се протичат тези разпити. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Специален бутон ще помага на трудноподвижните клиенти на Софийска......

Всички центрове за обслужване на клиенти на „Софийска вода“ вече са снабдени с бутон за хора в неравностойно...

Прочети още keyboard_arrow_right