Софийският съд разреши употреба на бездимни устройства на закрито

-

Снимка: Facebook

С решение на Софийския районен съд употребата на устройства за нагряване на тютюн (бездимни устройства) не е тютюнопушене и не представлява нарушение на наредбата. 

Решението на съда е от ноември 2023 г. и е взето след обжалване на наложена глоба от страна на Столична регионална здравна инспекция в размер на 500 лв. заради използване на устройствата в закрито пространство в столично заведение.

Инспектор от Столична регионална здравна инспекция установил, че в бара, който бил закрито помещение, много клиенти пушели бездимни тютюневи изделия – Iqos и Glo. В заведението по време на проверката от установените устройства не излизал тютюнев дим, нямало мирис или пушек.

"Законодателят е въвел единствено забрана за тютюнопушенето в закритите обществени места, а не употребата на тютюн въобще. Съдът намира, че употребата на посочените устройства и установени от проверяващите бездимни тютюневи изделия не попадат в приложното поле на забраната и допускането на тяхната употреба на закрити обществени места не е нарушение на посочената разпоредба", се отбелязва в мотивите на съдия Павел Панов.

Глобата от 500 лв. е отменена, а Столична регионална здравна инспекция е осъдена да заплати 400 лева разноски по делото, става ясно още от решението.Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

По-често ще събират боклука по столичния бул. Витоша, но само пре......

След множеството сигнали от граждани за препълнени кошчета по столичния бул. "Витоша", от Столичен инспекторат съобщиха,...

Прочети още keyboard_arrow_right