Софийският университет избра нов ректор - Проф. Георги Вълчев

-

Снимка: СУ "Климент Охридски"

Проф. Георги Вълчев от Философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридки" е новият ректор на най-голямото висше учебно заведение у нас, съобщиха от университета.

Той беше избран вчера, 22 ноември, след балотаж с акад. Николай Витанов от Физическия факултет. За проф. Вълчев са гласували 198 от делегатите на Общото събрание, а за акад. Витанов - 152-ма.

Проф. Анастас Герджиков връчи ключа на Университета на новия ректор с пожеланието да е здрав, да има мъдрост, железни нерви и да използва този ключ, за да отключва врати, а не да ги заключва.

„Мога да ви уверя, че ще отдам всичките си сили, за да вървим напред и разбира се също така да кажа, че редовно ще си взимам хапчетата срещу старческа деменция“, каза проф. Вълчев.

Проф. Георги Вълчев е роден на 6 март 1962 г. През 1988 г. завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър по история с втора специалност философия. През 1998 г. получава образователната и научна степен „доктор“ в Софийския университет, Център по културознание. От декември 2015 г. е заместник-ректор на Софийския университет по учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.
Заместник-декан на Философския факултет по учебната дейност (2011-2015 г.). Ръководител на Катедра „История и теория на културата“ (2011-2019 г.). Научен секретар на Катедра „История и теория на културата“ (2003-2011 г.). Ръководител е на магистърска програма „Мениджмънт и социализация на културното наследство“. Член на Факултетния съвет на Философския факултет от 2011 г. и на Академичния съвет на Софийския университет от 2019 г. От 2002 до 2010 г. е главен асистент, от 2010 г. - доцент в Катедра „История и теория на културата“ на Философския факултет на Софийския университет. През 2023 г. е избран за професор. Член на Съюза на учените в България, на Алианс Франсез, Общобългарския комитет „Васил Левски“ и на Националния форум „Културно наследство“.

Основният приоритет, който ще отстоява новият ректор на СУ, е съхраняването на човешкия и интелектуален потенциал на университета. "Една от първите ми задачи ще е да участваме в изработването на нова система за финансиране на висшето образование, защото, ако продължи този начин на финансиране, ситуацията се отразява навсякъде зле - във всички висши училища, не само в Софийския университет", отбеляза той при представянето на кандидатурата си. Заплащането на преподавателския труд също ще е един от водещите му приоритети.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 21 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (11%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 13 Гласове)
Общо гласували: 114 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Главният изпълнителен директор на Летище София с лекция пред студ......

Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект - операторът на Летище София, изнесе лекция пред студенти от ...

Прочети още keyboard_arrow_right