Софиянец намери 140 000 лева в Бояна и ги върна на собствениците

-

Снимка: Facebook

37-годишен мъж от София намери в столичния квартал Бояна крупната сума от 140 000 лева, разказа БНТ. Само за час собствениците на сумата били намерени и парите - върнати. Те принадлежали на възрастно семейство и били предназначени за закупуване на жилище за внуците.

В съботния дъждовен ден Владимир Симеонов спира на паркинг пред строителен обект в Бояна. На земята намира несесер, за който първоначално помислил, че е на някой от работниците. Несесерът се оказал пълен с евро - общо 70 хиляди. Мъжът не можал да повярва, когато видял парите. "Първата ми мисъл беше, че те ще стигнат до собствениците. Независимо къде са те в момента и колко много се притесняват", казва Владимир.

Мъжът веднага се прибрал вкъщи, но не казал дори на семейството си. Бил твърдо решен, че ще издири собствениците. Пуснал и статус във Фейсбук групата на квартала. Малко след това все пак решил да се върне на паркинга, където заварил възрастно семейство. На въпроса какво правят тук, жената отговорила, че са загубили целия си живот. Изгубените 70 000 евро се оказали всичките им спестявания, събирани с години за апартамент на внуците.

Нито за миг Владимир не се усъмнил, че това са хората, които издирва.

"Бяха гравирани четири имена. Издълбани в самия несесер. Това бяха четирите имена на техните внуци. Той ми ги цитира без дори да съм му казвал да опише обекта. Жестът, който направи човек в момента, в който му предадох несесера беше следният. Бръкна, извади една от пачките без да поглежда каква е. Сгъна я й я издърпа. Толкова банкноти колкото издърпа ми ги даде", разказва Владимир. Той не приел парите. По думите му, дори за миг не му минало през ума да задържи някаква част от тях.

"Тези пари пристигат при мен не защото съм ги изработил, не защото съм направил нещо за тях. Това не са пари, които трябва да задържа", казва още той. С примера си младият мъж искал да покаже на 7-годишната си дъщеря, че моралът и доброто сърце са по-ценни от парите.

"Парите не са всичко. Това искам да разберат хората. В днешно време обществото е станало силно обвързано само с парите. Пари, пари, пари ... но не всичко е пари обаче", казва той.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 192 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1152 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 30 Гласове)
Общо гласували: 1374 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Мият се контейнерите за разделно събиране в „Младост“, „Красно се......

И през тази седмица продължава външното измиване и дезинфекция на цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци о...

Прочети още keyboard_arrow_right