Топлофикация София с нова обща фактура за сезон 22/ 23 г.

-

Снимка: Столица.bg

Антикризисната мярката, с която ДДС на централното отопление бе намален от 20% на 9%, изтече на 01 юли т.г. Това ще даде отражение върху приложимата ДДС ставка към датата на издаване на общата фактура и резултата от изравняване на потребената и прогнозната енергия, съобщават от Топлофикация София. Дружеството е разработило нов формат на обща фактура за отчетен период 2022/ 23 г.

В новия формат на фактурата е отбелязан различният размер на ДДС ставката върху прогнозно начислената топлинна енергия през двата ценови периода: май - юни 2022 г., когато цената на топлинната енергия е 98,48 лв/МВтч при ДДС ставка от 20% и юли 2022 г. до април 2023 г. при цената 137,86 лв/МВтч и ДДС 9%.

Формата и съдържанието на фактурата са разработени съгласно препоръките на Министерство на финансите и НАП, а структурата на документа визуално се доближава до вече позната на клиентите ни месечна фактура и обща фактура от предходния сезон, за които имаме отзиви за добра четимост и разбираемост.

Най-важната информация остава на първа страница, където потребителите могат да видят количеството на потребена енергия за двата ценови периода, както и информация за дължима сума или сума за получаване по обща фактура. За по-голяма яснота на клиентите е предоставена допълнителна и детайлна информация по периоди за данъчните основи и приложима данъчна ставка на потребената енергия. На начална страница остава полето, в което е посочена сумата за доплащане или връщане по общата фактура. Информацията е изнесена на отделен ред за по-голяма яснота и прегледност, а начинът, по който е формирана, е показан в отделна таблица.

Допълнително е посочен и крайният срок за рекламации по изготвените изравнителни сметки. На втора страница на общата фактура клиентите могат да видят разяснителна информация за издадените кредитни известия за прогнозно начислена топлинна енергия. За тези, които са избрали да заплащат на равни месечни вноски, са добавени фактурираните по месеци равни месечни вноски и прогнозно начислени суми за отчетния период. В новата обща фактура е направено допълнително пояснение относно възможните разлики с изравнителните сметки, които потребителите са получили от топлинните си счетоводители. Това се налага, тъй като справките от фирмите за дялово разпределение не отразяват извършените през отчетния период плащания. За улеснение на клиентите във фактурите са посочени различните възможности за плащане, както и адресите на клиентските центрове на Топлофикация София.

Промените в оформлението на новата обща фактура са приложени за различните форми на заплащане на използваната топлинна енергия – прогнозно потребление и заплащане на равни месечни вноски. За удобство на клиентите детайлно описание на сметките с ясни графични обозначения може да се види както на сайта на дружеството, така и в клиентските ни центрове.

Първите общи фактури на клиентите ще бъдат издадени заедно с юнските месечни сметки и ще бъдат видими в центровете за обслужване на Топлофикация София и партньорската мрежа на 17 юли т.г. Възражения по изготвените изравнителни сметки се подават до 31 август към топлинния счетоводител, обслужващ етажната собственост, припомнят от дружеството.

Столичната Топлофикация обръща специално внимание и на възможността клиентите да заявят получаване на електронна фактура през сайта на дружеството. Наред с удобствата за клиента, изборът за получаване на електронна фактура е израз на отговорност към природата и опазването на нейните ресурси, припомнят от дружеството.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

МОН обявява 2 май за неучебен ден...

МОН ще предложи 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков, цитиран от БНР. Пре...

Прочети още keyboard_arrow_right