Ученически проект съхранява фолклорното наследство на гр. Бухово и кв. Сеславци

-

Снимка: фондация „Благотворител“

Ученици от Ученическия парламент към 117. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Бухово създадоха проект „Тайните пасища на Чичовите конье“ с голямото желание да съхранят музикалното наследство на родния си край и да пробудят интереса и уважението на хората към българския фолклор. Проектът е получил подкрепа и финансиране от фондация „Благотворител“ в рамките на ежегодния конкурс „Млад благотворител“.

Младите благотворители от 117. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Анна Младенова, Суна Керимова, Екатерина Колева, Теодора Мисиркова, Надежда Димитрова, Нели Кутинова, Йоана Микова, Надя Станкова, Виктория Димитрова, Габриела Радинова, Екатерина Златилова и техният ментор Екатерина Средовска решават да проучат и представят на широката публика любопитни факти за музикалното наследство от своя район и създават документален филм, вдъхновени от придобилата световна популярност българска шопска песен „Чичовите конье“. В процеса на работа те откриват интересни данни за българския музикален фолклор на своето родно място.

Официалното представяне на документалния филм „Тайните пасища на Чичовите конье“ и съпътстващата го музикална програма ще се проведе на 23.06.2022 (четвъртък) от 18.00 часа в Дом на културата – гр. Бухово. Специален подарък ще бъде изготвената от екипа книжка-песнопойка с местни песни, чрез която публиката ще преоткрие музикалните съкровища от своя край.

В рамките на проекта учениците проучват любопитни факти за песента „Чичовите конье“ и за музикалното наследство в Бухово и Сеславци като провеждат интервюта с хора ангажирани с културата, историята и фолклора в селищата.

Интересна е легендата, че за родно място на песента „Чичовите конье“ претендират както от гр. Бухово, така и от кв. Сеславци. Реализирането на спонтанни интервюта с граждани от гр. София и гр. Бухово разкриват отношението на публиката към песента „Чичовите конье“. Оказва се, че песента е любима и се пее от всички поколения. Съвместно с кръжока по история „Трите мойри“ учениците проучиха и архивите на краеведа Димитър Марангозов, посветени на гр. Бухово.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 190 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1144 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 29 Гласове)
Общо гласували: 1363 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Акция „Да измерим и рециклираме хартията от пощенските кутии“ в С......

Механизмът „СТОП реклама!“ и „Екобулпак България“ организират екологична акция под надслов: &bdq...

Прочети още keyboard_arrow_right