Ученици от столичното 73-то училище искат промяна на критериите за оценка на матурата

-

Снимка: unsplash

Зрелостници от столичното 73-то СУ "Владислав Граматик" твърдят, че са ощететни от резултатите на матурата по български език и литература, съобщава btv.

Според учениците не лошата подготовка, а грешка при оценяването всъщност е причината за ниските резултати на изпита. Затова и те подготвят петиция, с
която искат критериите да бъдат променени.

"Нашето училище всяка година е в топ 5 в класацията за най-добрите училища в София на матурата по български език и литература. И всички, които сме се събрали тук, сме с оценки над 5,50. Не преследваме шестицата, ние вече сме я постигнали, но сме несъгласни с критериите за оценка“, обясни Веско пред bTV.

Според него в някои задачи с отворен отговор няма никакво основание за отнемане на точки. „Оказва се, че само ученици, които са уцелили ключови думи или „опорни фрази“, са получили пълния брой точки. А хора с по-нестандартен и креативен начин на мислене са били ощетени“, казва дванайсетокласникът.

„Текстът беше свързан с творчеството на Ян Мърквичка в Следосвобожденска България. Напълно верни отговори са санкционирани, защото не отговарят на примерната формулировка, заложена в ключа. Независимо дали посочваш вярно твърдение, което смислено може да се извлече от изходния текст, то бива санкционирано, защото явно не отговаря на човека, изготвил ключа. Чувстваме се обидени от практиката, която се прилага за оценяване на изпитни работи. Това е обидно за нашия труд и за нашите преподаватели, които ни обучават да разсъждаваме“, обяснява зрелостникът.

305 ученици подкрепят подписката и я изпращат до министерството.

„Лесно е да се заклеймят 46 000 души като неграмотни, поставяйки им се средна оценка 3,93. Искам подробен анализ, защото според мен сред причините за това е некоректното оценяване на някои изпитни работи“, казва ученичка от 73-о училище.

Държавният зрелостен изпит се проведе на 19 май, а средната оценка, която показаха дванайсетокласниците, беше 3,93.

От МОН заявяват, че работите на зрелостниците се оценяват анонимно от двама оценители, прави се средноаритметична оценка, която е крайна и няма как да бъде променена.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Шефът на „Гробищни паркове“ в София: Заварихме място, което се е ......

Общинският гробищен парк на София „се е превърнал в ад“ и трябва да бъде облагороден, това заявява временно ...

Прочети още keyboard_arrow_right