В столична гимназия откриват паралелка за дрогеристи, учи се по австрийска програма

В столична гимназия откриват паралелка за дрогеристи, учи се по австрийска

Снимка: pgeb-bg.com

Столичната  ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ открива паралелка за дрогеристи, в която ще се учи по австрийска програма. Същото ще бъде открита и в Силистра и борят на учениците по новата специалност в средното образование в България ще надхвърли 150.

Учениците ще преминат 5-годишен образователен курс, 8-12 клас, в дневна форма на обучение. През първите две години те ще изучават общообразователни и специални предмети, а в последните три години в допълнение на часовете в училище, ще преминат и задължителна производствена практика.

Тя ще бъде по няколко седмици в рамките на учебната година по график, изготвен от училищата. Децата завършват с професия и с диплома за средно образование.

Обучението по специалността "дрогерист" е с официално наименование “Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“ в страната стартира през учебната 2020 / 2021 година по инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас. Към момента има по две паралелки в градовете Варна и Плевен и една в Димитровград.

Професията е популярна в Германия, Австрия и Швейцария

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки и разширяването на асортимента в тях.

Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора.

„Дрогеристите“ пет години изучават предмети, които не се преподават другаде

Тъй като обучението по специалност „Осигуряване на продуктова информация“ е ново за България, в основата беше заложен дългогодишния австрийски опит. Учебниците, по които учат децата в Австрия бяха преведени на български език и адаптирани според локалните специфики. Така, благодарение на комбинацията от съвременни учебници и преподаването от висококвалифицирани български експерти, учениците могат да получат същите знания и компетенции, каквито имат и връстниците им в Австрия и Германия без да напускат родните си места.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

DOT.Sofia е големият победител в „Български архитектурни награди ......

Новата сграда DOT.Sofia по проект на I/O архитекти (Вяра Желязкова и Георги Кътов) получи голямата награда в петото изда...

Прочети още keyboard_arrow_right