Входни тестове в 8 и 9 клас ще показват дали децата могат да използват наученото на практика

Тестове в 8 и 9 клас ще показват дали децата могат да използват наученото

Снимка: Столица.bg

Децата от 8 и 9 клас ще трябва да държат тестове за входни нива, свързани с практически задачи на PISA, които да покажат дали учениците са функционално грамотни – могат ли да използват знанията си на практика. Това каза министърът на образованието Галин Цоков, цитиран от БНР.

„Работим за олекотяване на учебното съдържание и за изработване на нова визия за учебните програми“, посочи образователният министър.

Той представи мерки за промяна на обучението в училищата, които са свързани с нов подход и повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти.

„Друга важна дейност е свързана с учебните програми. Направихме значими промени в Закона за професионалното образование и обучение, и те ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование - ще има и нов списък на професиите. Беше изготвен и много важен документ, наречен стратегическа визия за дуалното обучение“, каза още министър Цоков.

До утре той ще подпише окончателния вариант на промените в конкурсите за избор на директори на общинските училища. Самите конкурси може да започнат още през този месец.

Образователният министър посочи също, че вече е определено и местоположението на Националния STEМ център в "София тех парк", където ще бъдат разположени и основните STEM лаборатории.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Форум, посветен на жестовия език, събира експерти, политици и биз......

Форум под надслов "Българският жестов език не е за изпускане" ще се проведе в понеделник – 26 февруари, от 15:00 ч...

Прочети още keyboard_arrow_right