Все още няма глобен в зоната без вредни емисии в София

-

Снимка: Столична община

Столична община все още не е наложила нито една санкция на замърсяващ автомобил, който въпреки забраната е навлязъл в "зоната без вредни емисии", в центъра на столицата. Това съобщава "Сега", като се позова на изказване на зам.-кметът по екологията Надежда Бобчева на форума „Чиста мобилност за София“.

Центърът на София ще е недостъпен за стари коли от 1 декември

Решението за въвеждането на зони с ниски вредни емисии в центъра на София бе взето през 2022 г. от предишния Столичен общински съвет. Първият  периметър от нискоемисионната зона бе въведен на 1 декември 2023 г., а срокът на действие на ограничението е до 29 февруари 2024г. Ограниченията се отнасят за леки и лекотоварни автомобили до 3,5 т. от най-ниската първа екологична група, на които бе забранен достъпът до пространството, затворено между булевардите "Васил Левски"- "Патриарх Евтимий"- "Ген. Скобелев"- ул. "Опълченска"- "Сливница" до Сточна гара. Санкциите би трябвало да започват от 50 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 5000 лв. за фирми.

Надежда Бобчева отбеляза още, че повечето от автомобилите, нарушаващи забраната, са с регистрация извън София. По думите ѝ в Столична община са взели решение как да решат казуса с прииждащите от други населени места неекологични коли, като то ще бъде приложено в следващия цикъл.

При старта на ограничението в нискоемисионната зона кметът Васил Терзиев поясни, че при първо нарушение се въвежда гратисен период за налагането на глоби, тъй като не е имало достатъчно добра разяснителна кампания за нуждата от зоната, а въвеждането ѝ все още е доста неуредено.

От 1 декември 2025 г. в София трябва да се обособи и т.нар. голям ринг на нискоемисионната зона- между булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, но също и бул. „Михай Еминеску“, бул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Люба Величкова“ и ул. „Сребърна“.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (22%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (13%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 42 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 144 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Тръгва двуетажният автобус до парк-музей „Врана“...

Гражданите и гостите на София ще имат възможност да се възползват от още една автобусна линия на градския транспорт и да...

Прочети още keyboard_arrow_right