Втори протест срещу унищожаването на Боянското блато

-

Снимка: В. Тончев

Втори протест срещу унищожаването на Боянското блато ще се проведе на 28 май 2022 г. (събота), от 10:00 часа, съобщава Веселин Тончев - организатор на протеста.

По документи, блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя, но то никога не е било такава, твърдят протестиращите.

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на гр. София, която е естествено местообитание на защитени видове растения и животни. В района са установени и документирани над 110 вида птици – от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво. С доклад на община София от 2021 г. се препоръчва обявяването на блатото за защитена територия, ведно със зона от минимум 100 м. около него. Отпочнати са процедури в тази посока.

Въпреки това, или може би тъкмо заради това, на 29 и 30 април, в навечерието на празничните дни, бяха извършени брутални действия по унищожаване на блатото, чрез насипване със земни маси и заравняване с тежка механизация, в резултат от които около 30 % от площта му беше ликвидирана. Това се случи пред погледите на РИОСВ, община, полиция, ДНСК, прокуратура, припомнят организаторите на протестните действия. През следващите дни, действията по заравняване на терена и унищожаване на растителността продължиха, въпреки издадените забрани, под предлог поставяне на ограда.

Според гражданите, целта на извършените в нарушение на закона действия е пресушаване на блатото и пълно застрояване на целия район.

Първият протест в защита на Боянското блато, макар и организиран спонтанно, за броени часове събра на 09.05. над 300 граждани, които пожелаха да изразят гражданската си позиция. На втория протест са поканени по официален ред отговорните общински и държавни органи, които на място, пред гражданите, да дадат отговори. Ето и въпросите, които поставят гражданите:

- Ще защитят ли Боянското блато като единствена естествена влажна зона на територията на гр. София, която е естествено местообитание на защитени растителни и животински видове?

- Ще съдействат ли за юридическото и фактическото обособяване на Боянското блато като защитен обект, който включва водната територия на блатото и прилежащата му крайбрежна ивица в буфер от 100 метра, с акцент върху опазването на биоразнообразието?

- Ще съдействат ли остатъкът от незастроеното пространство в района около Боянското блато да се организира като градски парк или озеленена зона за отдих и хармонично съжителство с природата?

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 146 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 953 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 20 Гласове)
Общо гласували: 1119 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Парното в София се повишава с близо 40%, реши КЕВР...

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което цената на топлинната енергия за битовите потребители за ...

Прочети още keyboard_arrow_right